Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την προστασία που παρέχουν οι μάσκες και ο περιορισμός των μετακινήσεων. Τι άλλο μπορούν να κάνουν οι πάσχοντες για να βοηθηθούν.
Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη ζωή μας, αλλά έχει φέρει και μερικά καλά. Τον εφετινό χειμώνα, λ.χ., μας απάλλαξε από τη γρίπη, αφού η προστατευτική μάσκα και οι αποστάσεις από τους άλλους σταμάτησαν την μετάδοση των υπαίτιων ιών. Κάτι αντίστοιχο ως φαίνεται θα γίνει και την άνοιξη, όπου τα προστατευτικά μέτρα υπόσχονται να μετριάσουν ένα άλλο πολύ συχνό δεινό.
Από το δεινό αυτό υπολογίζεται ότι πάσχει το 15% έως 20% του γενικού πληθυσμού, με τους ασθενείς πραγματικά να υποφέρουν από τις πρώτες μέρες της άνοιξης έως και τις αρχές του καλοκαιριού. Μάλιστα μερικές φορές είναι τόσο έντονα τα συμπτώματά τους, ώστε πολλοί (τουλάχιστον δύο στους δέκα) χρειάζονται προληπτική, προεποχική θεραπεία.
Το πρόβλημα αυτό είναι η αλλεργική ρινίτιδα η οποία προκαλεί ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), καταρροή, φτέρνισμα και κνησμό (φαγούρα) στη μύτη. Συχνά συνοδεύεται από εαρινή επιπεφυκίτιδα, δηλαδή ανοιξιάτικη αλλεργία στα μάτια. Υπολογίζεται ότι το 3% έως 5%του γενικού πληθυσμού έχει αλλεργική επιπεφυκίτιδα, η οποία εκδηλώνεται με δακρύρροια, πρήξιμο, κοκκίνισμα και κνησμό των ματιών.
Αν πάσχετε από αλλεργική ρινίτιδα, η μάσκα και η παραμονή στο σπίτι μπορεί να είναι εφέτος η σωτηρία σας, λέει ο Dr. Do-Yeon Cho, αναπληρωτής καθηγητής Ωτολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ. Όπως εξηγεί, μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγους μήνες έδειξε η αλλεργική ρινίτιδα βελτιώνεται σημαντικά με τη χρήση προστατευτικής μάσκας εν μέσω πανδημίας.
Τα ευρήματα
Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Allergy & Clinical Immunology. Συμμετείχαν 301 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, μέσης ηλικίας 34 ετών. Όλοι τους έπασχαν από αλλεργική ρινίτιδα, ποικίλης σοβαρότητας. Οι περισσότεροι φορούσαν δύο τύπους μάσκας: τις κοινές χειρουργικές μάσκες και μάσκες υψηλής προστασίας Ν95. Μερικοί φορούσαν τον ένα ή τον άλλο τύπο.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η μάσκα μείωσε τα συμπτώματα που τους προκαλούσε η αλλεργική ρινίτιδα. Ωστόσο η μείωση ήταν διαφορετικά, αναλόγως με τις μάσκες που χρησιμοποιούσαν:
- Όσοι φορούσαν και τα δύο είδη μάσκας ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων τους, ανεξάρτητα από το αν αυτά ήταν τυπικά ήπια ή σοβαρά
- Όσοι φορούσαν μόνο μάσκα υψηλής προστασίας Ν95 ανέφεραν μείωση στα σοβαρά συμπτώματα. Εξακολουθούσαν όμως να έχουν ήπια συμπτώματα
- Όσοι φορούσαν μόνο κοινή χειρουργική μάσκα, ανέφεραν μείωση στα ήπια συμπτώματά τους. Η αλλεργική ρινίτιδα όμως εξακολουθούσε να τους προκαλεί σοβαρά συμπτώματα
Αντιθέτως, τα συμπτώματα που αφορούσαν την εαρινή επιπεφυκίτιδα παρέμειναν λίγο-πολύ τα ίδια, σε όσους έπασχαν από αυτά, ανεξάρτητα από τον τύπο της μάσκας.
Τι να προσέξετε
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η προστατευτική μάσκα προσώπου μπορεί να μειώνει τις ατοπικές αλλεργικές αντιδράσεις», λέει ο Dr. Cho. «Αυτό επιτυγχάνεται επειδή περιορίζει σημαντικά τη γύρη και τα άλλα αλλεργιογόνα που φθάνουν έως τη μύτη και το στόμα. Για ευνόητους λόγους δεν ισχύει το ίδιο για εκείνα που φθάνουν στα μάτια».
Για να μειώσει, όμως, η μάσκα τα συμπτώματα που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα, πρέπει να την χρησιμοποιούμε σωστά. «Δεν πρέπει να αγγίζετε το μπροστινό τμήμα της μάσκας όταν την αφαιρείτε. Ούτε να φέρνετε το μέσα-έξω για να την ξαναχρησιμοποιήσετε. Ειδικά οι μάσκες μιας χρήσης, πρέπει να απορρίπτονται προσεκτικά αμέσως μετά τη χρήση», τονίζει.
Για να διατηρήσετε υπό έλεγχο την αλλεργική ρινίτιδα, καλό είναι επίσης να συμβουλευθείτε τον αλλεργιολόγο σας για την ανάγκη προεποχικής θεραπείας. Φροντίστε ακόμα να μην κυκλοφορείτε σε υπαίθριους χώρους τις μέρες με υψηλά επίπεδα γύρης.
Πολύ σημαντικό είναι και να αερίζετε καθημερινά το σπίτι σας, αλλά το μεσημέρι και όχι το πρωί ή το απόγευμα. Και αυτό διότι η κυκλοφορία της γύρης είναι αυξημένη τις ώρες που αλλάζει η θερμοκρασία.
Φροντίστε επίσης όταν έχει αέρα, να διατηρείτε τα παράθυρα του σπιτιού κλειστά για να μην μπαίνει η γύρη. Μην παραλείπετε να αλλάζετε αμέσως ρούχα όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας. Καλό είναι να κάνετε αμέσως ντους και να λούζεστε, γιατί η γύρη «κολλάει» στα ρούχα, στα μαλλιά και στο δέρμα.
Να αποφεύγετε να απλώνετε τα ρούχα σας σε υπαίθριους χώρους για να στεγνώσουν. Να καθαρίζετε επίσης τακτικά τα φίλτρα στα κλιματιστικά του σπιτιού και του αυτοκινήτου σας. Να παρακολουθείτε, τέλος, τα δελτία γύρης για να ξέρετε ποιες μέρες πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί.
ΠΗΓΗ – Iatropedia.gr