Κοινό υπόμνημα έδωσαν οι Τρικαλινοί φορείς των επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εμπόρων στην υφυπουργό Οικονομίας Κατερίνα Παπανάτσιου στη διάκρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σ’ημερα το απόγευμα στο Επιμελητήριο Τρικάλων.
Ακολουθεί το υπόμνημα:
Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών, επαγγελματικών και εμπορικών φορέων και συλλόγων του Νομού Τρικάλων που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2017 στα γραφεία του Επιμελητηρίου Τρικάλων με την ευκαιρία της επίσκεψης της Υφυπουργού Οικονομικών κας Κατερίνας Παπανάτσιου συμφώνησαν στα εξής αιτήματα τα οποία εκτός από προφορικά, της τα επέδωσαν υπό τη μορφή υπομνήματος στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
Κυρία Υφυπουργέ,
Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών, επαγγελματικών και εμπορικών φορέων και συλλόγων του Ν. Τρικάλων σας καλωσορίζουν στην πόλη μας. Είναι χαρά μας που υποδεχόμαστε μια Θεσσαλή στο Επιμελητήριό μας η οποία κατέχει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο των δημοσίων εσόδων.
Κυρία Υφυπουργέ,
Η περσινή χρονιά που μόλις έφυγε ήταν μια χρονιά σταθεροποίησης των δημοσιονομικών της χώρας. Η υπερφορολόγηση οδήγησε σε πλεονάσματα μεγαλύτερα των προβλεπομένων τα οποία επέτρεψαν στην Κυβέρνηση να προβεί στην καταβολή εκτάκτου επιδόματος στους συνταξιούχους την οποία και επικροτούμε.
Ωστόσο, η υπερφορολόγηση η οποία θα επιδεινωθεί το τρέχον έτος με την εφαρμογή των νέων μέτρων στη φορολογία και στις συνταξιοδοτικές εισφορές, σε συνδυασμό με την αντιαναπτυξιακή δομή της ελληνικής διοίκησης και την έλλειψη ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για την πορεία των επιχειρήσεών μας που αποτελούν το στυλοβάτη της πραγματικής οικονομίας. Δυστυχώς, τα «λουκέτα» στην αγορά παραμένουν στην ημερήσια διάταξη στερώντας τους αναγκαίους πόρους για τις οικογένειες και χρήματα από την αγορά.
Κυρία Υφυπουργέ,
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, τόσο σε επίπεδο οικονομίας και παραγωγικής συγκρότησης, όσο και σε επίπεδο κουλτούρας, αντιλήψεων και προτύπων. Για να καταστεί εφικτό αυτό το νέο ξεκίνημα και για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του παρελθόντος θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η πραγματική οικονομία βασικό συστατικό της οποίας είναι οι υπάρχουσες επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό θεωρούμε άμεση αναγκαιότητα την υλοποίηση των ακολούθων:
1. Νομοθέτηση ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος διάρκειας μιας τουλάχιστον πενταετίας, για να μπορούν οι επιχειρήσεις να προγραμματίσουν με σιγουριά τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και τις επαγγελματικές τους πρωτοβουλίες.
2. Επαναφορά της ρύθμισης των οφειλών σε 100 ή και περισσότερες δόσεις ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε επιχειρηματία, με παράλληλο «κούρεμα» προσαυξήσεων για οφειλές προς το Δημόσιο. Παράλληλα, επανάκτηση των ρυθμίσεων για εκείνους που τις απώλεσαν.
3. Δυνατότητα αποπληρωμής των τραπεζικών δανείων στο ποσοστό που θα πωληθούν στα ξένα funds, από τους ίδιους τους δανειολήπτες.
4. Ακατάσχετος λογαριασμός στο 85% των καταθέσεων σε κάθε λογαριασμό προκειμένου να διευκολυνθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
5. Για τον ΟΑΕΕ πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών των παρελθόντων χρόνων και πληρωμή των καινούργιων εισφορών και συνταξιοδοτικά να συνυπολογισθούν μόνο τα χρόνια των πραγματικών καταβολών αλλά με δικαίωμα του επαγγελματία είτε να εξαγοράσει τα ένσημα είτε να τα αφαιρέσει.
6. Οι τραπεζικές συναλλαγές να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (αμεσότητα συναλλαγής, κόστος συναλλαγής, κλπ.).
7. Κατάργηση του βαλερ
8. Εξορθολογισμός των επιτοκίων των τραπεζών (δεν μπορεί τα επιτόκια των καταθέσεων να είναι 0,60 – 0,80 % και των δανείων να είναι 10, 11 και 12 %).
9. Επανεκτίμηση των δυνατοτήτων και της προοπτικής των επιχειρήσεων που έχουν δανειοδοτηθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΩΘΙ ΦΟΡΕΙΣ/ΣΥΛΛΟΓΟΙ:
Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Τρικάλων
Ομοσπονδία ΕΒΕ Τρικάλων
Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας
Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων
Εμπορικός Σύλλογος Πύλης
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων