Μία ενδιαφέρουσα ιστορία σχετικά με το ήπαρ και το πώς αυτό μετονομάστηκε σε συκώτι, μοιράστηκε ο καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.
Διαβάστε τι έγραψε: «Tο σακχαρο στον ανθρωπο υπαρχει σε τρεις αποθηκες. Το σακχαρο του αιματος , το σακχαρο του ηπατος και το σακχαρο των μυων. Το σακχαρο του αιματος καιγεται ολο αν μασησουμε τσιχλα 7 δευτερολεπτα. Ετσι συμβαλλει το ηπαρ στη γλυκαιμια απευλευθερωνοντας ελευθερη γλυκοζη. ΟΙ μυες το χρησιμοποιουν για αυτους. Δεν μπορουν να δωσουν σακχαρο στο αιμα. Επομενως το ηπαρ ( η συκωτι) ειναι το μαγικο οργανο που ρυθμιζει πολλα πραγματα. Πριν πολλα χρονια στη Λαρισα γινονταν τα ζωοπαζαρια οπου εσφαζαν ζωα και τα πουλουσαν.
Πηγαινανε λοιπον οι ντοπιοι και ζητουσαν ηπαρ ‘συκωτων’ ζωων. Δηλαδη ηπαρ ζωων που ειχαν φαει συκα τις τελευταιες μερες πριν τα σφαξουν. Και αυτο γιατι το συκο αποθηκευεται ως γλυκογονο στο ηπαρ και το ηπαρ γινεται γλυκο αν το φας ψητο η τηγανητο. Ετσι λοιπον το ηπαρ ονομαστηκε συκωτι. Και το συκο ειναι ενα απο τα καλυτερα σνακ που υπαρχουν στη φυση. 2-3 συκα οταν πεινατε σας σωζει. Κρουασαν κλπ αφηστε τα για τους πλουσιους…..»