«Υπάρχει αυξημένη ανησυχία, η δυναμική είναι δεύτερου κύματος» έκρινε ο  Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, μιλώντας στο MEGA. Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχουν όλα τα χαρακτηριστικά ενός δεύτερου κύματος μέσα στο καλοκαίρι.

«Αυτό δημιουργεί πολλές ανησυχίες και ελπίζουμε τα μέτρα που ελήφθησαν να έχουν κάποια αποτελεσματικότητα τις επόμενες ημέρες», είπε, ενώ στάθηκε επίσης στην αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.

Τόνισε δε πως «αν συνεχιστεί η δραματική αύξηση των κρουσμάτων τότε μπορεί να δούμε πάνω από 300 ή και 350 κρούσματα ημερησίως».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα ανάλογα με αυτά που λήφθηκαν στον Πόρο, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγιειονομικού ενδιαφέροντος μετά τις 11 το βράδυ.

Προβληματισμό προκαλεί επίσης ο κίνδυνος συγχρωτισμού ενόψει Δεκαπενταύγουστου.

Τέλος σημείωσε πως είναι θέμα χρόνου η μετάδοση του κοροναϊού από τη μια ηλικιακή ομάδα στην άλλη.

«Θα έχουμε 600 κρούσματα ημερησίως αν συνεχίζουμε να αδιαφορούμε για τα μέτρα»

Την προειδοποίηση ότι αν συνεχίσουμε να μην τηρούμε με συνέπεια τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό δεν αποκλείεται σε λίγες εβδομάδες να καταγράφονται 600 κρούσματα την ημέρα ή και περισσότερα απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος.

«Για εμάς (τους γιατρούς) συναγερμός έχει σημάνει εδώ και εβδομάδες, τουλάχιστον από τις 10 Ιουλίου. Σε αναντιστοιχία με τους αριθμούς που βλέπαμε τότε που ήταν γύρω στα 35-40 κρούσματα την ημέρα, αλλά και τη γενικότερη διάθεση που επικρατούσε», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον Σκάι.

«Πρέπει να δράσουμε άμεσα όλοι μαζί με συνέπεια και συνέχεια για να δούμε μετά από μερικές εβδομάδες, όχι 2 και 3, περισσότερες, τα νούμερα να κάμπτονται. Μπορεί να δούμε μέχρι και 600 κρούσματα την ημέρα ή και μεγαλύτερο. Και βεβαίως όταν αυτό θα το δούμε μετά από μερικούς μήνες, που δε θα είναι το κατακαλόκαιρο που γυρνάνε όλοι σε ανοιχτούς χώρους, θα συνοδεύεται και από μεγάλο αριθμό βαριά νοσούντων ή ανθρώπων που θα είναι στις ΜΕΘ και θα δίνουν σκληρή μάχη. Ήδη αυξάνονται τα βαριά περιστατικά, πριν από 2-3 εβδομάδες δεν είχαμε στις κλινικές νοσηλευόμενους και τώρα είναι γεμάτες και έχουν ανοίξει κλινικές που είχαν κλείσει και οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχουν αυξηθεί αισθητά.  Από εκεί που ήταν μονοψήφιος αριθμός, τώρα είναι διψήφιος», επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Να τηρούνται τα μέτρα»

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι επιστήμονες ζητούν τρία πράγματα: Να φοριούνται μάσκες, να αποφεύγονται οι συναθροίσεις, να τηρούνται αποστάσεις και να εφαρμόζεται σχολαστική υγιεινή των χεριών σημειώνοντας ότι «το τελευταίο είναι το μόνο που έχουμε πετύχει. Τα υπόλοιπα τρία αν τηρηθούν θα διακοπεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού».

Σχετικά με τους γάμους, που τον τελευταίο καιρό καταγράφηκε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τόνισε ότι «θεωρώ πολύ πιθανό να αναθεωρηθεί προς τα κάτω ο αριθμός των καλεσμένων σε κοινωνικές εκδηλώσεις» και συμπλήρωσε ότι όλες οι συναθροίσεις για οποιοδήποτε λόγο είναι επικίνδυνες. Έτσι, πρέπει να τις αποφεύγουμε. «Αν δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε πρέπει να φοράμε μάσκα και να κρατάμε τις αποστάσεις», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στα lockdown, ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε ότι «επειδή η χώρα μας έχει ένα μέγεθος τέτοιο, που τα τοπικά lockdowns αν μαζευτούν πάρα πολλά, θα γίνει ένα μεγάλο. Λαμβάνουμε υπόψη μας  την οικονομία, αλλά τα lockdowns λειτουργούν αν είναι έγκαιρα. Αν δεν είναι έγκαιρα, δε θα έχουν αποτέλεσμα. Όπως συνέβη και με την Ιταλία και τη Σουηδία που είχαν από 600 νεκρούς ανά εκατομμύριο. Η διαφορά τους είναι ότι η μια δεν πήρε ποτέ μέτρα και η άλλη, η Ιταλία, πήρε δρακόντεια μέτρα, αλλά αργά. Να τηρήσουμε με ευλάβεια τα τρέχοντα μέτρα, να μην πάρουμε μέτρα».

Τέλος, για το άνοιγμα των σχολείων επισήμανε ότι «τα παιδιά έδειξαν το Μάιο ότι προσαρμόζονται καλύτερα από ότι περιμέναμε. Τηρούν τα μέτρα, τα βλέπουν ως παιχνίδι και τα ακολουθούν. Ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατεί τότε, θα δούμε πως θα ανοίξουν τα σχολεία, γιατί πρέπει να ανοίξουν». 

Τα νέα μέτρα

Μέσα στις τελευταίες τρεις ημέρες καταγράφηκαν σχεδόν 500 νέα κρούσματα κορονοϊού και – κυρίως – 22 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Τα δύο αυτά στοιχεία ηχούν  συναγερμό στην κυβέρνηση και η σημερινή τηλεδιάσκεψη με την παρουσία του πρωθυπουργού, στις 11 το πρωί, θεωρείται κρίσιμη για τα επόμενα βήματα και τυχόν νέα μέτρα κατά της διασποράς του ιού.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Βασίλης Κικίλιας, Βασίλης Κοντοζαμάνης), ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται περιοχές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική κτλ.), και μέτρα, όπως ο περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κτλ.) έως τις 11 το βράδυ, ούτως ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Το μέτρο ισχύει ήδη για τον Πόρο και από χθες για τον Αμπελώνα Λαρίσης. Επίσης, εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση συνάθροισης άνω των 9 ατόμων, αλλά και η συρρίκνωση του αριθμού των καλεσμένων σε γάμους και βαφτίσεις σε 20 – 30 συνολικά, από 100 που ισχύει σήμερα, καθώς οι συγκεκριμένες κοινωνικές εκδηλώσεις αναδεικνύονται σε εστία υπερμετάδοσης του κοροναϊού – με τις άλλες δύο (σ.σ. εστίες) να εκτιμάται πως είναι τα μπαρ και τα μέσα μεταφοράς.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, δεν αποκλείεται κατά την τηλεδιάσκεψη να οριστικοποιηθεί τι μέλλει γενέσθαι με τη ΔΕΘ, καθώς εξετάζεται σοβαρά- λόγω των εξελίξεων- η αναβολή της Διεθνούς Έκθεσης. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε αποφασιστεί η διεξαγωγή της με τους συνήθεις κανόνες ασφαλείας και προστασίας (αποστάσεις, χρήση αντισηπτικών και μάσκας κλπ.), ενώ η ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ των εγκαινίων θα γινόταν με λιγότερους καλεσμένους στο «Βελλίδειο» ή σε εξωτερικό χώρο.

Τα όποια μέτρα θα έχουν τοπικό χαρακτήρα, καθώς το ενδεχόμενο να επιβληθεί ωράριο λειτουργίας ως τις 11 το βράδυ στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος οριζόντια σε όλη τη χώρα απορρίπτεται με το αιτιολογικό ότι μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο συνωστισμό σε πλατείες, πάρκα ή άλλους δημόσιους χώρους.

Από χθες πάντως, εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία απαγορεύονται οι λιτανείες και άλλες θρησκευτικές εκδηλώσεις εκτός των χώρων λατρείας (ναοί) έως τις 31 Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία εμμένει πως ειδικά για το Δεκαπενταύγουστο μπορούν να υπάρξουν εκδηλώσεις με μέτρα προστασίας (π.χ. λιτανείες με αποστάσεις).

Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι καθίσταται υποχρεωτικό το τεστ για τους επισκέπτες από τη Μάλτα, αναστέλλονται οι λιτανείες και τα πανηγύρια και παρατείνεται η απαγόρευση των ορθίων στα µπαρ. 

«Αναγκαία και επιβεβλημένη η χρήση μάσκας»

Σύμφωνα με την Βαρβάρα Ανεμοδουρά, μέλος του Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, η χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να θεσμοθετηθεί καθώς δημιουργεί αυτόματα καλύτερη συνείδηση στους πολίτες. «Πρέπει να φύγουμε από την θεωρία και να πάμε στην πράξη» είπε στο MEGA, προσθέτοντας ότι δεν έχει προκύψει κάποιο νέο μέτρο αντιμετώπισης του κοροναϊού πέρα από την πρόληψη.

Την υιοθέτηση πακέτου μέτρων προτείνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης προειδοποιεί ότι θα ξεπεράσουμε τα 700 κρούσματα την ημέρα μέχρι το τέλος του 2020, μετά από τα δεδομένα που παρουσίασε η ερευνητική ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα έχει να κάνει με την κακή διαχείριση μέτρων πρόληψης απέναντι στον κοροναϊό, αλλά και τους ασυμπτωματικούς τουρίστες που εισέρχονται στη χώρα, κάνοντας λόγο για ένα δυναμικό φαινόμενο και διασπορά στην κοινότητα.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται από τον κ. Σαρηγιάννη είναι η μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους, η αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού και μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους σε όλους τους εργασιακούς χώρους αλλά και η τηλεργασία.

in.gr