Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Κόσμος / Κίνα-Covid: Περιορισμοί και από νέες χώρες – Σε οριακό επίπεδο νοσοκομεία και αποτεφρωτήρια

Κίνα-Covid: Περιορισμοί και από νέες χώρες – Σε οριακό επίπεδο νοσοκομεία και αποτεφρωτήρια

Με την πρωτοφανή έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα να αγγίζει “κόκκινο”, λόγω της αιφνιδιαστικής διακοπής των περιοριστικών μέτρων της πολιτικής “zero Covid”, η Ευρώπη φαίνεται να “θωρακίζει” τα σύνορά της για να προστατευτεί από ένα νέο κύμα κορονοϊού ή από ενδεχόμενες νέες μεταλλάξεις.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία αλλά και άλλες στον κόσμο, όπως οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, ανακοίνωσαν ότι πλέον θα ζητούν αρνητικό τεστ κορονοϊού από τους ταξιδιώτες που φτάνουν στο έδαφός τους προερχόμενοι από την Κίνα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στις χώρες που θα επιβάλλουν το συγκεκριμένο μέτρο προς τους Κινέζους ταξιδιώτες προσθετονται και ο Καναδάς με την Αυστραλία.

Συγκεκριμένα, ο Αυστραλός υπουργός Υγείας, Μαρκ Μπάτλερ ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή (1/1) ότι ταξιδιώτες από την Κίνα στην Αυστραλία θα έχουν την υποχρέωση να προσκομίζουν βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε εξέταση για τον νέο κορονοϊό με αρνητικό αποτέλεσμα από την Πέμπτη 5η Ιανουαρίου, εξηγώντας πως “το μέτρο λαμβάνεται προληπτικά”.

Πανομοιότυπη διάταξη ανακοίνωσε χτες Σάββατο (31/12) και η κυβέρνηση του Καναδά, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται επίσης από την 5η Ιανουαρίου και θα έχει αρχική ισχύ τριάντα ημέρες.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία απηύθυνε σήμερα Κυριακή (1/1) έκκληση προς τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ να υποβάλουν σε τεστ για Covid τους Κινέζους ταξιδιώτες μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

“Η Γαλλία θα πιέσει να εφαρμοστεί αυτή η μεθοδολογία σε όλη την ΕΕ”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φρανσουά Μπρον καθώς μαζί με τον υπουργό Μεταφορών Κλεμάν Μπον έλεγξαν τις νέες διαδικασίες στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ένας Κινέζος ταξιδιώτης που νοσεί με κορονοϊό μπορεί προς το παρόν να μεταβεί αεροπορικώς σε μια άλλη χώρα της ΕΕ και στη συνέχεια να ταξιδέψει χωρίς κανέναν έλεγχο στη Γαλλία, ο Μπον απάντησε: “Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συντονιστούμε σε όλη τη ΕΕ, για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί”.

Γέμισαν τα νοσοκομεία – Έλλειψη αντιπυρετικών φαρμάκων

Μετά την άρση των περιορισμών στις 7 Δεκεμβρίου, τα νοσοκομεία στην χώρα γέμισαν από ασθενείς που νοσούσαν από κορονοϊό, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι ενώ ακόμη και τα αποτεφρωτήρια είναι σε οριακό επίπεδο. Επίσης σε πολλά φαρμακεία παρατηρείται έλλειψη αντιπυρετικών.

Ωστόσο ο Κινέζος πρόεδρος κατά το διάγγελμά του για το νέο έτος εμφανίστηκε αισιόδοξος. “Το φως της ελπίδας είναι μπροστά μας” δήλωσε.

Η πρόληψη και ο έλεγχος της επιδημίας εισήλθαν σε νέα φάση. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο”, αλλά “το φως της ελπίδας είναι μπροστά μας”, διαβεβαίωσε ο Σι στο τηλεοπτικό του διάγγελμα. Πρόκειται για το δεύτερο δημόσιο σχόλιο που κάνει ο Κινέζος πρόεδρος για την επιδημία αυτή την εβδομάδα. Τη Δευτέρα είχε ζητήσει από τους κατοίκους της Κίνας να λάβουν μέτρα “για να προστατεύσουν αποτελεσματικά τη ζωή των κατοίκων”.

Οι αρχές ανακοίνωσαν για χτες Σάββατο (31/12) περισσότερα από 7.000 κρούσματα και 1 θάνατο. Ωστόσο, οι αριθμοί όμως φαίνεται να μην αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Η Κίνα διατηρεί σε μεγάλο βαθμό κλειστά τα σύνορά της στους ξένους πολίτες από το 2020. Οι αρχές δεν δίνουν τουριστικές βίζες εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και επιβάλλουν στους ταξιδιώτες υποχρεωτική καραντίνα με την άφιξή τους. Το μέτρο καταργείται από τις 8 Ιανουαρίου αλλά το αρνητικό τεστ 48 ωρών θα παραμείνει υποχρεωτικό. Παράλληλα από την ίδια ημερομηνία οι Κινέζοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Κοινή αντίδραση της ΕΕ

Από την πλευρά τους οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να συζητήσουν την Τετάρτη την κοινή αντίδρασή τους, όπως ανακοίνωσε χτες Σάββατο (31/12) η Σουηδία η οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου την εναλλασσόμενη προεδρία του μπλοκ.

Η Στοκχόλμη επεσήμανε ότι αποφάσισε να ενεργοποιήσει το IPCR, ένα εργαλείο που επιτρέπει στο υπουργικό συμβούλιο να αντιδρά άμεσα σε καταστάσεις κρίσης.

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες είναι “κατανοητά” λόγω της έλλειψης πληροφόρησης από το Πεκίνο, εκτίμησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. “Απουσία ολοκληρωμένων πληροφοριών από την Κίνα είναι κατανοητές ότι χώρες λαμβάνουν μέτρα τα οποία εκτιμούν ότι θα προστατεύσουν τον πληθυσμό τους”, είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο το Διεθνές Συμβουλίο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe), το οποίο εκπροσωπεί περισσότερα από 500 αεροδρόμια στ 55 ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται να διαφωνεί. “Αυτές οι μονομερείς ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με την εμπειρία και τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε τα τρία προηγούμενα χρόνια”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δίνει για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα ήταν πάντα διαφανή.

Σύμφωνα με τις κινέζικες αρχές, χάρη στην πολιτική “Zero Covid” ο πληθυσμός της Κίνας είχε προστατευτεί σε μεγάλο βαθμό από την επιδημία, χάρη στα μαζικά διαγνωστικά τεστ, την αυστηρή παρακολούθηση των μετακινήσεων, αλλά και με την επιβολή lockdown σε ολόκληρες περιοχές μετά τον εντοπισμό λίγων κρουσμάτων και την απομόνωση σε ειδικά κέντρα καραντίνας όσων εντοπίζονταν θετικοί.

Τα ακραία αυτά μέτρα, που απομόνωσαν σε μεγάλο βαθμό την Κίνα από τον υπόλοιπο κόσμο, επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της, ενώ τον Νοέμβριο ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών περιορισμών.

Ταϊβάν: “Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το Πεκίνο”

Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-ουέν, έτεινε κλάδο ελαίας προς το Πεκίνο στις ευχές της για το νέο έτος, προσφέροντας στην Κίνα βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι η Ταϊβάν, με 24 εκατομμύρια κατοίκους, ζει υπό τη συνεχή απειλή μιας εισβολής από την Κίνα, καθώς το Πεκίνο θεωρεί το νησί μέρος του κινεζικού εδάφους και επιθυμεί να το επανενώσει με την υπόλοιπη χώρα, ακόμη και δια της βίας.

Στο διάγγελμά της για το νέο έτος η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-ουέν δήλωσε ότι οι Ταϊβανέζοι είναι “έτοιμοι να προσφέρουν την απαραίτητη βοήθεια στο Πεκίνο στη βάση των ανθρωπιστικών ανησυχιών, τη στιγμή που θα υπάρξει κάποια ανάγκη”. Η Τσάι πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η βοήθεια της Ταϊβάν θα μπορούσε “να βοηθήσει ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους να ξεπεράσουν την πανδημία και να περάσουν ένα νέο έτος σώοι και υγιείς”.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας επιδεινώθηκαν το 2022, με το Πεκίνο να αυξάνει τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση στο αυτόνομο νησί.

Στην ομιλία της η Τσάι εκτίμησε ότι “ο πόλεμος δεν ήταν ποτέ επιλογή για την επίλυση των προβλημάτων. Μόνο ο διάλογος, η συνεργασία και ο κοινός στόχος της προώθησης της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή μπορούν να επιτρέψουν σε περισσότερους ανθρώπους να αισθανθούν ασφαλείς και ευτυχισμένοι”, υπογράμμισε.

Η κοινή αποστολή της Ταϊβάν και της Κίνας για το 2023 θα είναι “να αποκαταστήσουν τις υγείες και βιώσιμες ανταλλαγές μετά την πανδημία μεταξύ των λαών στις δύο πλευρές” των στενών της Ταϊβάν, σημείωσε. “Επίσης έχουμε κοινή αποστολή να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και την περιοχή”, κατέληξε.

 

news247

Δες επίσης

Κολομβία: Συνελήφθη η 23χρονη εκτελέστρια με το ψευδώνυμο «η κούκλα» – Έσπερνε τον τρόμο με την συμμορία της

Στα χέρια της αστυνομίας της Κολομβίας βρίσκεται μία 23χρονη με αγγελικό πρόσωπο που έχει πάρει το ψευδώνυμο ...