Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Κύμα καταγγελιών για τις αυθαιρεσίες στις παραλίες – Οι περιοχές που είναι «πρωταθλήτριες» στις παραβάσεις

Κύμα καταγγελιών για τις αυθαιρεσίες στις παραλίες – Οι περιοχές που είναι «πρωταθλήτριες» στις παραβάσεις

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες πολιτών, μέσω της νέας εφαρμογής MyCoast, για παράνομη κατάληψη αιγιαλού και άλλες παραβάσεις στις παραλίες της χώρας. Με τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα, οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν κατά πόσο τηρούνται η νομιμότητα και οι όροι παραχώρησης της έκτασης στις παραλίες στις οποίες βρίσκονται. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί υπέρβαση των παραχωρήσεων ή αυθαίρετη κατάληψη, οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν σχετική καταγγελία. Ενδεικτικό είναι ότι τις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας της περισσότεροι από 16.000 πολίτες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή και έχουν υποβληθεί περισσότερες από 700 καταγγελίες, σχεδόν 50 ανά ημέρα, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους επιχειρηματίες που παρανομούν.

Ήδη περισσότερες από 6.500 παραλίες είναι καταχωρισμένες, ενώ 1.200 είναι υπό παραχώρηση μέχρι και τις 31 Μαΐου. Η παραχώρηση κάποιων παραλιών ενδέχεται να καθυστερήσει έως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, σε περιπτώσεις που η Κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών κρίνει ότι επιθυμεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο αντίτιμο. Σε κάθε περίπτωση, οι παραλίες που θα ελέγχονται μέσω της εφαρμογής θα ξεπεράσουν τις 7.700 σε όλη τη χώρα. Η εφαρμογή MyCoast είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ μέσω του App Store και μέσω του Play Store και είναι ιδιαίτερα απλή στη χρήση.

«Πρωταθλήτριες»

Στις ελληνικές παραλίες, οι επιχειρηματίες, όπως προκύπτει από την ψηφιακή πλατφόρμα, έχουν ήδη ξεκινήσει τις καταπατήσεις, με τις πρώτες καταγγελίες πολιτών να δείχνουν ποιες είναι οι «πρωταθλήτριες» περιοχές στις παραβάσεις. Οι Κυκλάδες παραμένουν στην κορυφή της λίστας των αυθαιρεσιών και ιδιαίτερα η Πάρος και η Νάξος, όπου πέρυσι το πρόβλημα ήταν τεράστιο, οδηγώντας στην εμφάνιση των πρώτων κινημάτων για ελεύθερες παραλίες.

Οι περιοχές στις οποίες, όπως έχουν καταγγείλει στην εφαρμογή οι πολίτες, διαπιστώνονται παράνομες πρακτικές στις παραλίες όσον αφορά ομπρέλες και ξαπλώστρες είναι οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, η ανατολική Αττική, η Χαλκιδική, η Κέρκυρα, ο Πειραιάς, η Κορινθία, τα Χανιά, το Ηράκλειο, η Μεσσηνία, η Ζάκυνθος, η Αργολίδα, η Πρέβεζα, η Εύβοια, η Καβάλα, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Κεφαλονιά, η Αιτωλοακαρνανία, το Λασίθι, η Αρκαδία, το Ρέθυμνο, η Σάμος, η Φθιώτιδα, η Λευκάδα, η Μαγνησία, η Άρτα, η Δράμα, η δυτική Αττική και η Καστοριά.

Η υλοποίηση της εφαρμογής πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αφορά τη θέσπιση διαφανούς ηλεκτρονικής διαδικασίας για τη δημοπράτηση των παραλιών. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχουν καθιερωθεί οι «απάτητες παραλίες», όπου δεν θα γίνουν παραχωρήσεις σε επιχειρήσεις. Παράλληλα, έχουν θεσπιστεί αυστηρότεροι κανόνες στη διαχείριση των παραλιών, ώστε να διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες (drones, δορυφόροι) για αποτελεσματικότερους ελέγχους από την πολιτεία, ενώ έχουν προβλεφθεί αυστηρότερες ποινές για όσους αυθαιρετούν και παραβιάζουν τους κανόνες διαχείρισης των παραλιών.

Τεχνητή νοημοσύνη

Καθοριστικό ρόλο για τον έλεγχο των παραλιών θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη, λειτουργώντας ως εργαλείο για τη νομιμότητα. Συγκεκριμένα, τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεργάζονται και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο έχει δημιουργήσει σχετικό μηχανισμό.

Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ) έχει αναπτύξει μεθοδολογία για τον αυτόματο εντοπισμό και την αναγνώριση ομπρελών στις ακτογραμμές από δορυφορικές εικόνες. Πρόκειται για ένα σύστημα που βασίζεται σε τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, το οποίο μπορεί να εντοπίζει αποτελεσματικά δομές ή αντικείμενα σε δορυφορικές εικόνες.

Το σύστημα, που είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, έχει δοκιμαστεί και αξιολογηθεί σε πολυάριθμες εικόνες στην ελληνική επικράτεια. Η υψηλή ανάλυση των εικόνων επιτρέπει την εφαρμογή του συγκεκριμένου λογισμικού, το οποίο θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει με ακρίβεια περιοχές που είναι κατειλημμένες από συγκεκριμένα αντικείμενα, για παράδειγμα ομπρέλες, και να συγκρίνει την επιφάνεια κατάληψης με την επιφάνεια που αντιστοιχεί στο συμβόλαιο μίσθωσης κάθε επιχείρησης.

Οι αποκλίσεις ανάμεσα στις επιφάνειες αυτές αποτελούν προφανώς αντικείμενο ελέγχου ως ύποπτες παράβασης. Στην τρέχουσα περίοδο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε παράκτιες περιοχές στην Ελλάδα, ώστε τα αποτελέσματα να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω εξέλιξή του και την επιχειρησιακή του λειτουργία και εφαρμογή. Η δορυφορική κάλυψη, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος, καθώς αυτό διαρκώς θα εξελίσσεται, μπορεί να οδηγήσει σε αυτοματοποίηση των τακτικών και έκτακτων ελέγχων, μειώνοντας το κόστος μετακίνησης κλιμακίων.

Επιθεωρητές

Στη μάχη για την αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών ρίχνονται με επιτόπιους ελέγχους και οι επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος με επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης. Οι επιθεωρητές είναι αυτοί που επιβάλλουν τα πρόστιμα για τις παραβάσεις και ήταν αυτοί που πέρυσι βρέθηκαν στη Μύκονο διαπιστώνοντας σωρεία παραβάσεων από τουριστικές επιχειρήσεις.

Βάσει του φετινού σχεδίου δράσης, θα βρεθούν σε πολύ περισσότερες τουριστικές περιοχές της χώρας, προκειμένου να ελέγξουν τις ζημιές που προκαλούνται στον αιγιαλό εξαιτίας των παραβάσεων. Οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται από τους «επίλεκτους» του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν θα περιλαμβάνουν μόνο αυθαιρεσίες που γίνονται σε παραλίες και ακτές από τα beach bars, αλλά και παραβάσεις δόμησης από ξενοδοχειακά συγκροτήματα και ιδιωτικές κατοικίες που έχουν προχωρήσει σε παράνομες κατασκευές και σε αυτοσχέδιες εξέδρες στη θάλασσα.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, οι επιθεωρητές δεν θα γνωρίζουν τον προορισμό που θα επισκεφθούν μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε να διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο η διαφάνεια της διαδικασίας των επιτόπιων ελέγχων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να ελεγχθούν, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όλοι οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.

«Κλέφτες και αστυνόμοι»

Την ελπίδα να μη δούμε εικόνες όπως το περσινό καλοκαίρι, όταν οι επιχειρηματίες έπαιζαν «κλέφτες και αστυνόμους» με τους επιθεωρητές που πραγματοποιούσαν επιτόπιους ελέγχους στις τουριστικές επιχειρήσεις, εκφράζει η Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος της κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου».

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι φέτος οι επιχειρήσεις έχουν στήσει ομπρελοκαθίσματα πάρα πολύ νωρίς, από το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου. Δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις τους, καθώς μπορεί να έχουν βάλει τις ομπρέλες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ράμπα για ΑμεΑ, χωρίς να υπάρχουν ναυαγοσώστες και χωρίς τις ενδείξεις για το ποιος είναι παραχωρούμενος χώρος, όπως προβλέπεται από τον νέο νόμο. Στο πλαίσιο αυτό, προς το παρόν δεν βλέπουμε να έχει αλλάξει κάτι. Ελπίζω φέτος να μην παίζουμε πάλι κλέφτες και αστυνόμους, όπως γινόταν πέρυσι», λέει στην «R» η Ελ. Ανδριανοπούλου.

Αναφερόμενη στην πλατφόρμα MyCoast, σημειώνει ότι πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο, εφόσον η πολιτεία θελήσει να ασχοληθεί με τις καταγγελίες. «Αν δεν γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, είναι σαφές ότι δεν θα βοηθήσει και δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα. Από όσο γνωρίζω, οι πολίτες βλέπουν με καλό μάτι την εφαρμογή και είτε την έχουν κατεβάσει ή θα την κατεβάσουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιηθεί από νωρίς, εννοείται ότι οι παράνομοι θα σταματήσουν και θα διστάσουν να παρανομούν. Ξέρουν ήδη ότι δεν τους παίρνει άλλο και θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν».

Τέλος, το μέλος της κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη στις περιπτώσεις που υπάρχουν αυθαιρεσίες, καθώς, όπως σημειώνει, «στο νησί της Νάξου έγιναν δικαστήρια για 15 παρανομίες έπειτα από ελέγχους σε παραλίες από την Κτηματική Υπηρεσία. Δυστυχώς, όμως, όλοι αθωώθηκαν λόγω καλού πρότερου βίου».

«Διασφαλίζουμε την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές»

Την αισιοδοξία ότι το MyCoast θα αποτελέσει ένα σύγχρονο και συνάμα αποτελεσματικό εργαλείο για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες εκφράζει στην «R» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, και επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα αποτελεί σημαντικό βήμα για το ψηφιακό μέλλον της χώρας. «Κάθε φορά που οι πολίτες αγκαλιάζουν την τεχνολογία και τις ψηφιακές εφαρμογές που υλοποιούμε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως έχουν κάνει και με το MyCoast, αισιοδοξώ ότι όλοι μαζί κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς ένα πιο φωτεινό ψηφιακό μέλλον. Με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θέσαμε σε εφαρμογή το MyCoast, ώστε να διασφαλίσουμε την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στις ακτές. Οι πολίτες μπορούν πλέον να προβαίνουν σε καταγγελία ανώνυμα ή επώνυμα, αμέσως μόλις διαπιστώσουν κάποια παράβαση στην παραλία, όπου βρίσκονται», δηλώνει ο Δ. Παπαστεργίου, ο οποίος τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιούνται εξελικτικά οι δυνατότητες που παρέχουν οι τεχνολογίες αιχμής. «Αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, εκφρασμένη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η τεχνητή νοημοσύνη να αξιοποιηθεί ως εργαλείο δημόσιας πολιτικής σε πολλούς τομείς. Ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση καθημερινά», καταλήγει ο υπουργός.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

 

Δες επίσης

Ηράκλειο: «Δεν μοιάζω με τον Τζόκερ;», ρώτησε γελώντας τους αστυνομικούς ο Γάλλος που σκότωσε την 36χρονη Ράνια

Αποτροπιασμό προκαλεί η συμπεριφορά του 33χρονου Γάλλου, του δράστη της δολοφονίας της αδικοχαμένης Ράνιας, η οποία ξεψύχησε ...