Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Ελλάδα / Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Σε ποιες περιοχές της χώρας εμφανίζονται ανοδικές τάσεις

Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Σε ποιες περιοχές της χώρας εμφανίζονται ανοδικές τάσεις

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί σε κυβέρνηση και επιστήμονες μετά την αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα αλλά και τις νέες μολύνσεις που διαπιστώθηκαν από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού. Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι υπάρχει επιδείνωση των κρίσιμων επιδημιολογικών δεικτών σε πανελλαδικό επίπεδο, όμως η πορεία της πανδημίας διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή και για κάποιες το “καμπανάκι” για επιπρόσθετα μέτρα ηχεί πιο δυνατά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, με βάση τη συνολική εικόνα που έχει διαμορφωθεί, έχουμε εντελώς διαφορετική κατανομή στο χάρτη των κρουσμάτων, και πλέον μεγαλύτερη ανησυχία, εγείρουν οι τάσεις που παρατηρούνται στην Κεντρική Ελλάδα. “Ενώ δηλαδή, τόσο η Θεσσαλονίκη, όσο και οι άλλες πόλεις της Μακεδονίας έχουν πολύ καλή πορεία, και σύμφωνη με τα μέτρα που ακόμα ισχύουν (ή και τα πιο αυστηρά lockdown σε συγκεκριμένες περιοχές) και συνάδουν και με τις προβλέψεις του μοντέλου, σε περιοχές όπως η Εύβοια, στη Μαγνησία και πλέον στις περισσότερες περιοχές στην Πελοπόννησο, παρατηρούνται έντονα ανοδικές τάσεις” επισημαίνουν ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος στην ανάλυσή τους για την πορεία της πανδημίας που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr.

Σχετικά με την Αττική, ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να προβληματίζει και δεδομένης της σύγκλισης των μετρούμενων κρουσμάτων με τις προσομοιώσεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE που έχουν αναπτύξει στην Ερευνητική Ομάδα HERACLES του ΑΠΘ, αναμένεται άνοδος τις επόμενες ημέρες. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης, προτείνουν να εξεταστούν αναλυτικά τα δεδομένα ανά δήμο, και όπου παρατηρείται έντονο επιδημιολογικό φορτίο (π.χ. Δυτική Αττική) να ενταθούν οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανάλυση του καθηγητή Σαρηγιάννη και της ομάδας του, παρατηρήθηκαν κάποιες έντονες αυξητικές τάσεις σε επιμέρους περιοχές τις τελευταίες ημέρες, με κυριότερες τη Μαγνησία (η οποία όμως οφείλεται σε εντοπισμένη συρροή ρε οίκο ευγηρίας) και την Εύβοια, στις οποίες προτείνεται να εντατικοποιηθούν τα τεστ ανίχνευσης και η ιχνηλάτηση. Στην Εύβοια όπου την Τρίτη καταγράφηκαν 38 κρούσματα, τονίζουν ότι η έντονα ανοδική τάση των τελευταίων ημερών συνεχίζεται και εκτιμούν ότι η εικόνα της συγκεκριμένης περιφερειακής ενότητας πρέπει να βρεθεί υπό αυστηρή παρακολούθηση και αξιολόγηση των δεδομένων τις επόμενες μέρες.

Σε μικρότερο βαθμό από αυτές τις δύο περιοχές προβληματίζουν η Αχαΐα και η Λακωνία, ακολουθούμενες από την Αρκαδία και την Αιτωλοακαρνανία. Στην ανάλυσή τους για την Αχαΐα επισημαίνουν ότι την Τρίτη παρουσιάστηκε ανοδική τάση με 29 κρούσματα και πλέον αρχίζει να προβληματίζει η αυξητική πορεία, ενώ για την Αρκαδία κάνουν λόγο για σταθερά ανοδική τάση που παρατηρείται εδώ και μια εβδομάδα. “Συνολικά, η εικόνα των τελευταίων ημερών είναι ανησυχητική, γιατί υπάρχει συνεχόμενα αυξητική τάση, όπως διαφαίνεται και από τα σχετικά διαγράμματα, και η πορεία αυτών των πόλεων, αποκλίνει από την προβλεπόμενη, όπως αυτή υπάγονταν από το περιορισμένο άνοιγμα συγκεκριμένων εκπαιδευτικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Συνεπώς υπάρχει ανάγκη αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης στην Πελοπόννησο με σκοπό την διακοπή των αλυσίδων μετάδοσης” υπογραμμίζουν.

Όσον αφορά στην Αιτωλοακαρνανία, σημειώνουν ότι ενώ η διασπορά τις τελευταίες ημέρες είχε αρχίσει να κάμπτεται και η σχετική καμπύλη έτεινε να πλησιάσει την πορεία που προέβλεπε η υπολογιστική πλατφόρμα CORE για αυτήν την περίοδο, διαφαίνεται χαλάρωση την περίοδο των γιορτών που έχει ανασχέσει ξανά την πτωτική πορεία. Αυξητική πορεία παρουσιάζεται τόσο στην Αργολίδα όσο και στη Βοιωτία.

Συνολικά στη Μακεδονία, η εικόνα συνολικά είναι καλή για τις περισσότερες επιμέρους περιοχές, αλλά πρέπει να συνεχίσει η επιτήρηση της κατάστασης στη Κοζάνη, όπου για την αποφυγή πιθανής αναζωπύρωσης, απαιτείται αυξημένος αριθμός τεστ ελέγχου και εκτεταμένη ιχνηλάτηση , καθώς και έλεγχος της εφαρμογής των μέτρων.

Συμπερασματικά, η ανάλυση των επιστημόνων του ΑΠΘ, καταλήγει ότι ενώ η αποκλιμάκωση που παρατηρείται στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων συνάδουν με τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE για τον επόμενο μήνα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπέρασε τις προβλέψεις και χαρακτηρίζεται ανησυχητικός.

Δες επίσης

Πατροκτονία στην Εύβοια: Οι απολογίες των παιδιών και του γαμπρού του 66χρονου – Πώς έπλασαν την ιστορία για να ξεγελάσουν τις Αρχές

Μπορεί οι τρεις δράστες να πίστευαν ότι είχαν σκηνοθετήσει με κάθε λεπτομέρεια τη δολοφονία του ...