ΥΛΙΚΑ Για τους λαχανοντολμάδες
- 1 Λάχανο αφράτο
- 500 γρ. Μοσχαρίσιο κιμά
- 250 ρύζι Καρολίνα
- 1 κτσ. ελαιόλαδο (για την γέμιση)
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κτσ. ξύσμα λεμονιού
- 1/2 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 8-10 φυλλαράκια δυόσμο
- 2 μεσαία καρότα (τριμμένο στον τρίφτη)
- 3 φρέσκα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κτσ. ελαιόλαδο (για την κατσαρόλα)
- 1 κτσ. ελαιόλαδο (για το τσιγάρισμα κρεμμυδιού)
- Αλάτι – πιπέρι
- 1 1/2 λίτρο ζωμό κότας
- 3-4 Φύλλα δάφνης
ΥΛΙΚΑ Για την κρεμα λεμονιού
- 30 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 4 κοφτές κτσ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
- 1 κούπα ζωμό από την κατσαρόλα
- 1 κούπα φρέσκο γάλα
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κρόκο αυγού
- αλάτι – πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
- Ξύσμα λεμονιού για το σερβίρισμα
- Σχοινόπρασο
- Πάπρικα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ
- Με ένα αιχμηρό μαχαίρι κόβουμε τη βάση του λάχανου, σε σχήμα κώνου και την αφαιρούμε.
- Βάζετε το λάχανο σε μεγάλη κατσαρόλα με την τρύπα προς τα κάτω. Γεμίζουμε την κατσαρόλα και αφού το νερό αρχίζει να βράζει μετράμε 10 ‘ και το γυρνάμε από την άλλη για άλλα 10’. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσεκτικά ανοίγετε τα φύλλα ένα ένα για να είναι έτοιμα για γέμισμα.
- Σε ένα μεσαίο μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, το χυμό λεμονιού, όλα τα μυρωδικά, (το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο το έχουμε πριν σοτάρει ελαφρά στο τηγάνι) το καρότο, το ελαιόλαδο, ξύσμα λεμονιού. αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Παίρνουμε ένα τα φύλλα λάχανου και αφαιρούμε το μεσαίο σκληρό νεύρο του. Σε κάθε φύλλο βάζουμε μία μεγάλη κουταλιά τις σούπας κιμά, (και σύμφωνα με το μέγεθος του φύλλου) και αρχίζουμε να το τυλίγουμε πιέζοντας τα μέρη που περισσεύουν πλάγια, προς το κέντρο του ντολμά για να κλείσει.
- Σε πλατιά μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε στον πάτο μια σειρά από σκισμένα φύλλα που δεν θα χρησιμοποιήσουμε στο τύλιγμα.
- Γεμίζουμε μία μεσαία πράσινη πιπεριά με κιμά και το βάζουμε στο κέντρο τις κατσαρόλας. Ρίχνουμε 2-3 δάφνες και αρχίζουμε να τοποθετούμε γύρω- γύρω τα ντολμαδάκια. Μόλις συμπληρώσουμε το πρώτο επίπεδο ρίχνουμε πάλι 2-3 δάφνες και προχωράμε στο δεύτερο επίπεδο τελειώνοντας με ένα τρίτο.
- Ρίχνουμε το λάδι και τον ζωμό και σκεπάζουμε με ένα ανάποδο πιάτο και βάζουμε το καπάκι.
- Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 1/2 ώρα προσέχοντας μήπως χρειαστεί να προσθέσετε λιγο νερό ακόμα.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
- Σε ένα μικρό κατσαρόλα σε μετρία φωτιά λιώνουμε το βούτυρο ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και με ένα αυγοδάρτη ανακατεύουμε συνέχεια να διαλυθεί καλά.
- Ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό και το γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα προσέχοντας να μην μας σβολιάσει.
- Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τον κρόκο αυγού, προσθέτουμε το χυμό λεμόνι, λίγο από τον ζωμό και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα του αυγού σιγά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πάντα σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά η μέχρι να αρχίζει να πήζει.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
- Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σε ένα πιάτο, περιχύνουμε με την κρέμα λεμονιού και γαρνίρουμε με σχοινόπρασο, ξύσμα λεμονιού και πάπρικα.
#VakiarosCooking
Post Views: 33