Πέτουλα, ονομάζουν οι βλαχαρβανήτες της Δροσοπηγής και του Φλαμπούρου (κοινότητες στη Φλώρινα), τις λαγκίτες ή λαλαγκίτες ή τηγανίτες ή πετουλίτσες όπως αποκαλούνται στα «ντόπια» χωριά.
Η συνταγή είναι εύκολη, γρήγορη και απλή, όπως απλοί ήταν οι άνθρωποι μιας άλλης εποχής, που με ότι είχε το ντουλάπι τους, κατάφερναν να κάνουν τη δύσκολη καθημερινότητά τους να μοιάζει με γιορτή!
Υλικά:
- 1 μικρό κυβάκι μπυρομαγιά (40 γρ.)
- 3 κούπες νερό χλιαρό (τη μισή κούπα τη χρησιμοποιούμε για να διαλύσουμε τη μπυρομαγιά)
- 3 κούπες αλεύρι κοσκινισμένο, για όλες τις χρήσεις,
- 1 αυγό
- 1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 1 σφηνάκι τσίπουρο ή ούζο
- Μπόλικο λάδι, ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό μπολ διαλύστε τη μπυρομαγιά στο λίγο χλιαρό νερό, και αφήστε τη στην άκρη.
Ρίξτε σε λεκανίτσα το υπόλοιπο νερό, το αλάτι, το τσίπουρο, το αλεύρι, το αυγό και τη διαλυμένη μαγιά και ανακατέψτε με το σύρμα ή το μίξερ, ώσπου να σπάσουν όλα τα σβωλάκια και να πετύχετε έναν χυλό λείο και νερουλό…
Αν χρειαστεί προσθέτετε και λίγο ακόμα νερό. Δεν περιμένετε να φουσκώσει ο χυλός.
Γεμίστε ένα μικρό μπρίκι ή ένα οποιοδήποτε σκεύος και ρίξτε τόση ποσότητα χυλού, όσο μεγάλο θέλετε να είναι το πέτουλο.
Ο χυλός θα απλώσει στην αρχή και σε λίγο θα αρχίσει να φουσκώνει.
Αφήστε δύο-τρία λεπτά να ροδοκοκκινίσουν από τη μία μεριά και γυρίστε με ένα πηρούνι από την άλλη.
Αφήστε για άλλα δύο τρία λεπτά, βγάλτε τα και ακουμπήστε τα σε απορροφητικό χαρτί…
Με ένα μπρίκι του καφέ που παίρνει τέσσερα φλυτζάνια, φτιάχνουμε τρία μεγάλα πέτουλα. Ρυθμίστε εσείς την ποσότητα.
Μπορεί στην αρχή, το μέγεθος να μην είναι αυτό που θέλετε, αλλά σιγά-σιγά, θα το πετύχετε.
athensmagazine.gr