Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Κρέπες από σπίτι – Η βασική συνταγή και απολαυστικές ιδέες για γέμιση

Κρέπες από σπίτι – Η βασική συνταγή και απολαυστικές ιδέες για γέμιση

Η κλασική συνταγή για γαλλική κρέπα απαιτεί αλεύριαυγάγάλα, αλάτι και βούτυρο. Ο χυλός της χαρακτηρίζεται από ρευστότητα. Απλώνεται εύκολα σε όλη την επιφάνεια της καυτής πλάκας ή τηγανιού όπου θα ψηθεί, με αποτέλεσμα να αποκτάει το ιδιαίτερα λεπτό της σχήμα. Οι κρέπες ψήνονται γρήγορα και σερβίρονται με αλμυρές ή γλυκές γεμίσεις διπλωμένες σε τρίγωνα, σε ρολό ή ακουμπισμένες η μία πάνω στην άλλη με ενδιάμεσες στρώσεις γεμίσεων σαν «τούρτα». Μπορεί κανείς να πειραματιστεί τόσο με τα υλικά της γέμισης όσο και με τα είδη των αλευριών που θα χρησιμοποιήσει για το χυλό.

Βασική συνταγή για 12-14 μέτριες κρέπες ή 8 μεγάλες

Υλικά: 120 γρ. αλεύρι, 350 ml γάλα, 2 αυγά χτυπημένα, λίγο αλάτι, βούτυρο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση: 1. Ετοιμάζετε το μείγμα ως εξής: αδειάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, κάνετε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και προσθέτετε εκεί λίγο από το γάλα και το αλάτι. Ανακατεύετε και συνεχίζετε ρίχνοντας γάλα κατά μικρές ποσότητες μέχρι να αποκτήσετε ένα χυλό ομοιογενή (χωρίς σβόλους). Προσθέτετε τα αυγά στο χυλό χτυπώντας συνεχώς. 2. Λιώνετε λίγο βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμ.12 εκ. και ρίχνετε 3 κουταλιές της σούπας από το χυλό. Τον απλώνετε σε όλο τον πυθμένα του τηγανιού ομοιόμορφα. Μόλις η κρέπα ψηθεί από τη μια πλευρά κι αρχίσει να ξεκολλάει, τη γυρίζετε και από την άλλη για να πάρει χρώμα, 1΄-2΄. 3. Γλιστράτε την κρέπα σε ένα μεγάλο πιάτο. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία του τηγανίσματος μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Αφήνετε τις κρέπες στην άκρη, τη μία πάνω στην άλλη, σκεπασμένες, μέχρι τη στιγμή που θα τις γεμίσετε.

 

Με λίγη προσθήκη από σπανάκι, οι κρέπες θα πρασινίσουν | Εικόνα: Pexeles
Με λίγη προσθήκη από σπανάκι, οι κρέπες θα πρασινίσουν | Εικόνα: Pexeles

Χρωματίζοντας τις κρέπες

Μπορείτε να φτιάξετε καταπράσινες κρέπες που θα εντυπωσιάσουν τους μεγάλους και θα ενθουσιάσουν τα πιτσιρίκια, προσθέτωντας στο μείγμα μερικα φύλλα από σπανάκι ωμό. Αυτό τον χυλό βέβαια θα τον φτιάξετε στο μπλέντερ και όχι στο χέρι προκειμένου να πολτοποιηθεί εντελώς το σπανάκι. Δείτε εδώ σχετικό βίντεο.

 

Μανιτάρια και μπλε τυρί αποτελούν έναν αρμονικό συνδυασμό για αλμυρές κρέπες | Εικόνα: ICookGreek
Μανιτάρια και μπλε τυρί αποτελούν έναν αρμονικό συνδυασμό για αλμυρές κρέπες | Εικόνα: ICookGreek

Ιδέες για αλμυρή γέμιση της κρέπας

Σε ό,τι αφορά την αλμυρή γέμιση μιας κρέπας, τυριά, αλλαντικά, λαχανικά είναι οι συνήθεις πρωταγωνιστές. Ένας αγαπημένος συνδυασμός είναι αυτός των μανιταριών με μπλε τυρί και κρέμα γάλακτος, που μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ ή εκείνος που αξιοποιεί τα γλυκά πράσα με την κρεμώδη μπεσαμέλ όπως στη συνταγή που θα βρείτε πατώντας εδώ. Οι αλμυρές κρέπες αγαπούν ακόμη το σπανάκι και άλλα χορταρικά, το φρέσκο τυρί-κρέμα, αλλά και το ανθότυρο. Δείτε σχετική συνταγή εδώ.

 

Στις κρέπες με σάλτσα σοκολάτας μπορείτε να προσθέσετε μπανάνες ή τριμμένο μπισκότο | Εικόνα: ICookGreek
Στις κρέπες με σάλτσα σοκολάτας μπορείτε να προσθέσετε μπανάνες ή τριμμένο μπισκότο | Εικόνα: ICookGreek

Ιδέες για γλυκιά γέμιση κρέπας

Σε ό,τι αφορά τις γλυκές κρέπες, αυτές μπορούν να περιέχουν άλειμμα σοκολάτας, μαρμελάδες, γλυκό κουταλιού σκέτα ή συνδυασμένα με φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς, χοντροτριμμένο μπισκότο και σαντιγί.

Συνταγή για κρέπες σε σάλτσα σοκολάτας

Υλικά για τη σοκολατένια σάλτσα: 200 γρ. κουβερτούρα σπασμένη, 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού (125 ml) κρέμα γάλακτος, 1 κουταλιά της σούπας λικέρ του καφέ (Tia Maria ή Kalhua), 3 κουταλιές της σούπας φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα ή αμύγδαλα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα

Εκτέλεση: Ζεσταίνετε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και την ανακατεύετε με την κρέμα γάλακτος και το λικέρ. Διπλώνετε τις κρέπες που θα φτιάξετε σύμφωνα με τη βασική συνταγή και τις σερβίρετε με τη σάλτσα σοκολάτας και τους ξηρούς καρπούς.

Κρέπες με ντελικάτη γεύση και άρωμα πορτοκαλιού | Εικόνα: Unsplash
Κρέπες με ντελικάτη γεύση και άρωμα πορτοκαλιού | Εικόνα: Unsplash

Συνταγή για κρέπες με πορτοκάλι, μέλι και λικέρ

Αυτές οι κρέπες με άρωμα εσπεριδοειδών, μέλι και λικέρ απευθύνονται σε ενήλικους ουρανίσκους που αγαπούν τις ντελικάτες γεύσεις και τη σπίθα του αλκοόλ. Δείτε τη συνταγή τους πατώντας εδώ.

Γλυκές κρέπες με κρέμα βανίλιας | Εικόνα: ICookGreek
Γλυκές κρέπες με κρέμα βανίλιας | Εικόνα: ICookGreek

Συνταγή για κρέπες φούρνου με κρέμα βανίλια

 

Μια υπέροχη ιδέα για γλυκιά γέμιση που θα λατρέψουν τα πιτσιρίκια σας είναι να γεμίσετε τις κρέπες με κρέμα βανίλιας να τις τυλίξετε σε ρολό και να τις βάλετε για λίγο στο φούρνο. Δείτε τη συνταγή τους πατώντας εδώ.

ethnos

Δες επίσης

Πώς να αποθηκεύετε τους ξηρούς καρπούς για να μην χαλάσουν γρήγορα

Εάν αποθηκεύετε τους ξηρούς καρπούς σας στο ντουλάπι της κουζίνας σας, τότε πρέπει να γνωρίζετε ...