Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παλεύουν ατελείωτες ώρες να λύσουν τον κύβο του Ρούμπικ, όμως πάντα το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Μια καλή συμβουλή είναι να τον χωρίσουμε σε επιμέρους βήματα. Ίσως η εν λόγω συμβουλή μας πείσει ακόμα περισσότερο αν σκεφτούμε ότι προέρχεται από τον άνθρωπο που επινόησε αυτόν τον πολύχρωμο γρίφο.
«Η επίλυση προβλημάτων αποτελεί βασική ιδιότητα του ανθρώπινου μυαλού. Εάν ένα πρόβλημα είναι περίπλοκο, οφείλουμε να το χωρίσουμε σε μικρότερα κομμάτια», αποκαλύπτει ο Ερνό Ρούμπικ, ο οποίος εφηύρε τον κύβο το 1974.
Ο Ρούμπικ είδε το δημιούργημά του να μετατρέπεται από ένα εργαλείο διδασκαλίας σε μια τάξη της Ουγγαρίας στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο με πάνω από 450 εκατομμύρια κύβους να πωλούνται διεθνώς και μια μίνι αυτοκρατορία παρόμοιων παιχνιδιών να κάνει την εμφάνισή της.
Το αρχικό 3×3 Rubik’s έχει περισσότερες 43.000.000.000.000.000.000 πιθανές λύσεις, αλλά οι αρχές πίσω από τον κύβο έχουν διαμορφωθεί εκ νέου για κύβους 2×2, 4×4 και 5×5.
Σύμφωνα με τον Ρούμπικ η πολυπλοκότητα του έργου είναι να τονώσει το μυαλό μας μέσα από μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα.
Οι εξασκημένοι λύτες μπορούν να καταφέρουν να φτιάξουν τον κύβο του Ρούμπικ σε λίγα δευτερόλεπτα, με τον σημερινό κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ να λύνει έναν κύβο σε 3,47 δευτερόλεπτα.
Υπάρχουν επίσης ρεκόρ στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Κύβων για την ταχύτερη επίλυση με δεμένα μάτια ή χρησιμοποιώντας μόνο το ένα χέρι.
36 ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν ώσπου να βρεθεί μία απάντηση για τον ελάχιστο αριθμό κινήσεων που χρειάζονται για να λυθεί ο κύβος.
Το 2010, μια ομάδα μαθηματικών και προγραμματιστών υπολογιστών απέδειξε ότι κάθε Κύβος του Ρούμπικ μπορεί να λυθεί με 20 κινήσεις.
in.gr