Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού καλπάζει και το ενδεχόμενο να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα από τον Δεκέμβρη και να αρθεί το lockdown δείχνει να απομακρύνεται. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μίλησε στο Open και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» και χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα. «Πρέπει να προσπαθήσουμε πάρα πολύ για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους φίλους μας».
Σχολιάζοντας τα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του ιού είπε ότι «επαρκούν αλλά η νόσος είχε διασπαρθεί σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις οικογενειές μας. Και στους χώρους εργασίας δεν εφαρμόζεται η τηλεργασία επαρκώς. Καλούν τον κόσμο στα γραφεία στις δημόσιες υπηρεσίες». Σύμφωνα με την κ. Λινού είναι καθοριστικό να παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα, αφού τα περισσότερα κρούσματα διασπείρονται αυτή τη στιγμή σε κλειστούς χώρους. Όπως ανέφερε η κ. Λινού, σύμφωνα με νέες μελέτες στην Αγγλία αυξάνονται τα κρούσματα και στα σούπερ μάρκετ και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά κινδυνεύουν.
Στο ερώτημα πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση απάντησε: «Κανείς δεν ξέρει πότε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν έχουμε μελέτες για να ξέρουμε που πρέπει να παρέμβουμε. Υπάρχει πρόβλημα. Ανησυχώ για το ηθικό των λειτουργών υγείας, μην μπούμε σε κατάσταση burn out». Η καθηγήτρια επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνονται δωρεάν τα τεστ και τα ψώνια να τα κάνουμε με διανομείς, ενώ όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων σημείωσε ότι «ίσως να ανοίξουμε τα δημοτικά, όχι τα γυμνάσια και τα λύκεια».
Σχολιάζοντας το πολυαναμενόμενο εμβόλιο η κ. Λινού σημειώνει ότι πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να πείσουμε όσους είναι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, καθώς αυτό είναι παγκόσμιο και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. «Να μελετήσουμε τι είναι αυτό που θα τους πείσει» είπε χαρακτηριστικά.
Την οριακή κατάσταση στη Θεσσαλονίκη περιέγραψε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου κ. Καπράβελος, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ξημέρωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Έχουμε 44 κλίνες ΜΕΘ με 65 εξειδικευμένους εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλεύτριες εξουθενωμένες και πολύ λίγες. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού! Ήταν η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου».