Την ημέρα της γέννησής του ρίφθηκαν 101 κανονιοβολισμοί από το λόφο του Λυκαβηττού, όπως συνηθιζόταν για να αναγγελθεί ότι ο νέος πρίγκιπας ήταν αγόρι.
Βαπτίστηκε στην Αθήνα με ανάδοχο τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έχει δύο αδελφές, τη Σοφία και την Ειρήνη. Η Σοφία ήταν βασίλισσα της Ισπανίας από το 1975 μέχρι την παραίτηση του συζύγου της βασιλιά Χουάν Κάρλος Α΄ της Ισπανίας το 2014 και την άνοδο του υιού της Φιλίππου ΣΤ΄ στον ισπανικό θρόνο.
Η οικογένειά του ακολούθησε τη βασιλική οικογένεια, η οποία κατά τις παραμονές της ναζιστικής προέλασης στην Αθήνα, μαζί με την κυβέρνηση και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, μέσω της Κρήτης κατέφυγαν στην Αίγυπτο, όπου και σχημάτισαν τη λεγόμενη «Κυβέρνηση της Αιγύπτου» και τέθηκαν επικεφαλής ελληνικών ταγμάτων που μαχόταν στην Αφρική κατά του Άξονα. Αργότερα διέμεινε στη Νότια Αφρική. Επέστρεψαν στην Ελλάδα το 1946 με την παλινόρθωση της μοναρχίας και την επιστροφή του βασιλιά Γεώργιου Β΄.
Ένα χρόνο αργότερα, το 1947, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Γεώργιου Β΄, ο πατέρας του ανέβηκε στον θρόνο και ο Κωνσταντίνος ορίστηκε διάδοχος
Το 1955 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Δούκα της Σπάρτης. Την ίδια χρονιά ζητήθηκε από τον λόγιο και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Τσάτσο να του παραδώσει μαθήματα φιλοσοφίας. Το 1958 αποφοίτησε από το Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων, συνεχίζοντας διετή φοίτηση στα Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 1960 εγγράφηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών.
Το 1960 στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης συμμετείχε στην ομάδα ιστιοπλοϊας της Ελλάδας, η οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Ντράγκον. Συμμετείχε ως πηδαλιούχος του σκάφους «Νηρεύς» όπου πλήρωμα ήταν ο Οδυσσέας Εσκιτζόγλου και ο Γιώργος Ζαΐμης. Η ομάδα απέσπασε το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της Ελλάδας από το 1912. Συμμετείχε ακόμη και στα Πανελλήνια πρωταθλήματα τοιχοσφαίρισης με πολλές δεύτερες και τρίτες νίκες στο διπλό.
Η περίοδος της βασιλείας
Στις 6 Μαρτίου 1964 ο βασιλιάς Παύλος πέθανε από καρκίνο και τον διαδέχτηκε στο θρόνο ο 24χρονος Κωνσταντίνος ως Βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Β΄.Αν και δημοφιλής, θεωρήθηκε νέος, άπειρος και ευρισκόμενος υπό την ισχυρή επιρροή της μητέρας του βασίλισσας Φρειδερίκης.
Η πολιτική κατάσταση την περίοδο της βασιλείας του Κωνσταντίνου ήταν ιδιαίτερα πολωμένη μεταξύ του πρωθυπουργού και αρχηγού της Ενώσεως Κέντρου Γεωργίου Παπανδρέου και του αρχηγού της ΕΡΕ Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ο οποίος ουσιαστικά υποκαθιστούσε τον αυτοεξόριστο ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Διετέλεσε βασιλέας της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973, οπότε με δημοψήφισμα καταργήθηκε η μοναρχία και κηρύχθηκε έκπτωτη η δυναστεία από τη Χούντα των Συνταγματαρχών.Με το Δημοψήφισμα του 1974 εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες επέλεξαν με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος. Από το 1967 ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.
To love story
Η Άννα Μαρία με τον Κωνσταντίνο γνωρίστηκαν το 1959 σε χορό. Ξανασυναντηθήκαν το 1962 στο γάμο της πριγκίπισσας Σοφίας (αδελφής του Κωνσταντίνου ) με τον Χουάν Κάρλος, όπου χόρευαν παρέα όλο το βράδυ. Κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από την Φρειδερική. Έτσι, η πρόταση γάμου του Κωνσταντίνου στην τότε πριγκίπισσα της Δανίας δεν άργησε να έρθει.
Όταν έγιναν οι αρραβώνες του ζεύγους τον Ιανουάριο του 1963, η Άννα Μαρία είχε δηλώσει: «Δεν ονειρεύτηκα ποτέ να παντρευτώ ένα Βασιλιά. Ήθελα απλά να είμαι μία γυναίκα ευτυχισμένη με το σύζυγό της. Ναι, αγαπώ εδώ και καιρό τον Κωνσταντίνο, και εύχομαι ο χρόνος να μας επιτρέψει να ζήσουμε μερικά χρόνια όπως όλος ο κόσμος».
Ο γάμος
Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου του 1964 τελέστηκε ο γάμος του 23χρονου Κωνσταντίνου και της μόλις 18χρονης Άννας-Μαρίας. Παρουσία όλης της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ ευλόγησε τις βέρες των νεονύμφων προτού τις περάσει στα δάκτυλά τους η Φρειδερίκη, ενώ σε όλη τη διάρκεια του μυστηρίου δύο πρίγκιπες κρατούσαν τα αδαμαντοστόλιστα στέμματα πάνω από τον Κωνσταντίνο και την Άννα-Μαρία.
Φρεγάτες, μαχητικά αεροπλάνα σε σχηματισμούς, σημαιοστολισμένοι δρόμοι, πλήθος κόσμου να χειροκροτεί το βασιλικό ζεύγος, άμαξες και φυσικά μια λαμπερή δεξίωση με τα όλα της ακόμη και … τσολιάδες.
Ο γάμος του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ με την Άννα Μαρία, ο οποίος είχε γίνει με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών και σε αυτόν παρευρέθησαν επτά βασιλείς, οκτώ βασίλισσες, 88 πρίγκιπες και πριγκίπισσες και 1.500 καλεσμένοι, ενώ στους δρόμους του κέντρου είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 600.000 Έλληνες που ήθελαν να δουν τους νεόνυμφους και να τους ευχηθούν.
Ερρίφθησαν από τον Λυκαβηττό 101 κανονιοβολισμοί και ακολούθησε πομπή με τους νεόνυμφους στο κέντρο της Αθήνας.
Την ημέρα του γάμου οι δρόμοι της Αθήνας είχαν στολιστεί με σημαίες της Δανίας και της Ελλάδος ενώ από πολύ νωρίς το πλήθος συνέρεε στα πεζοδρόμια κατά μήκος της πομπής από τοΤατόι μέχρι το Ιερό Ναό της Μητρόπολης Αθηνών.
Από την οικία του Τατοΐου πρώτοι αναχώρησαν με ανοιχτή άμαξα ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ και η Βασιλομήτωρ Φρειδερίκη, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε η άμαξα στην οποία επέβαιναν η Πριγκίπισσα Άννα-Μαρία και ο πατέρας της, βασιλιάς Φρειδερίκος Θ’ της Δανίας.
Δέκα ημέρες πριν από τη γαμήλια τελετή, η Αθήνα σημαιοστολίζεται και πανηγυρίζει, καθώς στις 11 Σεπτεμβρίου υποδέχεται τη μελλοντική βασίλισσα και τις επόμενες ημέρες πλήθος γαλαζοαίματων, που καταφθάνουν στην ελληνική πρωτεύουσα για το κοσμικό αυτό γεγονός.
Η γαμήλια τελετή ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου στη Μητρόπολη των Αθηνών, που είχε διακοσμηθεί με 10.000 κόκκινες γλαδιόλες. Την παρακολούθησαν 1.200 προσκεκλημένοι, ανάμεσά τους 18 βασιλείς (Μποντουέν και Φαμπιόλα του Βελγίου, Φουμιφόν και Σιρικίτ της Ταϊλάνδης, Χουσεΐν και Μόνα της Ιορδανίας και όλα τα σκανδιναβικά βασιλικά ζεύγη), 7 διάδοχοι θρόνων, 2 βασιλικοί σύζυγοι, 103 πρίγκιπες και πριγκίπισσες, καθώς και 20 δούκες και κόμητες.
Στις 11:10 π.μ. η τελετή έληξε και οι νεόνυμφοι υπό τους ήχους πανηγυρικών κανονιοβολισμών επιβιβάστηκαν σε άμαξα, που την έσερναν 6 γκριζόλευκα άλογα. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου είχε κατακλύσει τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας για να παρακολουθήσουν τη βασιλική πομπή με τους νεόνυμφους.
Το τούνελ από τα Ανάκτορα έως το σπίτι της Αλίκης Βουγιουκλάκη
Ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ σε συνέντευξή του είχε σχολιάσει και τον «αστικό μύθο» που ήθελε να υπάρχει τούνελ που οδηγούσε από τα Ανάκτορα στο σπίτι της Αλίκης Βουγιουκλάκη. «Η Αλίκη ήταν καταπληκτική ηθοποιός και άνθρωπος.
Την είχα δει με τις αδερφές μου στο θέατρο. Έλεγαν τότε ότι υπάρχει ένα τούνελ από τα Ανάκτορα που βγαίνει στο σπίτι της. Και απαντούσα εγώ: “Αν παραδεχτούμε ότι υπάρχει αυτό το τούνελ και η Αλίκη αποφασίσει να αλλάξει σπίτι, θα πρέπει να αλλάξουμε το τούνελ;», είχε πει χαρακτηριστικά ο Γλίξμπουργκ ενώ είχε παραδεχθεί ότι είχε πάει στο στούντιο της Φίνος Φιλμ.
Η ζωή του στην Ελλάδα ως κοινός θνητός
Μόλις έληξε η δικαστική διαμάχη αναφορικά με την αποζημίωση από το ελληνικό κράτος, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος και η οικογένειά του επέστρεψαν στην Ελλάδα, και πλέον αναζητούν μόνιμη κατοικία. Ο πρώην Βασιλέας αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου του στο να διατηρεί κοντινή επαφή με τον Ελληνικό λαό. Κάθε χρόνο, γίνεται δέκτης περισσοτέρων από 140.000 επιστολών.
Ασχολείται ακόμα με την ιστιοπλοΐα όποτε του το επιτρέπει το πρόγραμμά του. Είναι Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, μια θέση που μοιράζεται με την Αυτού Μεγαλειότητα το Βασιλέα Χάραλντ της Νορβηγίας, και Επίτιμο Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος είναι αφοσιωμένο μέλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, του αρέσει η κλασσική μουσική, η όπερα και το μπαλέτο, να περνά χρόνο με τα 9 εγγόνια του, και να ξεναγεί την οικογένειά του σε αγαπημένα του μέρη στην Ελλάδα.
Η κλονισμένη υγεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
Τα τελευταία χρόνια ο Κωνσταντίνος είχε περάσει δύσκολα με την υγεία του καθώς το 2009 υποβλήθηκε σε χειρουργείο για την καρδιά του.
Το 2013 είχε ένα λιποθυμικό επεισόδιο και νοσηλεύτηκε ενώ ξαναβρέθηκε στο νοσοκομείο το 2016 με συμπτώματα εγκεφαλικού.
Από τότε παρουσίαζε αστάθεια στο βάδισμά του και γι’ αυτό σε κάθε δημόσια εμφάνισή του κρατούσε μπαστούνι.
Αδυναμία του η εγγονή του Μαρία – Ολυμπία
Μάλιστα ο τέως βασιλιάς πόζαρε με τη μεγάλη του αδυναμία, την εγγονή του Μαρία -Ολυμπία κατά τη διάρκεια δείπνου της οικογένειας σε πολυτελές εστιατόριο στις Σπέτσες, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Πόρτο Χέλι όπου διαθέτει τη μόνιμη κατοικία του ο Κωνσταντίνος.
-
enimerotiko.gr