Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Λαγάνα Αφράτη και συνάμα τραγανή χωρίς μίξερ!!!

Λαγάνα Αφράτη και συνάμα τραγανή χωρίς μίξερ!!!

Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :

Για την ζύμη

  • 900 γρ αλεύρι γ.ο.χ (6 κούπες)
  • 550 γρ χλιαρό νερό (2 κούπες και 1/4)
  • 50 γρ νωπή μαγιά (18 γρ ξηρή μαγιά)
  • 1 κτσ ζάχαρη
  • 40 γρ ελαιόλαδο (4 κτσ)
  • 2 κτγ αλάτι
  • προαιρετικά 50 ταχίνι

Για το άλειμμα

  • 50 γρ νερό
  • 1 κτσ ζάχαρη

Για το πασπάλισμα

  •  Σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό , την νωπή μαγιά , την ζάχαρη αν θέλουμε σε αυτό το σημείο μπορούμε να ρίξουμε και 50 γρ ταχίνι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα για 1 λεπτό.
  2. Ρίχνουμε το μισό αλεύρι ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να έχουμε έναν λείο χυλό.
  3. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη κάνουμε τον φούρνο στόφα τον ανάβουμε για 1 λεπτό στις αντιστάσεις στους 100 c τον σβήνουμε και βάζουμε μέσα τον χυλό μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  4. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ανάλογα το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
  5. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί πάλι κάνοντας στόφα τον φούρνο μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  6. Χωρίζουμε την ζύμη στα 2 σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη για 10-15 λεπτά.
  7. Σε ένα ταψί κουζίνας αλείφουμε ελαιόλαδο και τοποθετούμε μια λαδόκολλα. Έτσι έχει καλύτερη επαφή δεν κουνιέται και ψήνεται καλύτερα!
  8. Βάζουμε το ζυμάρι μέσα στο ταψί και με απαλές κινήσεις ανοίγουμε την λαγάνα να έχει πάχος 1 εκ.(κάνουμε το ίδιο και με το δεύτερο ζυμάρι)
  9. Σε λίγο νερό προσθέτουμε την ζάχαρη και αλείφουμε από πάνω και τις 2 τις λαγάνες.
  10. Με τα δάχτυλά μας πατάμε και τις 2 τις λαγάνες και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 30-40 λεπτά στους 180 c.
  12. Τις ψήνουμε και τις 2 μαζί και τις αλλάζουμε μετά από 30 λεπτά θέση έτσι ώστε να πάρουν και οι 2 ένα πάρα πολύ ωραίο χρώμα.
  13. Τις βάζουμε να κρυώσουν ελαφρώς πάνω σε σχάρα.

Οι πιο εύκολες και νόστιμες λαγάνες είναι έτοιμες να τις απολαύσετε εσείς και η οικογένειά σας!!

Φτιάξτε τις και θα σας ζητάνε όλοι συνταγή!!

 

Δες επίσης

Atelier Papaioannou: Μια ιστορία για την παραδοσιακή ψαροφαγία

Ένας νέος γαστρονομικός προορισμός άνοιξε χθες για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κέντρο της ...