Ευρήματα – σοκ στην έκθεση των επιθεωρητών που ερευνούν την υπόθεση με το ορφανοτροφείο – κολαστήριο.
Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Λουκέτο μπήκε πριν από λίγες ημέρες στο ορφανοτροφείο της Αθήνας, για το οποίο τους προηγούμενους μήνες έγινε γνωστό ότι αγόρια ηλικίας 7-11 ετών είχαν ερωτικές επαφές μεταξύ τους, εν γνώσει του προσωπικού.
Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, δίνοντας την αφορμή να δουν το φως της δημοσιότητας αναφορές για κακομεταχείριση των φιλοξενούμενων παιδιών από τους υπαλλήλους της δομής. Από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι και τον Απρίλιο σταδιακά τα παιδιά απομακρύνθηκαν και φιλοξενούνται σε άλλες δομές, ενώ κάποια από αυτά δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες.
Μετά τη μηνυτήρια αναφορά της αρμόδιας υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, και τη γνωστοποίηση των καταγγελιών για όσα βίωναν τα παιδιά στο ίδρυμα – κολαστήριο, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές αυτοψίες στο ορφανοτροφείο από κλιμάκια επιθεωρητών του υπουργείου Εργασίας. Κατά τη διάρκεια των επιτόπιων ελέγχων τους, οι κοινωνικοί σύμβουλοι διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση του ιδρύματος, σημαντική ανεπάρκεια στις παρεχόμενες υπηρεσίες και ακαταλληλότητα των υποδομών της δομής, με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων παιδιών να είναι επισφαλείς, η παραμέλησή τους συστηματική και ο κίνδυνος κακοποίησής τους ορατός.
Θα περίμενε κανείς ότι, ειδικά μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η διοίκηση του ιδρύματος θα λάμβανε δραστικά μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αυτών των παιδιών, ωστόσο για αρκετούς μήνες δεν άλλαξε απολύτως τίποτα.
Όπως έδειξαν οι επιτόπιοι έλεγχοι, δυστυχώς, δεν έγινε ούτε το αυτονόητο, να διακοπεί η εισαγωγή νέων παιδιών στο ορφανοτροφείο.
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι στην κεντρική είσοδο του κτιρίου καθώς και στον δεύτερο όροφο υπήρχε μεγάλη κινητικότητα. Όπως έχει καταγραφεί στις εκθέσεις που συντάχθηκαν, προέκυψε ότι το ίδρυμα από τον Οκτώβριο του 2021 παραχωρούσε, εν μέσω πανδημίας, έναν ολόκληρο όροφο από το κτίριο για τηλεοπτικά γυρίσματα, με αποτέλεσμα όλα τα παιδιά να στοιβάζονται στον ίδιο όροφο. Αναζητήθηκε, αλλά δεν εντοπίστηκε ο φερόμενος ως υπεύθυνος των γυρισμάτων, για να ενημερώσει σχετικά με το συμβόλαιο που είχε συναφθεί με τη διοίκηση της δομής, τη συχνότητα των γυρισμάτων, καθώς και για τα πιστοποιητικά υγείας των συμμετεχόντων.
Μεγαλύτερης ηλικίας
Προέκυψε επίσης ότι, ενώ με βάση τον ιδρυτικό σκοπό του το ίδρυμα όφειλε να φιλοξενεί παιδιά από 2,5 έως 4 ετών, τα περισσότερα ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, μέχρι και έφηβοι, ενώ υπήρξε ακόμη και περίπτωση βρέφους.
Παρέμβαση
Υπό το πρίσμα των διαπιστώσεων των κοινωνικών συμβούλων της Περιφέρειας, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δ. Μιχαηλίδου, η οποία από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε προσωπικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, συντόνισε την επιχείρηση απομάκρυνσης των παιδιών από το ακατάλληλο ίδρυμα, σε συνεργασία με το οικείο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και με ιδιωτικό φορέα που ήδη συνεργαζόταν με το ίδρυμα στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος. Ειδικότερα, υποβλήθηκε τεκμηριωμένη πρόταση προς την αρμόδια εισαγγελική Αρχή, η οποία έγινε δεκτή και έτσι διετάχθη από την αρμόδια εισαγγελέα η απομάκρυνση των παιδιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απομάκρυνση των παιδιών δρομολογήθηκε λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν στο ίδρυμα από τον Ιανουάριο και εντεύθεν, οπότε και διενεργήθηκαν οι αυτοψίες των κοινωνικών συμβούλων. Η καταγγελία της υπαλλήλου του ιδρύματος τον περασμένο Σεπτέμβριο και η μηνυτήρια αναφορά της υφυπουργού Δ. Μιχαηλίδου, που βασίστηκε στην αρχική καταγγελία, υπήρξαν απλώς η αφορμή για να ξεκινήσει η όλη διαδικασία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά των παιδιών σε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον. Η ανωτέρω μηνυτήρια αναφορά εξακολουθεί να εκκρεμεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, η δε καταγγελία περί κακοποίησης των παιδιών του εν λόγω ιδρύματος φαίνεται ότι δυστυχώς αντανακλά μια εξοργιστική πραγματικότητα. Κι αυτό διότι οι καταγγελθείσες κακοποιητικές συμπεριφορές επιβεβαιώνονται από τους ανάδοχους γονείς των παιδιών, τα οποία έχουν φιλοξενηθεί στο ορφανοτροφείο της Αθήνας.
Παιδιά του ιδρύματος, στο ασφαλές πλέον περιβάλλον της ανάδοχης οικογένειάς τους, ομολογούν τις σε βάρος τους κακοποιητικές συμπεριφορές. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει γνωστές, υπάλληλοι του ορφανοτροφείου ασκούσαν σωματική βία σε συγκεκριμένα παιδιά. Παράλληλα, στη δομή υπήρχε μια αποθήκη, την οποία μέλη του προσωπικού χρησιμοποιούσαν ως «χώρο τιμωρίας», κλείνοντας εκεί τους ανήλικους τροφίμους. Με την απομάκρυνση των παιδιών από το εν λόγω ίδρυμα κλείνει ο κύκλος μιας υπόθεσης που απασχόλησε τους τελευταίους μήνες έντονα την κοινή γνώμη λόγω της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για θέματα παιδικής προστασίας.
Κλείνει ουσιαστικά και το εν λόγω ίδρυμα, γεγονός με έντονο συμβολισμό, καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.