Θεικό σοκολατένιο κέικ που λιώνει στο στόμα με την πρώτη μπουκιά! Μιλάμε, αυτή η συνταγή δεν υπάρχει, συνδυάζει το ζουμερό με το αφράτο και όλα αυτά κάτω από σοκολατένιες νότες που δεν σταματούν να χορεύουν σε κάθε σου μπουκιά!
ΘΕΙΚΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ:
Πάμε να δούμε πως θα κάνεις το σοκαριστικό θεικό σοκολατένιο κέικ που λιώνει στο στόμα και πλημμυρίζεις σοκολάτα.
Κέικ σοκολάτα:
- 360 ml ζεστό νερό
- 125 γρ κακάο
- 420g αλεύρι γ.ο.χ
- 500 γρ ζάχαρη
- 2½ κ.τ.γ μαγειρική σόδα
- 1 κ.τ.γ αλάτι
- 210 γρ βούτυρο
- 220 γρ γιαούρτι ή sour cream
- 120 ml ηλιέλαιο
- 4 μεγάλα αυγά
- 1 κ.τ.σ εκχύλισμα βανίλιας
Για το Ganache σοκολάτας:
- 120 γρ σοκολάτα,δάκρυα ή ψιλοκομμένη
- 105 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κ.τ.σ βούτυρο μαλακό
ΘΕΙΚΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ:
Πάμε να δούμε βήμα προς βήμα πως θα κάνεις το ωραιότερο και πιο αφράτο κέικ σοκολάτας που λιώνει στο στόμα!
Για το κέικ σοκολάτα:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 175ο C.
- Βουτυρώνετε μια φόρεμα για κέικ και πασπαλίζετε με κακάο.
- Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε μαζί το ζεστό νερό, τη σκόνη κακάο μέχρι να ενωθούν καλά.
- Αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα και το αλάτι.
- Στο μείγμα κακάο, προσθέστε τη ξινή κρέμα, το λιωμένο βούτυρο, το λάδι, τα αυγά και τη βανίλια.
- Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά.
- Ρίχνετε στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύετε μέχρι να μην μείνουν ραβδώσεις από το αλεύρι.
- Βάλτε το στη βουτυρωμένη φόρμα του κέικ
- Ψήστε για 55 λεπτά ή μέχρι να βγει μια ξύλινη λαβή που έχετε τοποθετήσει κοντά στο κέντρο με λίγα υγρά ψίχουλα.
- Αφήνουμε να κρυώσει στην φόρμα για 20 λεπτά.
- Αναποδογυρίστε προσεκτικά σε μια σχάρα για να κρυώστε εντελώς.
Για την παχύρευστη Ganache:
- Τοποθετούμε τη σοκολάτα σε ένα θερμαινόμενο μπολ.
- Ψήνουμε στο μικροκύματα την κρέμα μέχρι να βράσει, περίπου 30 δευτερόλεπτα σε υψηλή θερμοκρασία.
- Αμέσως περιχύνουμε τη σοκολάτα.
- Ρίξτε το βούτυρο αλλά μην το ανακατέψετε.
- Αφήστε να σταθεί για 5 έως 10 λεπτά σκεπασμένο με μεμβράνη.
- Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν η σοκολάτα και το βούτυρο και το μείγμα να γίνει λείο και βελούδινο.
- Τοποθετούμε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος και περιχύνουμε με τη γκανάζ.
- Αποθηκεύστε το κέικ, σκεπασμένο, σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 5 ημέρες.
Μυστικά για το κέικ σοκολάτα:
- Μην παραλείψετε να αναμίξετε τη σκόνη κακάο σε ζεστό νερό.
- Καθώς δουλεύουμε με πολλά αυγά, προτείνω να τα σπάσετε σε ένα μπολ αντί να τα σπάσετε απευθείας στο αλεύρι.
- Με αυτόν τον τρόπο, μειώνετε τις πιθανότητες να μπουν κατά λάθος τσόφλια αυγών στο κουρκούτι και κάποια που μπορεί να είναι χαλασμένα.
- Ακόμα κι αν έχετε αντικολλητικη φόρμα, σας συνιστώ να σεμιζαρετε τη φορμα.
- Κάτι τέτοιο βοηθάει το κέικ να γλιστράει ομαλά και μειώνει τον κίνδυνο να κολλήσουν και να σκιστούν οι κορυφές του κέικ όταν το ξεφορμαρετε
- Ελέγχετε πάντα ότι η μαγειρική σόδα είναι φρέσκια.
- Η μαγειρική σόδα που έχει λήξει θα κάνει το κέικ να μην φουσκώσει σωστά.
- Αν είστε σίγουροι τι μέγεθος φορμας έχετε; Χρησιμοποιήστε ένα κύπελλο μέτρησης υγρών και ρίξτε νερό ένα φλιτζάνι τη φορά στη φόρμα κρατώντας τον αριθμό όσο προχωράτε και δείτε πόσα φλιτζάνια χωράει η φορμα.
- Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μίξερ για να φτιάξετε τη ζύμη του κέικ.
- Θέλετε μόνο να ανακατέψετε τη ζύμη μέχρι να ενωθούν όλα.
- Η υπερβολική ανάμειξη του κουρκουτιού θα κάνει το κέικ στεγνό και σκληρό.
- Χτυπήστε το ελαφρά στον πάγκο μετά το γέμισμα για να αφαιρέσετε τις φυσαλίδες αέρα στη βάση, οι οποίες θα μπορούσαν να χαλάσουν την επιφάνεια του κέικ σας.
Ανακαλύψτε περισσότερες συνταγές μαγειρικής στο Petros-Syrigos.com, ακολουθήστε με στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα καθημερινά νέα μου και φυσικά κάντε SUBSCRIBE στο κανάλι μου στο YouTube για υπέροχες & εύκολες συνταγές!