Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Κορωνοϊός: «Πυρετός» διαβουλεύσεων στο Μαξίμου για νέα μέτρα – Στο «μικροσκόπιο» η Β. Ελλάδα

Κορωνοϊός: «Πυρετός» διαβουλεύσεων στο Μαξίμου για νέα μέτρα – Στο «μικροσκόπιο» η Β. Ελλάδα

Έντονες είναι τις τελευταίες ώρες οι διεργασίες στην κυβέρνηση με φόντο την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου των Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Σύμφων με κυβερνητικές πηγές, η επιδημιολογική εικόνα του τελευταίου διαστήματος έχει επιδεινωθεί σημαντικά και, ως εκ τούτου, αναμένεται να ληφθούν μέτρα όπου χρειάζονται, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά της Covid 19.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο βρίσκεται κυρίως η Βόρεια Ελλάδα, ενώ αναμένονται αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ.

Πλέον είναι θέμα χρόνου η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να λάβει τις τελικές αποφάσεις της αναφορικά με την υιοθέτηση επιπλέον μέτρων, με σκοπό την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα. Κυβέρνηση και ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την εξέλιξη της πανδημίας και επεξεργάζονται τρόπους περιορισμού της.

Προς το παρόν, αν και το ενδεχόμενο ενός νέου οριζόντιου lockdown φαίνεται να αποκλείεται κατηγορηματικά, δεν μπορεί κανείς πλέον να αμφισβητήσει το δεδομένο ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη έξαρση. Άλλωστε, το γεγονός αυτό αντανακλάται στους ημερήσιους αριθμούς νέων κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece, οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν τα ακόλουθα μέτρα:

 

  • Ενδεχόμενη επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών στους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία
  • Διενέργεια δύο rapid test για τους ανεμβολίαστους πολίτες για την προσέλευση στην εργασία τους και με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Το μέτρο αυτό, κατά πληροφορίες του CNN Greece, φαίνεται ότι θα επηρεάσει τους εργαζόμενους και στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα
  • Υιοθέτηση επιπλέον περιορισμών για την παρουσία ανεμβολίαστων πολιτών σε μεικτούς, ανοικτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ
  • Υπό εξέταση βρίσκεται ακόμη η επιβολή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού στις «κόκκινες» περιοχές.

Εντός της εβδομάδας η διάταξη για την αποστολή SMS στους ανεμβολίαστους

Κατά τα λοιπά, εντός της εβδομάδας, σχετική νομοθετική διάταξη που θα περάσει στη Βουλή, με τη συνδρομή της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, θα δώσει όλο το πλαίσιο σχετικά με τον σχεδιασμό για αποστολή των sms στα κινητά τηλέφωνα ανεμβολιάστων πολιτών, όπως τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς.

«Στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής, την οποία θέλουμε να ξεκινήσουμε και να εφαρμόσουμε από τους εγγεγραμμένους στην άυλη συνταγογράφηση και ενόψει του κινδύνου της δημόσιας υγείας που είναι παρών, προσπαθούμε να ενισχύσουμε και την ενημέρωση και την πρόληψη. Άρα, σε όσους είναι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν ανταποκρίθηκαν μέχρι τώρα στο κάλεσμα για εμβολιασμό θέλουμε να κάνουμε μία υπόμνηση, μία υπενθύμιση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί για τη χρησιμότητα του εμβολίου», δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι μηνύματα είχαν σταλεί και στην αρχή της καμπάνιας του εμβολιασμού, οπότε αναγραφόταν ένα προτεινόμενο ραντεβού. Για όσους δεν ανταποκρίθηκαν τότε, τώρα θα αρχίσουν να αποστέλλονται στα κινητά τηλέφωνά τους sms υπενθύμισης, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Είναι μία υπενθύμιση, η οποία θα γίνεται με μία σχετική περιοδικότητα κι όχι σε καθημερινή βάση».

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι στο μήνυμα θα αναγράφεται η χρησιμότητα του ραντεβού για εμβολιασμού και πρόσθεσε πως στο σύνολο του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί το 61%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 78%.

«Χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα για να πείσουμε, να σώσουμε όσους μπορούμε, είναι ένα επιπλέον μέσο», σχολίασε ο κ. Γεωργαντάς.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, από το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει προαναγγελθεί ότι τους επόμενους μήνες στο μητρώο της άυλης συνταγογράφησης θα υπάρχουν δράσεις προληπτικής ιατρικής σε σχέση με αναγκαίες εξετάσεις σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Ανησυχία για την αντοχή του ΕΣΥ

Η δραματική εικόνα που επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα έχει θέσει τα νοσοκομεία σε κατάσταση συναγερμού. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθεί η επιστροφή των νοσοκομείων αναφοράς στα οποία θα νοσηλεύονται ασθενείς μόνο με covid.

Παράλληλα θα επιστρατευτούν ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να εξυπηρετήσουν non covid περιστατικά, ένα ενδεχόμενο που είχε αφήσει ανοικτό τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης. Το υπουργείο Υγείας ήδη έχει προχωρήσει στην αύξηση κλινών σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Βόλο.

Κίνδυνος να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα στις «κόκκινες» περιοχές

Στη σκιά του αρνητικού ρεκόρ νέων κρουσμάτων που σημειώθηκε σήμερα, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων σε «κόκκινες» περιοχές.

«Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις “κόκκινες” περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε ο καθηγητής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το lockdown.

Όπως εξήγησε, «το βασικό στοιχείο που έχουμε στο μυαλό μας σε όποια μέτρα συζητούνται είναι ότι η εκρίζωση του ιού έχει πρακτικά μηδενιστεί. Δεν πρόκειται να φύγει ο ιός και αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή μαζί του. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος.»

Και προσέθεσε: «Όποια μέτρα σκεφτόμαστε πρέπει να είναι βιώσιμα και βάθος χρόνου. Το μόνο βιώσιμο μέτρο είναι ο εμβολιασμός. Ακόμα και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να χρειαστεί να παρθούν θα είναι μόνο σε ακραίες συνθήκες και σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.»

Παρόλα αυτά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν αποφάσεις, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, για περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, όπου ο αριθμός κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία.

Σχετικά με τη συνεδρίαση της επιτροπής την Τετάρτη, ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση περί νέων μέτρων. «Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε έναν διαρκή και πιο σταθερό έλεγχο στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, όπου υπάρχει παραβατικότητα. Υπάρχουν τρόποι να αυξηθεί ο έλεγχος για τήρηση των μέτρων

Τέλος, ανέφερε ότι όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα δημιουργηθεί ένας κορεσμός μέσω της νόσησης στα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα και κάποια στιγμή θα μειωθεί ο αριθμός θανάτων και κρουσμάτων.

«Αυτό, όμως, θα γίνει με βαρύ κόστος. Ο αριθμός θανάτων δεν πρόκειται να πέσει αν δεν αυξηθεί το επίπεδο εμβολιασμού.»

Ο χάρτης των «κόκκινων» περιοχών

ΕΟΔΥ: Κατακόρυφη αύξηση θανάτων και διασωληνώσεων στα νοσοκομεία

Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε κατακόρυφη αύξηση θανάτων, διασωληνώσεων και νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, που ήδη βρίσκονται υπό πίεση.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε 2.727 νέα κρούσματα, 421 διασωληνωμένους και 44 θανάτους. Χθες, τα αντίστοιχα στοιχεία ήταν 4.696 νέα κρούσματα, 404 διασωληνωμένοι και 38 θάνατοι.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.727 , εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 742.170 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.855 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 44, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.938 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 421 (58.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 357 (84.8%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 64 (15.2%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.313 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 323 (ημερήσια μεταβολή +16.61%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 273 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

Δες επίσης

Ντόρα Μπακογιάννη: «Woke ατζέντα στην Ελλάδα δεν υπάρχει»

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη αναφορικά με το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας πως η ΝΔ έχει ...