Ο θυρεοειδής είναι ένας από τους σημαντικότερους ενδοκρινείς αδένες του οργανισμού μας. Χρειάζεται ιώδιο για να λειτουργεί σωστά και να παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη για τις ανάγκες του σώματός σας. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό ιώδιο, κινδυνεύετε από υποθυρεοειδισμό, μία από τις πιο συχνές παθήσεις της εποχής μας, ενώ και το πολύ ιώδιο μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές για τον θυρεοειδή σας. Σε ποιες τροφές μπορούμε να στραφούμε για να τονώσουμε την λειτουργία του και ποιες θα πρέπει να αποφύγουμε;

Οι καλές τροφές για τον θυρεοειδή

Γιαούρτι

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν κατά μέσο όρο 85 mcg ιωδίου ανά φλιτζάνι, σύμφωνα με το αμερικανικό NIH. Ωστόσο, η ποσότητα ιωδίου στα γαλακτοκομικά προϊόντα ποικίλλει. Το απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά αποτελεί μια καλή πηγή, καθώς μπορεί να καλύψει περίπου το 50% της ημερήσιας ανάγκης σε ιώδιο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Brazil nuts

Σύμφωνα με το NIH, οι ξηροί καρποί Βραζιλίας περιέχουν ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών του θυρεοειδούς: το σελήνιο.

Το σελήνιο μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή μακροχρόνιας βλάβης του θυρεοειδούς σε άτομα με προβλήματα που σχετίζονται με τον θυρεοειδή, όπως η νόσος του Hashimoto και η νόσος Graves, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση στο περιοδικό Clinical Endocrinology.

Σκεφτείτε ότι ο πυρήνας ενός περιέχει μεταξύ 68-91 μικρογραμμάρια σεληνίου. Δεδομένου ότι το μέγιστο ανώτατο όριο σεληνίου είναι 400 μικρογραμμάρια την ημέρα, είναι σημαντικό να προσέχετε τις μερίδες που καταναλώνετε ώστε να μην το παρακάνετε.

Γάλα

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι από τις καλύτερες πηγές ιωδίου, σύμφωνα τους ειδικούς. Ωστόσο, τα φυτικά γάλατα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα, όπως η σόγια και τα αμύγδαλα, περιέχουν σχετικά μικρές ποσότητες ιωδίου.

Πίνοντας 1 φλιτζάνι γάλα ζωικής προέλευσης χαμηλών λιπαρών θα καλύψετε περίπου το ένα τρίτο των ημερήσιων αναγκών σας σε ιώδιο.

Ψάρια

Δεδομένου ότι το ιώδιο βρίσκεται στα εδάφη και στο θαλασσινό νερό, τα ψάρια είναι μια άλλη καλή πηγή αυτής της θρεπτικής ουσίας, λέει η Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς. Μια μερίδα 3 ουγκιών ψημένου μπακαλιάρου περιέχει περίπου 158 μικρογραμμάρια ιωδίου (αρκετό για να ικανοποιήσει τις καθημερινές σας ανάγκες εάν δεν είστε έγκυος ή θηλάζετε), σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ακόμα και οι ψαροκροκέτες παρέχουν μια υγιή ποσότητα ιωδίου με 58 μικρογραμμάρια ιωδίου σε μια μερίδα 3 ουγκιών.

Αυγά

Ένα μεγάλο αυγό καλύπτει περίπου το 16% της ημερήσιας ανάγκης σε ιώδιο και το 20% της ανάγκης σας σε σελήνιο, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ). Εάν ο γιατρός σας το επιτρέπει, καταναλώστε ολόκληρο το αυγό μιας και μεγάλο μέρος του ιωδίου αλλά και του σεληνίου βρίσκεται στον κρόκο του, λένε οι ειδικοί.

Μούρα

Εκτός από το ιώδιο, το σελήνιο και την βιταμίνη D, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα που βοηθούν στην καταπολέμηση της βλάβης των κυττάρων) είναι επίσης καλές για τον θυρεοειδή σας.

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Biomedicine & Pharmacotherapy, τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς. Τα μούρα όλων των ειδών είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, με το «καλύτερο» μούρο να είναι τα μαύρα σμέουρα.

Τα μαύρα σμέουρα παρέχουν πολύ υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, φυτικές ίνες και σχετικά λίγη φυσική ζάχαρη.

Ποιες τροφές δεν «αγαπά» ο θυρεοειδής

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Προσπαθήστε να μειώσετε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς ακόμα και αν είναι αλμυρά, σπανίως χρησιμοποιείται ιωδιούχο αλάτι. Επιπλέον μπορεί να λαμβάνετε πάρα πολύ νάτριο, που μπορεί να με την σειρά του να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Τρόφιμα με γλουτένη

Σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, η κοιλιοκάκη και τα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto συχνά συνυπάρχουν.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν την ισχυρή σύνδεση θυρεοειδούς-έντερου, γεγονός που σηματοδοτεί ότι οι μικροοργανισμοί του εντέρου επηρεάζουν όχι μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα και την απορρόφηση μικροθρεπτικών συστατικών αλλά πιθανότατα και τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Αν και δεν είναι απολύτως σαφές εάν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της νόσου του θυρεοειδούς από μόνη της, εάν έχετε διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια δίαιτα απαλλαγμένη από γλουτένη.