Με την ενεργοποίηση 10 μεγάλων Νοσοκομείων σε όλη τη χώρα που θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό, με τη μετατροπή των χειρουργικών αιθουσών σε Μονάδες Εντατικής, αλλά και με ιατρική παρακολούθηση των ασθενών στο σπίτι με σύστημα τηλεϊατρικής, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να καταπολεμήσει το μεγάλο κύμα των κρουσμάτων του ιού που είναι προ των πυλών.
Πρόκειται για το σχέδιο της «φάσης 3» της επιδημίας στην οποία αναμένεται να υπάρξουν και τα περισσότερα θύματα του κορονοϊού και στην οποία θα μπει σταδιακά η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, όπως υπολογίζουν οι ειδικοί. Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι το σχέδιο της τρίτης φάσης είναι ήδη έτοιμο στο ΕΣΥ και αρκεί να καταγραφούν τα πρώτα μαζικά βαριά περιστατικά, για να ενεργοποιηθεί.
Ειδικότερα όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνος της Κυριακής» στη μάχη κατά του φονικού ιού μπαίνουν 10 μεγάλες νοσηλευτικές Μονάδες του δημοσίου συστήματος Υγείας κυρίως στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα. Ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί και έχει ετοιμασθεί, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπό την επίβλεψη του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλου ο οποίος και έχει δώσει και τις σχετικές εντολές για υλοποίηση των μέτρων. Ο κ. Κωτσιόπουλος και η ομάδα του, βασίστηκαν σε νοσοκομειακά μοντέλα του εξωτερικού, τα οποία όμως προσάρμοσαν στα ελληνικά δεδομένα.
Τα 10 νοσοκομεία που θα σηκώσουν το βάρος των σοβαρών περιστατικών είναι μεταξύ άλλων στην Αθήνα:
- -Το νοσοκομείο Σωτηρία θα είναι το πρώτο που θα μετατραπεί και θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά για ασθενείς με covid-19 και ήδη εντός της εβδομάδος ξεκινά να εκκενώνεται από περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό. ΟΙ ασθενείς που έχουν ιαθεί από άλλα νοσήματα θα πάρουν εξιτήριο, ενώ όσοι χρειάζονται περαιτέρω νοσηλεία θα μεταφερθούν σε άλλες κλινικές ίσως και στον ιδιωτικό τομέα με την κάλυψη του κόστους από την κοινωνική ασφάλιση.
- -Δεύτερο στη σειρά είναι το Νοσοκομείο «Παμμακάριστος» το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη να εκκενώνεται, ενώ αναμένεται να είναι έτοιμο για χρήση μόνο για περιστατικά κορονοϊού εντός της εβδομάδας.
- -Στη μάχη θα μπει στην «τρίτη φάση» της επιδημίας και το Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ το οποίο θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά για βαριά πάσχοντες από τον ιό. Ήδη υπάρχει ο σχετικός σχεδιασμός για την εκκένωση του.
- -Και το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού είναι ανάμεσα σε αυτά που θα σηκώσουν το βάρος των ασθενών που θα υποφέρουν από τον ιό.
- -Ταυτόχρονα ένα από τα κτίρια του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ θα δοθεί για την αντιμετώπιση του covid-19, ώστε το Σισμανόγλειο να συνεχίσει να λειτουργεί για άλλα περιστατικά.
- -Στο πλαίσιο αυτό κλείνει η Πολυκλινική της Ομόνοιας και όλο το προσωπικό μεταφέρεται σε άλλα νοσοκομεία για την ενίσχυση τους. Μεταξύ αυτών είναι και ο Ευαγγελισμός που θα δεχθεί μεγάλο μέρος του προσωπικού.
Τρία μεγάλα Κέντρα Εντατικής
Στο μεταξύ το σχέδιο της «φάσης 3» που αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής» προβλέπει και τρία μεγάλα κέντρα εντατικής θεραπείας στην Αττική όπου έχουν στηθεί τα περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ. Συγκεκριμένα ήδη έχουν ετοιμασθεί οι κύριες Μονάδες που είναι το Σωτηρία, ο Ευαγγελισμός καθώς και το Αττικόν, όπου έχουν δημιουργηθεί 100 κλίνες ΜΕΘ. Κάποιες εξ αυτών ολοκληρώνονται τα επόμενα 24ωρα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι για τη δημιουργία των κλινών εντατικής θεραπείας αξιοποιήθηκαν τα χειρουργεία, καθώς και τα τμήματα ανάνηψης που ήδη διαθέτουν εξειδικευμένο εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην εντατική. Οι αίθουσες των χειρουργείων και της ανάνηψης έχουν ετοιμασθεί ήδη και στη Θεσσαλονίκη δεδομένου ότι έχουν ανασταλεί όλα τα τακτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ και πραγματοποιούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Γεγονός που άφησε αρκετές αίθουσες χειρουργείων κενές για να μετατραπούν σε εντατικές.
Έτσι με τις αλλαγές για τη φάση 3 έχουν ξεκινήσει ήδη οι μαζικές μετακινήσεις προσωπικού προς τα βασικά νοσοκομεία που θα γίνουν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του ιού. Αρκετοί εργαζόμενοι έχουν μεταφερθεί ήδη στα νέα πόστα τους, ενώ τις επόμενες ημέρες θα μετακινηθούν κι άλλοι. Στο πλαίσιο αυτό αλλάζει και το σύστημα εφημεριών συνολικά στο ΕΣΥ, δεδομένου ότι πολλά νοσοκομεία θα βγουν εκτός και θα αξιοποιηθούν μόνο για τον κορονοϊό.
Παρακολούθηση με τηλεϊατρική
Στο μεταξύ προκειμένου να παρακολουθούνται ιατρικά και ασθενείς που θα νοσηλεύονται στο σπίτι τους, επιστρατεύεται και η τεχνολογία. Όπως λένε πηγές του «Εθνος της Κυριακής», η Ομάδα του γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλου εμπνεύστηκε και σχεδίασε ένα σύστημα ιατρικής παρακολούθησης μέσω τηλεϊατρικής, το οποίο μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλη τη χώρα χωρίς να υπάρχουν καθυστερήσεις στην επικοινωνία των ασθενών με τους γιατρούς.
Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε και η τεχνολογική συμβολή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη. Στην ψηφιακή παρακολούθηση των ασθενών θα συνδράμουν και οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το προσωπικό τους και κυρίως τα Κέντρα Υγείας.