Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι βιώσιμη και πρέπει να αλλάξεισε μια πολιτική προς όφελος των πολλών που θα διασφαλίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα οδηγήσει σε μείωση των φόρων, θα προσελκύσει σοβαρές επενδύσεις και θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την Τετάρτη στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πρώτη Είδηση», όπου ήταν επίσης καλεσμένος ο ΥΠΕΝ κ. Σταθάκης.
Σχολιάζοντας στην αρχή της παρέμβασής του, την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, η οποία όμως, συνοδεύεται από δύο «αλλά»:
α) Το γεγονός ότι η χώρα μας δανείζεται ακριβότερα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης που εφάρμοσαν μνημόνια. Ενδεικτικά επισήμανε ότι οι Έλληνες επιβαρύνονται με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για την πληρωμή των τόκων σε σχέση με όσα θα πλήρωνε η Κύπρος για το ίδιο ομόλογο.
β) Το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού δεν προέρχεται από την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά από την υπερφορολόγηση των Ελλήνων. Καθώς η φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχει εξαντληθεί, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το κράτος, είναι σαφές ότι το πλεόνασμα δεν είναι διατηρήσιμο. Συνεπώς, τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα νέας εξόδου του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για δανεισμό με ευνοϊκό κόστος.
Σχετικά με την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ο κ. Σκρέκας επέκρινε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλες καθυστερήσεις στις σχετικές διαδικασίες, σε αντίθεση για παράδειγμα με ότι συμβαίνει στην Κύπρο. Όπως σημείωσε, η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για έρευνα και εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ξεκίνησε το 2012 από την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και μέσα σε δύο χρόνια σημειώθηκε ραγδαία πρόοδος, η οποία ανακόπηκε το 2015 μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι αδιανόητο και κατά την άποψη μου είναι και ντροπή, η Ελλάδα να εδράζεται πάνω σε ένα πιθανό θησαυρό ορυκτού πλούτου και από την άλλη να απλώνει το χέρι σαν επαίτης στις διεθνείς αγορές ή οι Έλληνες να φτωχοποιούνται» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι, οι σχετικές έρευνες και η αξιοποίηση των κοιτασμάτων θα πρέπει να γίνουν με αυστηρούς κανόνες ελέγχου για την προστασία του περιβάλλοντος και να εξυπηρετούν γενικότερα τη λογική της ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή, κάτι στο οποίο έχει αποτύχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «Τα μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας έχουν βελτιωθεί όχι επειδή έχει έρθει η ανάπτυξη για όλους, αλλά επειδή πολύ λίγοι στην κορυφή της πυραμίδας, πολύ λίγοι επιχειρηματίες έχουν προχωρήσει […] σε επενδύσεις. Δεν έχει έρθει αυτή η ανάπτυξη, γι΄αυτό είναι και αναιμική, δεν έχει έρθει από το σύνολο της οικονομίας, γι΄αυτό και δεν το έχει καταλάβει ο Έλληνας πολίτης στην καθημερινότητα του» υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.
Απορρίπτοντας την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν κοινωνικής πολιτικής, ο κ. Σκρέκας επικαλέστηκε τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που καταδεικνύουν την αύξηση της φτώχειας και τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Υπενθύμισε μάλιστα τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, καθώς και την αναμενόμενη μείωση του αφορολόγητου ορίου που πλήττει ακόμα και τους μισθωτούς των 500 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά δε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς στο μέτωπο των επενδύσεων, ο κ. Σκρέκας ανέφερε την περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, όπου αποδεικνύεται ότι επί ΣΥΡΙΖΑ οι επενδυτές όχι μόνο δεν έρχονται να βάλουν λεφτά στην Ελλάδα, αλλά, απεναντίας και αυτοί που είχαν έρθει το μόνο που θέλουν πλέον είναι να φύγουν, με κίνδυνο πέρα όλων των άλλων η χώρα μας να κληθεί να πληρώσει και υψηλές αποζημιώσεις.
Τέλος, σχολιάζοντας τις διώξεις που ασκήθηκαν για την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού στο Μάτι και ερωτηθείς για τις ευθύνες που έχει η Περιφερειάρχης Αττικής κυρία Δούρου, ο κ. Σκρέκας αφού ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να χρησιμοποιήσει στην πολιτική αντιπαράθεση ένα τραγικό γεγονός, είπε ότι τόσο η κυρία Δούρου όσο και οποιοσδήποτε θέλει να αναλάβει ευθύνες διακυβέρνησης αυτού του τόπου θα πρέπει να κατανοήσει ότι πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση και «δεν είναι μια βόλτα στην Ερμού». Όπως άλλωστε είχε αναφερθεί στο πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής υπό τον καθηγητή Κώστα Συνολάκη, θα είχαν σωθεί πολλές ζωές αν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών από τους υπευθύνους. «Η κυρία Δούρου θα έχει τις ευθύνες που θα της αποδώσει η Δικαιοσύνη, όπως και όλοι οι άλλοι που εμπλέκονται και αυτό ας είναι ένα μάθημα για τις επόμενες και τους επόμενους», επισήμανε ο κ. Σκρέκας.
trikaladay.gr / Τοπικά / Κώστας Σκρέκας: Ανάπτυξη προς όφελος των πολλών με μείωση φόρων και σοβαρές επενδύσεις
Δες επίσης
“Εφυγε” από τη ζωή 64χρονη Τρικαλινή
“Εφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών η Ελισσάβετ Π. Μήλιου ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ ...