Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο που άνοιξε ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες με αφορμή τη δήλωση του Γιάννη Μουζάλα ο οποίος αναφέρθηκε στα Σκόπια ως Μακεδονία.
Παρά τη στήριξη που προσέφερε το Μαξίμου στον κ. Μουζάλα για το ατόπημα αυτό, ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος δείχνει ανυποχώρητος και απαιτεί την παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων συγκάλεσε εκτάκτως την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, όπου θα παρθούν συλλογικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό και κατά συνέπεια το μέλλον της ίδιας της κυβέρνησης.
Τις τελευταίες ώρες το κλίμα που διαρρέεται από κύκλους των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι ιδιαίτερα βαρύ και πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα και το ενδεχόμενο να φύγει ο Πάνος Καμμένος από την κυβέρνηση, κάτι που θα προκαλέσει αλυσιδωτές πολιτικές εξελίξεις.
Αυτή η ατμόσφαιρα έγινε πιο έντονη από πληροφορίες πως ο Πάνος Καμμένος ακύρωσε το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες και πως έδωσε τελεσίγραφο στον Αλέξη Τσίπρα να έχει απομακρύνει τον Γιάννη Μουζάλα μέχρι το πρωί της Πέμπτης, αλλιώς θα αποχωρήσει.
Υπήρξε μάλιστα μία έντονη φημολογία πως ήδη ο Πάνος Καμμένος μαζεύει τα προσωπικά του αντικείμενα από το γραφείο του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κάτι όμως που διέψευσε κατηγορηματικά η υφυπουργός Υποδομών, κα Χρυσοβελώνη μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου Live News.
Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί επίσης αναβρασμός και ενώ υπήρχαν πιέσεις να παραιτηθεί μόνος του ο κ. Μουζάλας, τελικά μετά από δημόσιες τοποθετήσεις υπουργών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ πλέον η κατάσταση δυσκολεύει.
Ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι υπουργοί Νίκος Φίλης, Θεανώ Φωτίου και Σία Αναγνωστοπούλου, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Φωτεινή Βάκη και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σήκωσαν ασπίδα προστασίας για τον Γ. Μουζάλα, ενώ και η Κουμουνδούρου στέλνει μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να μην ενδώσει στις απαιτήσεις Καμμένου και κρινοντας θετικά την παρουσία Μουζάλα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
Τα γεγονότα αυτά αφήνουν τα πάντα ανοιχτά ακόμα και τα σενάρια για ευρύτερες διεργασίες στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού που μπορεί να φθάσουν μέχρι και τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης συνεργασίας!
Άλλωστε οι ανακοινώσεις ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΠΟΤΑΜΙΟΥ κινούνται εμμέσως πλην σαφώς σε μια κατεύθυνση στήριξης του κ. Μουζάλα έστω με την έννοια όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα, δίνοντας λαβές για πολιτικές εξελίξεις στην περίπτωση που ο Π. Καμμένος αντιδράσει με απρόβλεπτο τρόπο.
Δεν αποκλείεται πάντως το ζήτημα Μουζάλα να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο ενός ευρύτερουανασχηματισμού καθώς ο μήνας Μάρτιος έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα ως μήνας αξιολόγησης όχι μόνο της οικονομίας αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης.
Να σημειωθεί ότι η σκληρή στάση Καμμένου ερμηνεύεται με ποικίλους τρόπους από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν:
– για κίνηση που έχει να κάνει με την κομματική και εκλογική βάση των ΑΝΕΛ που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα εθνικά θέματα
– για ενδεχόμενη “ηρωική έξοδο” Καμμένου καθώς μπορεί να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να “αντέξει” ο ίδιος και η ΚΟ των ΑΝΕΛ νέα “συνθηκολόγηση” και “συμβιβασμό” με τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών
– για λόγους κυβερνητικών ισορροπιών καθώς μέχρι στιγμής οι απομακρυθέντες από το κυβερνητικό σχήμα μέχρι τώρα προέρχονται από τους ΑΝΕΛ ανατρέξει κανείς στις περιπτώσεις Π. Χαϊκάλη, Ν. Νικολόπουλου, Δ. Καμμένου και Π. Σγουρίδη.
Newsit.gr