Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / «Κυβερνητικό ΣΤΟΠ» στο σχέδιο για δημιουργία πρότυπου αντικαρκινικού κέντρου στη Λάρισα

«Κυβερνητικό ΣΤΟΠ» στο σχέδιο για δημιουργία πρότυπου αντικαρκινικού κέντρου στη Λάρισα

Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, ακόμη και Μαυροβούνιο διεκδικούν την εγκατάσταση στο έδαφός τους, της Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων, που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του CERN και την οποία η Ελλάδα, όπως δήλωσε στο kathimerini.gr, ο καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΜΠ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, Ευάγγελος Γαζής, αρνήθηκε να διεκδικήσει, αρκούμενη, κατά δήλωση του εκπροσώπου της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, σε ρόλο παρατηρητή.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης ουσιαστικά βάζει ταφόπλακα στο σχέδιο του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού για δημιουργία Κέντρου αντιμετώπισης του καρκίνου, με ακτινοβολία πρωτονίων, ένα σχέδιο το οποίο είχε παρουσιαστεί στους επιστήμονες του κορυφαίου ερευνητικού κέντρου και είχε δρομολογηθεί η διεκδίκηση του, με τη συνεργασία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ, Ευάγγελο Γαζή, τον Οκτώβριο του 2017, μιλώντας πάντα στο kathimerini.gr, δημιουργήθηκε στο CERN μια κίνηση συνεργασίας βαλκανικών κρατών με την επωνυμία «South Eastern Europe», προκειμένου να ενισχυθούν οι βαλκανικές χώρες σε θέματα υψηλής τεχνολογίας.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σε αυτή την κίνηση συνεργασίας από την Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας που δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να γίνει μέλος της και παραμένει παρατηρητής!!! Γενική Γραμματέας της ΓΓΕΤ είναι η Ματρώνα Κυπριανίδου, με εποπτεύοντα, τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Κώστα Φωτάκη.

Καθίσταται απολύτως σαφές, τονίζει ο κ. Ευαγγελος Γαζής, ότι μετά την έξοδο της Ελάδας από την διεκδίκηση της συγκεκριμένης υποδομής, όλες οι βαλκανικές χώρες επιζητούν την εγκατάστασή της, στο έδαφός τους.

Κάτι αδιανόητο, αφού η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος του CERN (1954),

– με πολυετή επιστημονική και τεχνολογική προσφορά στον Οργανισμό,

– τα τεράστια ποσά ετήσιας συνδρομής που έχει καταβάλει στο CERN επί 64 έτη και,

– τα εξαιρετικά επιστημονικά επιτεύγματα που έχει στο ενεργητικό της,

Δικαιούται και διαθέτει την επιστημονική και τεχνολογική επάρκεια ώστε να αναλάβει την εγκατάσταση αυτής της υποδομής στη χώρα μας, δημιουργώντας ένα κέντρο διεθνούς βεληνεκούς, με υψηλή τεχνολογία για την θεραπεία του καρκίνου. Γιατί το σύνολο του εξοπλισμού αυτού σχεδιάζεται και αναπτύσσεται στο CERN, με την πλέον σύγχρονη και καινοτόμα τεχνογνωσία που έχει συσσωρευτεί τις τελευταίες δεκαετίες στον Οργανισμό, επί των συγκεκριμένων εφαρμογών.

Εάν όμως, η χώρα μας συνεχίζει να εμμένει στην θέση του παρατηρητή, η συγκεκριμένη τεχνογνωσία είναι βέβαιο ότι θα εγκατασταθεί σε κράτη που δεν είναι ούτε καν αναπληρωματικά μέλη του Οργανισμού CERN, ούτε έχουν το επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό να στελεχώσουν και να συντηρήσουν τέτοιες υποδομές.

Την ώρα λοιπόν που η Ελλάδα αντιμετωπίζει, εδώ και χρόνια, το brain drain, και υποτίθεται πως σχεδιάζει τη μεταμνημονιακή της εποχή, η κυβέρνηση αδιαφορεί για μια υποδομή υψηλής τεχνολογίας, ικανή να μεταβάλλει τους όρους ανάπτυξης στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας και όχι μόνο. Είναι απαραίτητη πλέον η αλλαγή κατεύθυνσης και η αντικατάσταση της συγκεκριμένης απόφασης από τα συναρμόδια υπουργεία, εκτός αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παραμείνουμε όντως παρατηρητές, σε μια εποχή όπου τα πάντα μεταβάλλονται ραγδαία.

Λ.Π.

Δες επίσης

Ο Κ. Αγοραστός στο περιφερειακό συμβούλιο για την επίθεση που δέχθηκε από συγγενείς θυμάτων των Τεμπών: «Η αυτοδικία είναι καταδικαστέα – Δεν έχω καμία ευθύνη για το δυστύχημα»

Στην επίθεση που έγινε την περασμένη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου σε βάρος του προσώπου του από ...