Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου – Στο τραπέζι νέα μέτρα
Όπως έγραψε από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, το ethnos.gr, η αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται κυρίως στις νησιωτικές περιοχές και μάλιστα σε δημοφιλείς προορισμούς. Τα περισσότερα νέα κρούσματα, εντοπίζονται στους νέους, ενώ υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε στο ethnos.gr, ¨ότι υπάρχει το ενδεχόμενο για νέα μέτρα τοπικού χαρακτήρα.
Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας και με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.
Στόχος να ενεργοποιηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο για το θέμα των ελέγχων και του συνωστισμού που παρατηρείται ειδικά σε κέντρα διασκέδασης, αλλά και για να ευαισθητοποιήσουν οι Δήμαρχοι του πολίτες να εμβολιασθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr οι τοπικοί άρχοντες θα κληθούν να δημιουργήσουν άμεσα και λίστες με ονόματα συμπολιτών μας που έχουν προβλήματα και δεν μπορούν να μετακινηθούν αλλά θέλουν να εμβολιασθούν.
Πάντως δεν είναι τυχαία η προσπάθεια επίσπευσης των εμβολιασμών. Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μείωση του ενδιαφέροντος, γεγονός όμως που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον τουρισμό, ειδικά εάν συνεχισθεί η αύξηση των κρουσμάτων στα νησιά.
Γι αυτό και η κυβέρνηση, όπως λένε έγκυρες πηγές του ethnos.gr έχει ήδη αποφασίσει τι μέτρα θα λάβει εάν συνεχισθεί η ίδια επιδημιολογική εικόνα, ενώ έτοιμη είναι και η λίστα με τα νησιά και τις περιοχές που έχουν υψηλό ιικό φορτίο το οποίο μπορεί αν συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες.
Στις περιπτώσεις αυτές θα ανακοινωθούν μέτρα που μεταξύ άλλων θα είναι όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr:
- Επαναφορά της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους
- Αύξηση ελέγχων από τις τοπικές αρχές
- Απαγόρευση υπαίθριων εκδηλώσεων
- Απαγόρευση συγκεντρώσεων σε πλατείες κ.λ.π.
- Περιορισμός ατόμων στα καταστήματα εστίασης
- Διακοπή μουσικής σε μπιτς μπαρ και εξυπηρέτηση μόνο σε καθήμενους (ξαπλώστρες)
- Περιορισμός κυκλοφορίας το βράδυ
Ως γνωστό, όπως μεταφέρεται από διαρροές και τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αποφύγει τα οριζόντιου χαρακτήρα μέτρα. Δηλαδή ένα νέο lockdown. Για αυτό το λόγο διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως όποια περιοριστικά μέτρα ληφθούν θα αφορούν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ακης Σκέρτσος, μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» στο OPEN, υπογράμμισε μάλιστα πως σε περίπτωση νέων περιοριστικών μέτρων δεν θα υπάρξει οικονομική στήριξη. Και αυτό γιατί όπως είπε αυτή έρχεται ως «παρεπόμενο των οριζόντων μέτρων». «Είναι επικίνδυνος και ολισθηρός ο δρόμος της εξάρτησης από τα κρατικά επιδόματα», είπε και συνέχισε: «Θέλουμε την οικονομία δυνατή και όχι εξαρτώμενη από κρατικά επιδόματα».
Επί ποδός οι ειδικοί για την τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων
Ωστόσο, η εικόνα προβληματίζει τους επιδημιολόγους οι οποίοι παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο facebook ανέφερε πως το περασμένο Σάββατο καταγράφηκε αύξηση 266% στα κρούσματα έναντι του προπερασμένου Σαββάτου.
Απαντώντας στο ερώτημα για την κινητικότητα της επιδημίας τονίζει πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη:
- Κυριακή: 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα
- Σάββατο: 1001 έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα
- Παρασκευή: 771 έναντι 395, αύξηση, 195% περισσότερα
- Πέμπτη: 761 έναντι 489, αύξηση, 156% περισσότερα
Το μέλος της επιτροπής των ειδικών προτείνει, μάλιστα, τέσσερα μέτρα για την επιβράδυνση του τέταρτου κύματος κορονοϊού το οποίο, όπως αναφέρει, είναι προ των πυλών:
- Κάνουμε συχνά προληπτικά self-test τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
- Αποφεύγουμε δραστηριότητες όπου ενώ υπάρχει συγχρωτισμός δεν μπορούμε να φοράμε την μάσκα μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
- Κλείνουμε ραντεβού για εμβόλιο – ολοκληρώνουμε τον εμβολιασμό μας κατά προτεραιότητα
- Βοηθάμε και διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν
Σύψας: Στο τέταρτο κύμα θα νοσήσουμε όλοι
Από την πλευρά του, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας δήλωσε πως είναι θέμα χρόνου να έρθει το τέταρτο κύμα στην Ελλάδα και πως μέσα Αυγούστου θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων. Κάλεσε δε τα κυβερνητικά στελέχη – μιλώντας στο OPEN- να σταματήσουν να δηλώνουν πως δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν: «Είναι θέμα χρόνου να έρθει το 4ο κύμα στην Ελλάδα. Γύρω στα μέσα Αυγούστου θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων. Θα φοβόμουν να είμαι ανεμβολίαστος ενώ έρχεται 4ο κύμα. Μου κάνει εντύπωση πώς μερικοί άνθρωποι παίρνουν τεράστιο ρίσκο να μένουν ανεμβολίαστοι. Οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα να εμβολιαστούν, καμία ηλικία δεν είναι άτρωτη».
Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι θα ήταν καλό η Πολιτεία να μην κάνει δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο για τις μετακινήσεις με δημόσια μέσα μεταφοράς με μοριακό ή rapid test.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, σε παρέμβασή του στην τηλεόραση του OPEN εστίαση στη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, τονίζοντας πως έχει επικρατήσει σε μεγάλη έκταση στη χώρα. Εξέφρασε δε το φόβο ότι το «τέταρτο κύμα του κορονοϊού δεν ξέουμε μέχρι που θα φτάσει», και εκτίμησε πως η νέα πανδημική κρίση θα σημειωθεί εντός του Ιουλίου και του Αυγούστου. Επανέλαβε δε και αυτός τη θέση του κ. Σύψα, ότι «δεν πρέπει να λέμε μεγάλες κουβέντες για μη οριζόντιο κλείσιμο».
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Κατερίνα Παγώνη εκτίμησε πως ήταν λάθος η απόφαση για σταματήσει η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους γιατί ήταν πρόωρη και προκάλεσε χαλαρότητα. Η κ. Παγώνη προειδοποίησε ότι τα πράγματα θα είναι τόσο δύσκολα που κανένας δεν θα θέλει να τα σκεφτεί εάν έως το τέλος Αυγούστου, το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου δεν έχει εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού και όχι 70% ή 75%.
ethnos