Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο γιατρός και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ενημέρωσε ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 11, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νοσούντων στους 84
Ωστόσο, αν και τα περισσότερα κρούσματα μέχρι στιγμής (οι 56 από τους 84) συνδεόντουσαν με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, έντονη ανησυχία προκαλούν τα 4 «ορφανά» κρούσματα.
Πρόκειται για κρούσματα που δεν έχουν ύποπτο ιστορικό, δηλαδή δεν έχουν ταξιδέψει σε χώρα με επιβεβαιωμένα κρούσματα και δεν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει νοσήσει. Συνεπώς δεν γνωρίζει κανείς πως «κόλλησαν» τον ιό και νόσησαν, γεγονός που αλλάζει τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ανησυχία.
Ενδεικτική είναι η εκτίμηση του καθηγητή Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Νικόλαου Σύψα, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως μέσα στις επόμενες ώρες θα αυξηθούν αρκετά τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα.
«Ήδη υπάρχουν κρούσματα στην Αττική τα οποία δεν υπάρχει καμία καλή εξήγηση γιατί μολύνθηκαν, ούτε ταξίδι πήγαν, ούτε είχαν επαφή με κάποιο γνωστό κρούσμα. Ο ιός είναι εκεί έξω. Έχω χειριστεί προσωπικά τέτοιο περιστατικό που δεν έχουμε καμία καλή εξήγηση πως αυτός ο άνθρωπος βρέθηκε με κοροναϊό» είπε ο κ. Σύψας.
«Η επιδημία έχει έρθει στην Ελλάδα και τώρα είναι η ώρα της ευθύνης των πολιτών. Πρώτα οι πολίτες να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας και μετά η πολιτεία. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα δούμε πολύ περισσότερα κρούσματα, αυτό είναι απολύτως βέβαιο» συμπλήρωσε.
Οι κρυψιγενείς μολύνσεις
Για το περιστατικό που ενεπλάκη στη διαχείρισή του ο κ. Σύψας είπε μιλώντας αργότερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ πως «νοσηλεύεται σε ένα μεγάλο διαπιστευμένο νοσοκομείο, δεν έχει ταξιδέψει πουθενά, δεν έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα ή επαφή κρούσματος. Νοσηλεύεται με πνευμονία και είναι άνδρας 67 ετών».
Ο κ. Σύψας ανέφερε πως ο ασθενής βρέθηκε θετικός στην τρίτη επίσκεψη του στο σύστημα υγείας καθώς δεν είχε κανένα παράγοντα κινδύνου. Ωστόσο «είχε αλλάξει ο ορισμός του ΕΟΔΥ και πλέον ελέγχονται και τα περιστατικά με πνευμονία και ας μην έχουν ιστορικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο ιός ακολουθεί την πορεία που ακολουθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις. Πρόκειται για ισχυρότατη ένδειξη διασποράς στην Αθήνα» επεσήμανε ο κ. Σύψας.
Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχουν άλλα δύο κρούσματα που τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης δεν απέδωσαν τίποτα, «που σημαίνει πως είναι οι λεγόμενες κρυψιγενείς μολύνσεις, δεν ξέρουμε από πού ακριβώς προκλήθηκαν. Ένας από αυτούς είναι μια γυναίκα» διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν τρεις πιθανές περιπτώσεις διασποράς του ιού στην κοινότητα της Αθήνας γιατί δεν μπορούσε να προβλεφθεί το ιστορικό των ασθενών και δεν είχαν κανέναν παράγοντα κινδύνου.
Μεταδίδεται από επιφάνειες ο ιός;
Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο MEGA ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, είπε πως «το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να εντείνουμε την ιχνηλάτηση, ιδιαίτερα περιστατικών που προκύπτουν μεμονωμένα, και να παίρνουμε μέτρα περιορισμού της έκθεσής μας, όπως γίνεται με τα μέτρα του υπουργείου».
Παράλληλα, αναφερόμενος στα «ορφανά» κρούσματα και το κατά πόσο μπορούμε να κολλήσουμε από μικρόβια που βρίσκονται σε επιφάνειες, είπε πως «ο κοροναϊός μεταδίδεται είτε με σταγονίδια που εκπέμπονται κατά την ομιλία, με το φτέρνισμα, ή τον βήχα, είτε με σταγονίδια που πέφτουν πάνω σε επιφάνειες. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε μολύνθηκε η επιφάνεια, και πόσο μπορεί να επιβιώσει ο ιός πάνω της, πρέπει να πλένουμε χέρια μας, και να μην ακουμπάμε τις βλεννογόνους μας. Αν καταφέρουμε να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, είμαστε σε μεγάλο βαθμό ασφαλείς».
«Δεν νομίζω ότι μετά από πολλές ώρες, ή μετά από δύο ημέρες, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από μία επιφάνεια. Αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να μην αγγίζουμε τις βλεννογόνους μας με τα χέρια μας», πρόσθεσε.
Στα 84 τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσιόδρας βρέθηκαν 11 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 84 επιβεβαιωμένους νοσούντες.
Ειδικότερα, από τους 84, οι 81 είναι Έλληνες και 3 ξένοι. 56 συνδέονται με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, 47 ήταν στο γκρουπ και 9 οι επαφές τους.
Από τους 84, νοσηλεύονται 27 σε νοσοκομείο, με πιο σοβαρό ένα περιστατικό με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου. Ενώ 57 είναι σε απομόνωση στην οικία τους.
Ωστόσο, πέραν της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως υπάρχουν 4 «ορφανά» κρούσματα, όπως χαρακτηρίζονται κρούσματα που δεν έχουν ύποπτο ιστορικό, δηλαδή δεν έχουν ταξιδέψει σε χώρα με επιβεβαιωμένα κρούσματα και δεν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει νοσήσει.
Τα νέα μέτρα
Παράλληλα, ο κ. Τσίοδρας ανακοίνωσε νέα μέτρα όπως η αποφυγή μη αναγκαίων ταξιδιών εσωτερικό και στο εξωτερικό και περιορισμός των μετακινήσεων στις ευπαθείς ομάδες όπως ασθενείς άνω των 70 ετών με χρόνια καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνια ανοσοκαταστολή.
Επίσης, τόνισε πως αναστέλλονται οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων αλλά και ματαίωση του ημιμαραθωνίου.
Επίσης, οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων, ενώ συνίσταται οι συνεδριάσεις, όπως δημοτικά συμβούλια, να γίνονται με τηλεδιάσκεψη.
Κικίλιας: Ιδιαίτερα κρίσιμοι οι επόμενοι δύο μήνες
«Είναι καθήκον όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες και όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να καθίσουν σπίτι τους. Οι επόμενοι δυο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι» είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Παράλληλα, κάλεσε και όοσυς έχουν γρίπη, επίσης να παραμένουην στις οικίες τους.
in.gr