“Αυτό είναι το νόημα αυτής της πνευματικής περιόδου που διανύουμε τώρα”, ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος σήμερα το πρωί από τον ιερό ναό Αναλήψεως Χριστού όπου τέλεσε τη θεία λειτουργία και πρόσθεσε πως “μόνο έτσι θα προσέξουμε τη δική μας πνευματική προσπάθεια αλλά και την πνευματική προσπάθεια του άλλου αφού μέσα στην Εκκλησία δεν είμαστε μονάδες. Είμαστε ένα σύνολο που αγωνιζόμαστε όλοι μαζί”.

Θέλοντας να αναφερθεί σε μία από τις μεγαλύτερες πλάνες της εποχής μας, ο μητροπολίτης Λαρίσης τόνισε πως “τα τελευταία χρόνια στην Εκκλησία όλοι μιλάνε για τον ερχομό του αντίχριστου, για τσιπάκια, για αποκαλυπτικά οράματα και φαινόμενα. Όλοι έχουν γίνει μελλοντολόγοι προσπαθώντας να γίνουν προφήτες και στην προσπάθειά τους αυτή κάνουν διαφήμιση τον αντίχριστο αφού δεν μιλάνε για το Χριστό”, διευκρινίζοντας παράλληλα πως όλοι αυτοί που ασχολούνται με αυτά τα ανόητα χάνουν απλά τον χρόνο τους. “Στην Εκκλησία υπάρχουμε για να έχουμε χαρά, για να έχουμε ειρήνη ψυχής, για να έχουμε τη βεβαιότητα της σωτηρίας από το Θεό και όχι να έχουμε το άγχος αν ήρθε ή δεν ήρθε ο αντίχριστος ή αν άνοιξαν οι σφραγίδες και όλα αυτά με τα οποία ασχολούνται όλοι εκείνοι οι οποίοι ουσιαστικά στερούνται πνευματικής ζωής και έχουν χάσει το νόημα του Ευαγγελίου. Τα μελλούμενα είναι στην εξουσία του Θεού αφού ό,τι επιτρέπει αυτός γίνεται και όχι ό,τι σχεδιάζουν οι άνθρωποι και οι σκοτεινές δυνάμεις”.

Επιχειρώντας να περιγράψει την παντοδυναμία του Θεού, ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε πως “μην νομίζουμε ότι άλλοι κάνουν κουμάντο στην ιστορία και στον κόσμο. Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό από το Θεό. Όταν πιστεύουμε ότι άλλοι κάνουν κουμάντο είναι σαν να λέμε στο Θεό δεν είσαι παντοδύναμος και κάνε στην άκρη. Είναι σαν να αμφισβητούμε τη δύναμή του να κυβερνήσει την ιστορία και τον κόσμο που έπλασε”, ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως πως η Εκκλησία δεν διαφημίζει την αμαρτία και δεν ασχολείται με αυτά που πολλές φορές ερεθίζουν τη φαντασία και το μυαλό του ανθρώπου που προσκολλάται σε αυτά, “αντί να προσκολληθεί στην αρετή δηλαδή σε ό,τι αγαθό, σε ό,τι ανώτερο και σε ό,τι σπουδαιότερο. Προσκολλάται όμως και μένει στα χαμερπή, στα δεύτερα, στα άσχημα, στα άσχετα και σε όλα εκείνα τα οποία μπορούν να ταράξουν την ψυχή του”.

Στηλιτεύοντας την τάση του σημερινού ανθρώπου που προσπαθεί συνεχώς να κατακρίνει τον άλλο, ο μητροπολίτης Λαρίσης επεσήμανε πως “ευτυχώς θα μας κρίνει ο Θεός και όχι οι άνθρωποι που στις μέρες μας βλέπουμε να κρίνουν με διάθεση ανθρωποφαγίας. Δεν παραδέχεται κανένας κανέναν και καλό λόγο δεν ακούς. Ίσα ίσα που όλοι σπεύδουν να καταφάγουν, να υπονομεύσουν, να προσβάλλουν, να εξοντώσουν, να εξουθενώσουν τον άλλο. Η εποχή μας βάζει το δόλωμα και την πονηριά να προσπαθήσουμε να γίνουμε πλούσιοι και διάσημοι ώστε να μας δοξάζουν οι άνθρωποι. Έχουμε πολλούς που γίνονται πλούσιοι και διάσημοι καταλαμβάνοντας διάφορα δημόσια αξιώματα παρόλα ταύτα όμως τους βρίζει ο κόσμος όλος”.

Ο κ. Ιερώνυμος, παράλληλα συμπλήρωσε πως “στην εποχή μας μαθαίνουμε από τα δελτία ειδήσεων, από το διαδίκτυο, από την κακή κοινωνική νοοτροπία, όχι μόνο να μην αγαπάμε τον άλλο αλλά με τα λόγια και τη γλώσσα να τον θάβουμε, να τον εξοντώνουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται καθώς τα λόγια έχουν τη δική τους πίκρα. Μπορεί ένα χτύπημα να έχει πόνο η γλώσσα όμως και τα λόγια δημιουργούν πολύ μεγαλύτερο πόνο, πληγή και φλεγμονή στην ψυχή και την καρδιά”.

Παίρνοντας αφορμή από την σημερινή ευαγγελική περικοπή και συγκεκριμένα περιγράφοντας τη στάση του μεγάλου αδελφού, ο μητροπολίτης Λαρίσης υπογράμμισε πως “δεν κάνει τίποτα κακό στο μικρό του αδελφό. Μπορεί να μην τον χτυπά. Μπορεί να μην τον βρίζει, αλλά δεν συμμετέχει στη χαρά του. Δεν ενισχύει τη μετάνοιά του. Τον υπονομεύει και αυτό είναι αμαρτία”, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως “ο Θεός δεν θα μας κρίνει μόνο με βάση τις αμαρτίες μας. Θα κοιτάξει περισσότερο τη διάθεσή μας, την προσπάθειά μας και την αγάπη στην καρδιά μας. Για αυτό και εμείς δεν θα πρέπει να κρίνουμε τον άλλο αν θα νηστέψει ή δεν θα νηστέψει. Αν θα προσευχηθεί περισσότερο ή λιγότερο και πώς θα περάσει την πνευματική αυτή περίοδο”.

Ο κ. Ιερώνυμος κατέληξε με την προτροπή “να προσπαθήσουμε ο αγώνας που θα καταβάλλουμε να είναι αρκετός ώστε ο Θεός να δεχτεί τη μετάνοιά μας και να σβήσει το βαρύ φορτίο των αμαρτιών μας και να μας χαριτώσει, έτσι ώστε να φτάσουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα με καρδιά γεμάτη από αρετές και αγάπη”.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης