Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Κοροναϊός: Γιατί αναμένεται «τεχνητή» αύξηση των κρουσμάτων

Κοροναϊός: Γιατί αναμένεται «τεχνητή» αύξηση των κρουσμάτων

Το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού τις επόμενες ημέρες όχι λόγω της αιφνιδιαστικής έξαρσης της επιδημίας αλλά λόγω των μαζικών διαγνωστικών τεστ -υπολογίζονται σε περισσότερα από 10.000- στον πληθυσμό από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, συνεκτιμούν τις τελευταίες ώρες οι επιδημιολόγοι.

Κι έτσι αυτά τα νέα ευρήματα να δημιουργούν μία διαφορετική εικόνα για τη πορεία της νόσου που ίσως να μην δίνει σαφή εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις της «άρσης της καραντίνας» που αναμένεται να φανεί μετά τις 15-18 Μαΐου. Ετσι ώστε να μην είναι εύκολα διακριτό – αν δεν υπάρχει σχετικός διαχωρισμός – ποιο είναι κρούσμα που καταγράφεται με βάση τα κριτήρια του προηγουμένου διμήνου (όπου υπολογιζόταν ότι σε κάθε καταγραφέν κρούσμα αντιστοιχούσαν 8-11 ασυμπτωματικοί ασθενείς) ή με βάση την τωρινή μεθοδική κι «επιθετική» αναζήτηση τους ακόμη και στους ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία 24ωρα ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν από 6-20 και ίσως υπάρξει η προαναφερόμενη -αν προσμετρηθεί- τεχνητή «αύξησή» του.
Την ίδια ώρα οι επιδημιολόγοι -«Το Βήμα» επικοινώνησε με το μέλος της αρμόδιας επιστημονικής
επιτροπής καθηγητή κ. Γκίκα Μαγιορκίνη – αποδίδουν τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε περιοχές όπως ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού αλλά και Κηφισιάς όπου διαμένουν κυρίως άτομα με σχετικώς υψηλά εισοδήματα, στο γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών είναι επιχειρηματίες και σε σημαντικές θέσεις σε εταιρείες που ταξίδευαν στο εξωτερικό. Ακόμη αποδίδεται στο γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών λόγω και της οικονομικής άνεσης που διαθέτουν προχώρησαν σε ιδιωτικά τεστ για ανίχνευση του Covid-19, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε με ασθενείς που είχαν ήπια συμπτώματα και απέφυγαν να προχωρήσουν σε τεστ ανίχνευσης του ιού. Κι όλα αυτά με το δεδομένο ότι ίσως ένας μικρός αριθμός εξ αυτών χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ώστε να αποδοθούν σε αυτά ορισμένα από τα κρούσματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος Φιλοθέης Ψυχικού με εντοπισθέντα 73 κρούσματα Covid-19 σε σύνολο 30.800 κατοίκων (δηλαδή έναν φορέας του ιού σε 421 κατοίκους) είναι ο δήμος με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα μαζί με τη Καστοριά όπου υπήρχαν πολλοί θάνατοι και καραντίνες περιοχών (79 κρούσματα σε 36.000 κατοίκους -ένας φορέας σε 455 κατοίκους).
Ακολουθεί ο δήμος Κηφισιάς που είχε 116 θετικά κρούσματα σε 72.000 κατοίκους (δηλαδή ένα άτομο νοσεί σε 620 κατοίκους). Στον δήμο Αθηναίων ο αριθμός αυτός της αναλογίας φορέων (314) και πληθυσμού (665.000) είναι ένας στους 2.118, στον Πειραιά (73 νοσούντες σε 164.000 κατοίκους) είναι ένας στους 2.762 κατοίκους ενώ στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αυτό περιορίζεται στον ένα στους 3835 κατοίκους, παρότι την περίοδο της καραντίνας κυριαρχούσαν οι αναφορές στις «παραβάσεις» με τις βόλτες των κατοίκων πέριξ του Λευκού Πύργου.
Στο Χαλάνδρι φέρεται να έχει νοσήσει ένας στους 1.442 κατοίκους, στη Γλυφάδα ένας στους
1.780 και στο Περιστέρι υπάρχει αντιστοιχία ενός φορέα του ιού σε 3.043 άτομα. Στη Νέα Σμύρνη
το ποσοστό αυτό είναι ένας ασθενής στους 1972 κατοίκους, στο Μαρούσι ένας στους 2.085 και στην Ν. Ιωνία ένας φορέας Covid-19 στου 1914 κατοίκους.
Σύμφωνα με επιδημιολόγους στη συγκεκριμένη αντιστοιχία παίζουν ρόλο η σύνθεση του πληθυσμού, η πυκνότητα, η ρυμοτομία και η δομή κι η έκταση των εμπορικών κέντρων τους όπου μπορεί να υπάρχει επικίνδυνος συνωστισμός.
Σημειώνεται, τέλος, ότι τα μαζικά διαγνωστικά τεστ που πραγματοποιούνται από τον ΕΟΔΥ θα συμπεριλαμβάνουν ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη που νοσηλεύονται ή χρειάζονται νοσηλεία, άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με σοβαρή υποκείμενη νόσο, προσωπικό υπηρεσιών υγείας ανεξάρτητα από το ιστορικό επαφής, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης στους ασθενείς και να υπάρχει διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των υγειονομικών δομών Φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές, π.χ. δομές Φροντίδας Ηλικιωμένων ή χρονίως Πασχόντων, δομές Αστέγων, Προσφύγων και Μεταναστών, καθώς και άλλες δομές με συνθήκες συγχρωτισμού, όπως φυλακές, στρατόπεδα, οι κλειστές δομές ψυχικής υγείας.
Ακόμη έλεγχος θα γίνει σε προσωπικό υπηρεσιών πρώτης γραμμής για τη λειτουργία του κράτους και στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος για την καλύτερη ιχνηλάτηση και εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Με βασικό ωστόσο ενδιαφέρον να προσδιορίζονται με ακρίβεια τα «ορφανά κρούσματα» που αποτελούν τον μεγάλο κίνδυνο -σύμφωνα με τους επιστήμονες για να προκαλέσουν έξαρση της νόσου
 Πηγή: tanea.gr

Δες επίσης

Υψηλή χοληστερόλη: 6 ασυνήθιστα σημάδια στα πόδια που υποδεικνύουν πρόβλημα

Η υψηλή χοληστερόλη είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως “σιωπηλή δολοφόνος” καθώς μπορεί να αυξήσει ...