Το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς ανά γεωγραφική περιοχή, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, μετά τις 7 Ιανουαρίου εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης αν και οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, οι περιφέρειες που ενδέχεται να επαναλειτουργήσει το λιανικό εμπόριο μετά τις 7 Ιανουαρίου είναι η Κρήτη, η Πελοπόννησος, τα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες, η Εύβοια και η Στερεά Ελλάδα, ενώ στην Αττική το «άνοιγμα» θα γίνει ανά περιοχές.
Άλλωστε το πρωί, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε «ζώνες», στις περιοχές που εμφανίζουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.
«Το λιανικό εμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει σε ζώνες της χώρας, όπου έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, αν κι εφόσον το εγκρίνει η Επιτροπή. Κάθε εβδομάδα συνεδριάζουμε και κάθε εβδομάδα θα αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας με βάση την πορεία της επιδημίας. Αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί και τώρα, αλλά οι δυο περιφέρειες που εξετάζαμε να ανοίξουν, η Κρήτη και η Πελοπόννησος, δεν ήταν ολόκληρες και αυτό δημιούργησε ανησυχία μεταφοράς. Φέρνω ένα παράδειγμα. Στην Κρήτη, στον χάρτη που μας παρέδωσαν, μπορούσε να ανοίξουν οι νομοί Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων, αλλά όχι Ηρακλείου. Σκεφτήκαμε ότι αν το κάναμε θα ρισκάραμε πρώτον την υγεία όλης της νήσου γιατί μπορεί από το Ηράκλειο να πήγαιναν σε άλλον νομό για να ψωνίσουν κι αυτό δεν μπορούσαμε να το ελέγξουμε και θα υπήρχε ο κίνδυνος διασποράς σε όλη την Κρήτη και δεύτερον θα υπήρχε μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των εμπόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η εξέταση των δεδομένων με μαθηματικό μοντέλο (προσομοίωση) θα γίνει ή την Τετάρτη ή την Πέμπτη από τους ειδικούς λοιμωξιολόγους κι εκεί που δεν υπάρχει έξαρση, το εμπόριο θα ανοίξει σταδιακά.
Σε ό,τι αφορά στην Αττική, είναι πιο δύσκολο το άνοιγμα, καθώς υπάρχει θέμα με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γιατί δέχεται περιστατικά και από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
newsbomb