Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Λάρισα: Λουκέτα αγάπης στη γέφυρα Αλκαζάρ

Λάρισα: Λουκέτα αγάπης στη γέφυρα Αλκαζάρ

«Σ’ αγαπώ» Για πόσο; «Για πάντα…»

Κλειδώνουν και πετούν το κλειδί στο ποτάμι. Τα λένε «λουκέτα αγάπης» και είναι μια μόδα που έχει γεμίσει τις μεγάλες γέφυρες σε πολλά σημεία της Ευρώπης. Από αυτό δεν θα γλίτωνε και η κεντρική γέφυρα ενός τόσο ξακουστού ποταμού. Η γέφυρα Αλκαζάρ του Πηνειού ποταμού.

Λουκέτα, μικρά και μεγάλα, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στα κάγκελα της γέφυρας. Κλειδαριές που έχουν επάνω τους χαραγμένες υποσχέσεις αιώνιας αγάπης και ημερομηνίες γνωριμίας αλλά και πρώτου φιλιού ίσως.

Ο «θρύλος», σύμφωνα με μια ανάγνωση στην ιστοσελίδα «Μηχανή του Χρόνου» θέλει την ιστορία αυτή να ξεκινάει από τη Σερβία πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Νάντια ερωτεύτηκε έναν αξιωματικό, τον Ρέζλα. Το ζευγάρι έδινε ραντεβού κάθε φορά σε μια συγκεκριμένη γέφυρα προκειμένου να περάσουν λίγο χρόνο μαζί. Οι εξελίξεις “έτρεχαν” και ο Ρέζλα έπρεπε να φύγει για τον πόλεμο. Έτσι αποφάσισαν να αρραβωνιαστούν. Εκείνος όμως έφυγε για το μέτωπο και η κοπέλα έμεινε μόνη.

Το παλικάρι βρέθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, όπου ερωτεύτηκε παράφορα μια άλλη γυναίκα. Η Νάντια στο άκουσμα αυτής της είδησης δεν άντεξε, αρρώστησε βαριά και μετά από λίγο καιρό πέθανε.

Από τότε οι κοπέλες για να ξορκίσουν το κακό έγραφαν το όνομά τους και του αγαπημένου τους σε ένα λουκέτο που το κρεμούσαν στην ίδια γέφυρα που η Νάντια συναντούσε τον Ρέζλα. Το κλείδωναν και πετούσαν το κλειδί στο ποτάμι. Έτσι η αγάπη κλείδωνε για πάντα.

Βέβαια τα χρόνια πέρασαν και μια γέφυρα που έγινε πολύ ξακουστή γι’ αυτά τα λουκέτα είναι αυτήν του Παρισιού, Pont des Arts πάνω από τον Σηκουάνα.

Τα λουκέτα ήταν χιλιάδες και οι αντίστοιχες υπηρεσίες του δήμου κάποια στιγμή πήραν την απόφαση να τα βγάλουν, τοποθετώντας πλέον πλέξι γκλας. Πέρυσι μάλιστα έγινε γνωστό πως όλα εκείνα τα λουκέτα θα έβγαιναν σε δημοπρασία με τα έσοδα να πηγαίνουν στην ενίσχυση των προσφύγων.

Γέφυρες της αγάπης υπάρχουν και σε άλλα μέρη του κόσμου εκτός από το Παρίσι, όπως στην Πράγα, στο Αμβούργο, στην Κολωνία, στο Ρέικιαβικ, ενώ «πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται η γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη με τις περισσότερες “κλειδαριές” ερωτευμένων, που έχουν χαραγμένες πάνω τους ονόματα και ημερομηνίες. Η τάση αυτή, βάσει αφιερώματος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ξεκίνησε στις αρχές του 2000 κυρίως σε χώρες της Ασίας όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν αλλά και στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε και σε άλλα μέρη του κόσμου, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Λατινική Αμερική.

Στη Λάρισα πάλι, μάλλον είναι τα πρώτα…

Κώστας Γκιάστας

Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Δες επίσης

Παρουσιάζεται στη Λάρισα το βιβλίο «Προσδιορισμός του πεδίου της μάχης μεταξύ Καίσαρα και Πομπηίου στη Θεσσαλία»

Οι Εκδόσεις Φυλάτος διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου «Προσδιορισμός του πεδίου της μάχης μεταξύ Καίσαρα ...