Αυξάνεται ο μακρύς κατάλογος των υγειονομικών, που έχασαν τη ζωή τους στην πανδημία, χτυπημένοι από τον κορονοϊό. Την απώλεια τριών γιατρών που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τη νόσο Covid-19 θρηνούν οι συνάδελφοί τους στη Θεσσαλία. Ο αριθμός των υγειονομικών – θυμάτων του ιού έφτασε πλέον τους 22.
Επίσης, ένας ακόμη γιατρός μόλις 45 ετών (από την Τσαριτσάνη) από το νοσοκομείο Βόλου έχασε τη ζωή του μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και αφού προηγουμένως είχε αναρρώσει από τον κορονοϊό. Ερωτηματικά προκαλεί ο θάνατός του, εάν μπορεί να σχετίζεται με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του κορονοϊού. Κατέληξε μετά από “μάχη” των γιατρών στο ΙΑΣΩ στη Λάρισα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο από τους τρεις γιατρούς, μάλιστα, χρειάστηκε να διακομιστούν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, προκειμένου να βρεθεί διαθέσιμη ΜΕΘ.
Θεσσαλία: «Δύο γιατροί έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 4 μέρες»
Γενικός χειρουργός και διευθυντής του Κέντρου Υγείας αστικού τύπου Λάρισας εισήχθη στις 7 Δεκεμβρίου με κορονοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης. Τις πρώτες μέρες νοσηλεύθηκε σε απλή κλινική, ενώ στη συνέχεια τα συμπτώματά του επιδεινώθηκαν και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, όπου παρέμεινε για νοσηλεία, για περισσότερο από 1 μήνα. Τελικά δεν άντεξε και υπέκυψε στις βαριές επιπλοκές της νόσου Covid, την περασμένη Πέμπτη.
Ο δεύτερος γιατρός που έπεσε θύμα του ιού είναι ο 56χρονος Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καρδίτσας. Στην αρχή νοσηλεύθηκε στην κλινική κορονοϊού του ίδιου νοσοκομείου, ενώ στη συνέχεια εισήχθη για εντατική νοσηλεία στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καθώς η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Καρδίτσας δεν είχε κενό κρεβάτι. Ο γιατρός κατάφερε να αποσωληνωθεί, όμως, στη συνέχεια εμφάνισε αιφνίδια επιδείνωση και προχθές Κυριακή (17/1) άφησε την τελευταία του πνοή.
Γιατρός 45 ετών έχασε τη ζωή του από εγκεφαλικό αφού είχε αναρρώσει από Covid
Γενικός γιατρός του Νοσοκομείου Βόλου πέθανε από οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, ξαφνικά αφού είχε ολοκληρώσει την εφημερία του στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου. Λίγες ημέρες πριν είχε αναρρώσει από τα συμπτώματα του κορονοϊού. Ερωτηματικό παραμένει, εάν το αγγειακό πρόβλημα που τον οδήγησε στον θάνατο, μπορεί να σχετίζεται με τα μακροχρόνια συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς ακόμη και μετά την ανάρρωσή τους από τον κορονοϊό.
Ο άτυχος 45χρονος γιατρός διασωληνώθηκε στο ίδιο νοσοκομείο την περασμένη Παρασκευή, όμως, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη γενική κλίνη ΜΕΘ σε όλη τη Θεσσαλία, διακομίστηκε με ΜΕΘ ιδιωτικού θεραπευτηρίου στη Λάρισα, όπου τελικά κατέληξε στον θάνατο.
Δεν υπάρχουν γενικές ΜΕΘ, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς όπως υποστηρίζουν, έχουν μετατραπεί σχεδόν όλες σε ΜΕΘ κορονοϊού. «Η οδύσσεια των αδικοχαμένων συναδέλφων για να βρουν κλίνη ΜΕΘ δείχνει ότι οι αντοχές του συστήματος έχουν ξεπεραστεί», αναφέρουν.
ΠΟΕΔΗΝ: «Να χαρακτηριστούν εργατικά ατυχήματα οι θάνατοι των συναδέλφων»
Σύσσωμοι γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ζητούν να χαρακτηριστεί η Covid στους υγειονομικούς, ως επαγγελματική ασθένεια και ως εκ τούτου, ο θάνατος ως «εργατικό ατυχήμα», ώστε να μπορούν οι συγγενείς των θανόντων να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το κράτος.
«Δυστυχώς οι περισσότεροι νεκροί εργαζόμενοι είναι από τις υγειονομικές μονάδες της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλίας. Στα μέρη που διεξήχθησαν οι σφοδρότερες μάχες του υγειονομικού πολέμου», αναφέρει χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και συνεχίζει:
«Δεν διεκδικούμε να στήσει η πολιτεία ανδριάντες στις πλατείες στους ήρωες υγειονομικούς – θύματα πολέμου. Όμως έχουμε το δικαίωμα να διεκδικούμε να χαρακτηριστεί «εργατικό ατύχημα» ο θάνατός τους, καθώς και την ένταξή μας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Όχι άλλα δάκρυα, συμπάθεια και χειροκροτήματα, χωρίς ανάληψη ευθύνης και υποχρεώσεων. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των εκλιπόντων συναδέλφων από τη Θεσσαλία και στους υπηρετούντες εκεί συναδέλφους», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί ο κορονοϊός «επαγγελματική νόσος» στους υγειονομικούς μιλώντας χθες στην Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, αλλά υπό προϋποθέσεις, όπως είπε:
«Εξετάζει το υπουργείο, ο συγκεκριμένος κοροναϊός να αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου προκειμένου να θεωρηθεί ως εργατικό ατύχημα ο θάνατος από τη νόσο covid-19. Βέβαια και εδώ θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Είναι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δηλαδή αυτό να έχει συμβεί στη διάρκεια της εργασίας τους», σημείωσε.
Πηγή: iatropedia.gr