Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε η Πυροσβεστική, μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι η αρχική εστία της φωτιάς ήταν σε όχημα κοντά στα γραφεία της εταιρείας. Στην συνέχεια επεκτάθηκε σε υπόστεγο και έπειτα στο υπόλοιπο κτίριο.
Εξετάζεται το σενάριο του εμπρησμού
Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος στο σημείο έφτασε κλιμάκιο με στελέχη της Διεύθυνσης Εμπρησμών, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο του εμπρησμού. Στο εργοστάσιο εργάζονταν περίπου 150 άτομα, οι οποίοι μόλις ενημερωθήκαν για την πυρκαγιά έσπευσαν στο σημείο προκειμένου να βοηθήσουν.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το MEGA, σε περίπτωση που κάποιος έβαλε τη φωτιά, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο φύλακας πιάνει δουλειά στις 22:00 και να προέβη στη πράξη στις 21:00, καθώς η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε μισή ώρα αργότερα, στις 21:30.
H εισαγγελική έρευνα
Την άμεση έρευνα για τα αίτια της φωτιάς στο εργοστάσιο τροφίμων στη Λαμία, που φέρεται να εμπλέκεται με την υπόθεση της μαζικής δηλητηρίασης μαθητών, ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.
Η κ. Αδειλίνη σε παραγγελία της ενημερώνει ότι ζητά «να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που κατέστρεψε ολοσχερώς το εργοστάσιο στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης».
Όπως έγινε γνωστό κατά την χθεσινή πυρκαγιά, το εργοστάσιο αυτό εμπλέκεται με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο δεκάδες μαθητές δημοτικών σχολείων.
Η ανακοίνωση
«Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα στη Διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας την ακόλουθη παραγγελία:
Παρακαλούμε να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, κατέστρεψε την Κυριακή 19-5-2024 ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτση» στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης. Και να μας ενημερώσετε σχετικά.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη»
Ο προγραμματισμένος έλεγχος του ΕΦΕΤ
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας, σημείωσε ότι ο έλεγχος είχε προγραμματιστεί όντως για σήμερα Δευτέρα, ενώ κλιμάκιο του ΕΦΕΤ είχε πάει και το Σάββατο, που όμως η γραμμή παραγωγής ήταν κλειστή αφού δεν λειτουργούσαν τα σχολεία.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο κ. Ζαμπέλας ανέφερε ότι, «εμείς μετά από την ενημέρωση που είχαμε και από τον ΕΟΔΥ, την Παρασκευή, πήγαμε το Σάββατο στην επιχείρηση όταν ήταν εν ενεργεία. Απλά η γραμμή παραγωγής η οποία έχει να κάνει με τα γεύματα για τα σχολεία, δεν λειτουργούσε γιατί τα Σαββατοκύριακα τα σχολεία δεν λειτουργούν. Επομένως, είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε έναν έλεγχο αρχές αυτής της εβδομάδας για να βλέπαμε και αυτή την πορεία, πώς εξελίσσεται, πώς λειτουργεί.
Ο έλεγχος αυτός, θα γίνει, προφανώς καθ’ ολοκληρία δεν μπορεί να γίνει πια. Αύριο έχουμε οργανώσει έναν επιτόπιο έλεγχο, ότι βέβαια μπορούμε να κάνουμε, όπως επίσης να πάμε και σε δύο σχολεία και σε μια άλλη επιχείρηση που κάνει κιμά, η οποία τροφοδοτούσε την επιχείρηση του κέτερινγκ. Έχουμε δηλαδή ακόμα πορεία για να έχουμε μια συνολική εικόνα».
Σύμφωνα με τον ίδιος όμως, πριν από ένα χρόνο, σε έλεγχο που είχε γίνει στην συγκεκριμένη εταιρεία, είχε διαπιστωθεί ότι, «είναι μια αξιοπρεπής εταιρεία. Είχαμε κάνει και κάποιες συστάσεις για το τι θα μπορούσε να βελτιώσει. Σε μία κατεύθυνση προτείνετε να τηρούνται οι θερμοκρασίες και πολύ περισσότερο να ελέγχονται οι θερμοκρασίες όταν παραδίδονται τα γεύματα με thermobox στα σχολεία. Αυτές ήταν οι συστάσεις δηλαδή που είχαμε πει, δεν ήταν δηλαδή μια εταιρεία, η εικόνα που είχαμε τότε τουλάχιστον, ότι είναι μια προβληματική. Τώρα βέβαια, από τότε μέχρι τώρα είναι ένας χρόνος».
ΕΟΔΥ: Βρέθηκε σταφυλόκοκκος στα γεύματα μαθητών
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στα δείγματα που εστάλησαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ, στη Θεσσαλία, απομονώθηκε σταφυλόκοκκος που παράγει τοξίνη, σε δέκα δείγματα φαγητού, συνεπώς η έξαρση κρουσμάτων οφείλεται σε τοξίνη του παράγει ο σταφυλόκοκκος. Η εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση συνεχίζεται.
«Το φαγητό ερχόταν σε σκισμένες συσκευασίες»
Όπως ανέφερε στο enikos.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας, Μαρία Ζωγράφου, «δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Πολλές φορές τα γεύματα έφταναν στα χέρια μας με τη συσκευασία να είναι φθαρμένη, ακόμα και σκισμένη. Είχαμε παραπονεθεί πολλές φορές τόσο στον διευθυντή, όσο και στην εταιρεία catering που τα μαγειρεύει. Τίποτα, όμως, τόσο καιρό δεν άλλαξε».