Σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα επικρατεί σκεπτικισμός για το πώς θα επιτευχθεί η αποκλιμάκωση των μέτρων περιορισμού, αφού όπως όλα δείχνουν η τεράστια οικονομική ύφεση που έχει επέλθει λόγω του κορονοϊού δεν επιτρέπει επιπλέον παράταση της καραντίνας. Τα κράτη της Ευρώπης δεν αντέχουν τόσο μεγάλη ύφεση. Ποιες χώρες θα προχωρήσουν πρώτες σε άρση του lockdown; Ποιες είναι οι κομβικές ημερομηνίες για 11 χώρες της Ε.Ε. και για την Ελλάδα; Διαβάστε αναλυτικά όλα τα κυβερνητικά σχέδια.

Αν και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις εν τούτοις σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα UBS εάν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα τον Μάιο 2020, τότε η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί με στόχο να φθάσει 20% χαμηλότερα στα προ κρίσης επίπεδα από τον Ιούνιο έως Σεπτέμβριο 2020. Εάν η καραντίνα κρατήσει έως τον Ιούνιο τότε η κατανάλωση θα χρειαστεί για να φθάσει 20% χαμηλότερα στα προ κρίσης επίπεδα έως τον Δεκέμβριο του 2020.

Τι σχεδιάζουν 11 κράτη μέλη της Ευρώπης για την άρση των περιοριστικών μέτρων; Τι σκέφτεται η ελληνική κυβέρνηση. Ένα γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης προσανατολίζονται σε «επαναλειτουργία» των οικονομιών τους στις αρχές Μαΐου και ειδικά στις 3/05/2020.

Στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία εξόδου… Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις της προηγούμενης εβδοµάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σαφείς εντολές στην άτυπη επιτροπή, που έχει συγκροτηθεί υπό τη Γενική Γραµµατεία Συντονισµού και µε τη συµµετοχή των ειδικών και εκπροσώπων των υπουργείων, όπως το Υγείας, το Οικονοµικών, το Ανάπτυξης και το Εργασίας, να δηµιουργήσουν ανά τοµέα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής που θα προσδιορίζουν επακριβώς τους όρους και τους κανόνες υπό τους οποίους θα επαναλειτουργούν συγκεκριµένοι τοµείς της οικονοµικής και της κοινωνικής δραστηριότητας.

Υπό την προϋπόθεση ότι η επιδηµιολογική καµπύλη θα επιβεβαιώσει την πτωτική της πορεία και την εβδοµάδα που διανύουμε τώρα, θα υπάρξει νέο τηλεοπτικό µήνυµα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτό ο πρωθυπουργός αναµένεται να προδιαγράψει τις βασικές πτυχές του οδικού χάρτη επαναφοράς στην κανονικότητα, αλλά και τους κρίσιµους χρονικούς του σταθµούς.

Οι επιτελείς που συμμετέχουν στον σχεδιασμό της αποκλιμάκωσης δεν αποκλείουν το αρχικώς προσδιορισθέν ορόσηµο της 11ης Μαΐου, ως ηµεροµηνία έναρξης της διαδικασίας άρσης των περιορισµών, να µετακινηθεί κατά µία εβδοµάδα πίσω, δηλαδή στις 4 Μαΐου.

Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», τα τελευταία 24ωρα δείχνει να κερδίζει έδαφος το σενάριο της προτεραιοποίησης της επαναλειτουργίας των εµπορικών καταστηµάτων και των µικροµεσαίων επιχειρήσεων στις 4 ή στις 11 Μαΐου, υπό την προϋπόθεση, πάντως, αυστηρών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας: ένας πελάτης για έναν εργαζόµενο, ο υπάλληλος υποχρεούται να φορά µάσκα και γάντια, ενώ σε ευκρινή σηµεία των καταστηµάτων θα πρέπει να υπάρχουν γάντια και αντισηπτικό.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα εξετάζεται και η χαλάρωση μετακινήσεων εντός των νομών εργασίας και κατοικίας των πολιτών κάτι που προϋποθέτει και αντίστοιχες αλλαγές στο ηλεκτρονικό σύστηµα 13033 των επιτρεπόµενων µετακινήσεων.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Μετά τις 10 Μαΐου επιδιώκεται η επιστροφή της Γ’ Λυκείου στα θρανία, προκειμένου οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων να έχουν ικανό χρόνο για τις απαραίτητες επαναλήψεις στην εξεταστέα ύλη. Η προοπτική επαναφοράς και άλλων τάξεων και βαθµίδων της Εκπαίδευσης στις τάξεις αναμένεται να αποφασιστεί µετά την παρέλευση ενός 15νθηµέρου και αναλόγως µε το αποτύπωµα της συγκεκριµένης αλλαγής στα επιδηµιολογικά δεδοµένα της χώρας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Newsbomb.gr με αποκλειστικό ρεπορτάζ είχε περιγράψει τις τρεις ημερομηνίες – ορόσημο για την έξοδο από την καραντίνα σε αναλυτικό ρεπορτάζ.

 

 Ημερομηνίες: 11 Μαΐου, 15 Ιουνίου και 3 Ιουλίου η επιστροφή στη «νέα κανονικότητα»

Εντός του Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τμηματικά και τα δικαστήρια της χώρας, αρχής γενοµένης, πάντως, από αυτά που δεν παρουσιάζουν συνωστισµό. Και σε αυτήν την περίπτωση έχει προβλεφθεί να ακολουθηθεί ο κανόνας της παρουσίας εντός των δικαστικών αιθουσών του µικρότερου δυνατού αριθµού ατόµων, ώστε να διασφαλίζεται η οµαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκάστοτε δίκης. Περίπου στο ίδιο χρονικό διάστηµα αναµένεται να ενισχυθεί η λειτουργία κρίσιµων υποδοµών και διοικητικών υπηρεσιών του κράτους, όπως οι εφορίες, οι οποίες για την ώρα δουλεύουν µε προσωπικό ασφαλείας.

Επόµενη µεγάλη αλλαγή εκτιµάται πως θα είναι η επαναλειτουργία µπαρ, καφέ και εστιατορίων, πάντα υπό το αυστηρό πρωτόκολλο της αξιοποίησης αποκλειστικά και µόνο εξωτερικών χώρων αλλά και της τήρησης των επιβεβληµένων αποστάσεων. Ασαφής παραµένει, πάντως, ο χρονικός προσδιορισµός της επαναλειτουργίας των καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος.

Σύµφωνα µε την άποψη που εκφράζει το οικονοµικό επιτελείο, η εντός του Μαΐου επαναλειτουργία των συγκεκριµένων επιχειρήσεων θα συνέβαλε στην οµαλή επανεκκίνηση της πραγµατικής οικονοµίας. Μερίδα των µελών της επιστηµονικής επιτροπής εκφράζει, πάντως, τον προβληµατισµό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, παραπέµποντας το άνοιγµα καφέ, µπαρ και εστιατορίων στο δεύτερο κύµα, στις αρχές Ιουνίου.

Στις αρχές του καλοκαιριού τοποθετείται και το άνοιγµα στο κοινό πολιτιστικών χώρων και µουσείων, ενώ περίπου στο ίδιο χρονικό διάστηµα αναµένεται να επαναλειτουργήσουν και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

Έως τις 15 Ιουλίου πρόκειται να ανοίξουν εκ νέου ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύµατα. Μελετάται η επαναλειτουργία αρχικώς των µονάδων 12µηνης διάρκειας και ακολούθως των εποχικών. Επ’ αυτού, µείζον θέµα παραµένει ο χρονικός προσδιορισµός της αποκατάστασης των αεροπορικών συνδέσεων µε χώρες της Ευρώπης αλλά και ευρύτερα.

Τι θα γίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Αν και έχει ξεκινήσει σταδιακά η άρση των περιοριστικών μέτρων, η ημερομηνία ορόσημο για τις περισσότερες χώρες και την Ελλάδα θεωρείται η Κυριακή 3 Μαΐου με στόχο στις 4 Μαΐου μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής οικονομίας να ξεκινήσει να λειτουργεί.

  • Ιταλία – 3 Μαίου 2020

Ήδη από τις 14 Απριλίου, καταστήματα που πωλούν βιβλία, χαρτικά, παιδικά ρούχα, καθώς και στεγνωτήρια και πλυντήρια ρούχων έχουν θεωρηθεί απαραίτητες επιχειρήσεις και επιτρέπεται να ανοίγουν παράλληλα με επιχειρήσεις όπως φαρμακεία, καταστήματα κατοικίδιων ζώων, super market.

  • Ισπανία – Προσανατολίζονται για 10 Μαΐου 2020

Η καραντίνα που ενεργοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου μειώνεται σταδιακά, αλλά οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές μέχρι τουλάχιστον την χρονική στιγμή που θα αποφασιστεί η πλήρη άρση της καραντίνας. Η κυβέρνηση της Ισπανίας πάντως έχει αποφασίσει να παρατείνει ακόμη δύο εβδομάδες την καραντίνα.

  • Γαλλία – Άρση της καραντίνας από 11 Μαΐου 2020

Ο Πρόεδρος Macron ανακοίνωσε την σταδιακή άρση της καραντίνας από τις 11 Μαΐου.

  • Γερμανία – Κομβική ημερομηνία η 3 Μαΐου 2020

Η καγκελάριος Merkel ανακοίνωσε ότι οι περιορισμοί κλειδώματος θα διαρκέσουν έως τις 3 Μαΐου. Τα σχολεία και τα κομμωτήρια θα αρχίσουν αργά να ανοίγουν ξανά στις 4 Μαΐου. Αλλά προσεχώς, καταστήματα μικρότερα των 8.600 τ.μ. μπορούν να ανοίξουν, όπως και βιβλιοπωλεία, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και καταστήματα ποδηλάτων. Απαγορεύονται μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις έως τις 31 Αυγούστου.

  • Ηνωμένο Βασίλειο – Άρση καραντίνας 3 ή 10 Μαΐου 2020

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε επέκταση κλειδώματος τριών εβδομάδων, πράγμα που σημαίνει ότι οι περιορισμοί δεν θα αρθούν μέχρι τις αρχές Μαΐου το νωρίτερο. Όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, ενώ τα σχολεία είναι ανοιχτά μόνο για ευάλωτα παιδιά ή παιδιά βασικών εργαζομένων. Ωστόσο, ορισμένα εστιατόρια είναι ανοιχτά μόνο για φαγητό σε πακέτο, ενώ άλλα έκλεισαν όταν επιβλήθηκαν οι περιορίσιμοι στα τέλη Μαρτίου.

  • Αυστρία – Μάχη για τις 2 Μαΐου 2020

Όλα τα καταστήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά στις 2 Μαΐου 2020. Πρόσφατα έχουν ανοίξει σούπερ μάρκετ και μικρά καταστήματα, κέντρα κηπουρικής και δημόσια πάρκα. Τα κομμωτήρια θα μπορούν επίσης να ανοίξουν ξανά στις αρχές Μαΐου. Τα εστιατόρια επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά μόνο αργότερα μέσα στον Μάιο 2020.

  • Δανία – Άρση καραντίνας από την εβδομάδα 20 με 24 Απριλίου 2020

Τα σχολεία έχουν επιτραπεί να ανοίξουν ξανά για παιδιά έως 11 ετών άμεσα. Τα κομμωτήρια, τα ιαματικά λουτρά, οι ψυχολόγοι, οι φυσιοθεραπευτές, οι χειροπράκτες, οι οδοντίατροι και οι εκπαιδευτές οδήγησης επιτρέπεται επίσης να ανοίξουν ξανά το κατάστημα από την νέα εβδομάδα.

  • Σουηδία – Μεγάλο μέρος της οικονομίας δεν βρίσκεται σε καραντίνα

Η Σουηδία έχει υιοθετήσει ίσως μια από τις πιο χαλαρές προσεγγίσεις για την κοινωνική απομόνωση – επιτρέπεται στα καταστήματα, τα σχολεία και τα μπαρ να παραμείνουν ανοιχτά. Η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να κλείσει τις επιχειρήσεις εάν χρειαστεί.

  • Βέλγιο – Άρση lockdown στις 3 Μαΐου 2020

Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη ανοίξει αλλά οι περισσότερες θα ανοίξουν στις 3 Μαίου 2020

  • Πολωνία – Οι απαγορεύσεις θα διαρκέσουν έως τις 3 Μαΐου 2020

Τα καταστήματα ανοίγουν από τις 19 Απριλίου, ενώ η καραντίνα και οι απαγορεύσεις θα διαρκέσουν έως τις 3 Μαΐου τουλάχιστον.

 Newsbomb.gr.