Στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας παραμένει η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα. “Ήρθε η στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη” ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας το απόγευμα της Τρίτης στην έκτακτη ενημέρωση για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σημειώνοντας πως “δυστυχώς δεν προσέξαμε”.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, ο δείκτης θετικότητας στη Θεσσαλονίκη έχει φτάσει το 32%, σύμφωνα με το ΑΠΘ. “Είναι μία τεράστια διασπορά της νόσου, είναι θέμα δημόσιας υγείας, δεν είναι θέμα περίθαλψης”, είπε ο Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση της Τρίτης, προσθέτοντας πως θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό. Το σύστημα υγείας βρίσκεται στο “κόκκινο” τόνισε, ωστόσο, έχει εκπονηθεί έκτακτο πλάνο, όπως είπε.
Ανάπτυξη σχεδίου στη Θεσσαλονίκη
“Στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο έκτακτης ανάγκης τριών φάσεων” ανέφερε ο κ. Κικίλιας. Και πρόσθεσε: “Τον Αύγουστο του 2020 αναπτύχθηκαν 43 κλίνες ΜΕΘ Covid-19, στην επόμενη φάση, Οκτώβριος 2020, αναπτύχθηκαν επιπλέον 75 κλίνες ΜΕΘ Covid-19 και στην τρίτη φάση, Νοέμβριος 2020, μετατρέπονται 50 κλίνες ειδικών μονάδων σε κλίνες ΜΕΘ με εξοπλισμό από το στρατηγικό απόθεμα του Υπουργείου Υγείας που είχε ετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες. Σήμερα οι ΜΕΘ Covid-19 και non Covid-19 είναι 233”.
“Το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, όπου κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι θα αφήσουμε τον κόσμο αβοήθητο ή επιλέγουμε ποιους διασωληνώνουμε ή μπαίνουν στις ΜΕΘ. Αφόρητα ντροπιαστικά fake news που παίζουν με την ανθρώπινη ζωή. Το Υπουργείο Υγείας εκπόνησε ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Δίνουμε την δυνατότητα σε αυτήν τη σκληρή μάχη να μείνουν όρθια τα νοσοκομεία και να αντέξουν την πίεση και αποδεικνύουμε ότι έχουμε και άλλες δυνάμεις”, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.