Νέο δημοσίευμα – κόλαφο για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φιλοξενεί το Politico αναφερόμενο «σε μια σειρά από σκάνδαλα», τα οποία είναι πολύ διαφορετικά, αλλά συμβάλλουν στην αίσθηση ότι η Δικαιοσύνη καταρρέει στη χώρα.
Άλλο ένα διεθνές ΜΜΕ αναφέρεται στα σκάνδαλα που έχουν συγκλονίσει την Ελλάδα και, μάλιστα, με σκληρή γλώσσα
Το γνωστό μέσο αναφέρεται στα Τέμπη, στις υποκλοπές και στο ναυάγιο στην Πύλο, υποθέσεις που έχουν συγκλονίσει τη χώρα.
Το Politico χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα αφού σημειώνει ότι παρόλο που η κατάσταση είναι όπως είναι, οι κυβερνώντες δεν θέλουν να τη διορθώσουν «ή ακόμη χειρότερα είναι ένοχοι».
«Υπάρχει η αίσθηση μιας συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας να υποβαθμιστούν ορισμένα περιστατικά», δήλωσε ο Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη. Αυτό γεννά «υποψίες για απόπειρα συγκάλυψης» και αμέλεια που «θα μπορούσε να αφορά την πολιτική ηγεσία», σημείωσε ο ίδιος.
Οι τρεις υποθέσεις που «καίνε» την κυβέρνηση Μητσοτάκη
«Τρεις τεράστιες υποθέσεις έχουν δοκιμάσει την πίστη της χώρας στο δικαστικό σύστημα τα τελευταία δύο χρόνια. Δύο από αυτές σχετίζονται με καταστροφές: Ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο του 2023 στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι και ένα ναυάγιο ανοιχτά των ακτών της Πελοποννήσου το περασμένο καλοκαίρι στο οποίο πνίγηκαν εκατοντάδες μετανάστες από την Ασία και την Αφρική», γράφει το γνωστό σάιτ.
Στη συνέχεια το Politico αναφέρεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Μάλιστα, σημειώνει ότι σε αυτό σε αυτό είχε εμπλοκή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου απάλλαξε τους πολιτικούς, την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας από αδικήματα».
Στο κείμενο τονίζεται ο χειρισμός των παραπάνω υποθέσεων εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα.
Το Politico επισημαίνει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι συγγενείς των θυμάτων αλλά και ανεξάρτητοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι υπήρξε μπλόκο σε καταθέσεις κρίσιμων μαρτύρων, αγνοήθηκαν νομικά έγγραφα, ενώ τα θύματα μπήκαν στο περιθώριο.
Η έρευνα του Ινστιτούτου Έτερον
Το γνωστό μέσο επικαλείται την έρευνα του Ινστιτούτου Έτερον για τα 50 χρόνια από την επιστροφή της Ελλάδας στη Δημοκρατία. Αυτή την επέτειο αμαυρώνει ότι μόνο το 29% των ανθρώπων εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη στη χώρα.
Σε συνέντευξή του στο Politico, υπενθυμίζει το μέσο, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του. «Πάντα πίστευα ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο ελληνικό σύστημα δικαιοσύνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Δηλώσεις «φωτιά»
Στη συνέχεια το Politico αναφέρεται ξεχωριστά στις υποθέσεις των Τεμπών, των υποκλοπών και του ναυαγίου στην Πύλο.
Για τα Τέμπη φιλοξενεί δήλωση του Βαγγέλη Βλάχου, αδελφού του Βάιου Βλάχου που σκοτώθηκε σε ηλικία 34 ετών στα Τέμπη.
«Η ευθύνη περνάει από την ηγεσία μέχρι τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο σημείο», δήλωσε ο Βαγγέλης Βλάχος. «Ψάχνεις για κάποιον που έκανε σωστά τη δουλειά του, για κάτι που λειτούργησε – και υπάρχει πλήρης κατάρρευση», σημείωσε ο ίδιος.
Για το σκάνδαλο των υποκλοπών, το Politico μίλησε με τη ρεπόρτερ Ελίζα Τριανταφύλλου από το Inside Story.
«Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση σχετικά με τη δικαστική έρευνα, ειδικά όταν συνειδητοποιήσαμε πόσα στοιχεία που αποκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα και αποδείκνυαν τη σχέση μεταξύ της υπηρεσίας κατασκοπείας, του πρωθυπουργικού γραφείου και του Predator αγνοήθηκαν», δήλωσε.
«Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος θα προστατεύσει τελικά τους Έλληνες δημοσιογράφους από ένα κράτος που τους θεωρεί εθνικό κίνδυνο και τους παρακολουθεί με κάθε διαθέσιμη μέθοδο μόνο και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους;», τόνισε η δημοσιογράφος.
Για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, το Politico μεταφέρει τη δήλωση του Ανδρέα Ποττάκη ότι: «Δεδομένης της άρνησης της ελληνικής ακτοφυλακής να διεξάγει εσωτερική έρευνα, η απόφαση για τον Συνήγορο να διερευνήσει το θέμα δεν ήταν πλέον μια επιλογή, ήταν καθήκον».
Τέλος, το γνωστό μέσο φιλοξενεί δήλωση της Μαρίας Παπαμηνά από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, μία από τις τρεις οργανώσεις που προσφέρουν νομική βοήθεια στους επιζώντες του ναυαγίου.
«Έχουν εμπλακεί σε μια μακρά νομική διαδικασία, αλλά θέλουν να προχωρήσουν», τόνισε η κ. Παπαμηνά, ενώ πρόσθεσε ότι: «Υποφέρουν από τις ψυχολογικές συνέπειες του δυστυχήματος και ταυτόχρονα πρέπει να βρουν τρόπο να στηρίξουν οικονομικά τις οικογένειες που άφησαν πίσω τους».
in.gr