Οι δάσκαλοι προσπαθούν να τηρήσουν ισορροπίες ανάμεσα στον γονέα που έχει την επιμέλεια του παιδιού και στον ή στην πρώην σύζυγο και ζητούν από τον εισαγγελέα υπηρεσίας, συμβουλές για το τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που η μητέρα ή ο πατέρας πάει στο σχολείο για να ρωτήσει για την πορεία του παιδιού στα μαθήματα, παραλάβει τον μαθητή ή τη μαθήτρια, χωρίς να έχει την επιμέλειά του, με κίνδυνο πάντα να τους ζητήσει το λόγο ο άλλος γονέας.
«Άλλες φορές απειλούν τους δασκάλους»
Μόνο χθες σύμφωνα με πληροφορίες τον εισαγγελέα υπηρεσίας επισκέφθηκαν δύο διευθυντές Δημοτικών Σχολείων, που βρισκόταν σε ψυχολογική πίεση, φοβούμενοι μη βρεθούν υπόλογοι απέναντι στον νόμο, μετά από πιθανή καταγγελία του κηδεμόνα, ο οποίος έχει οριστεί με δικαστική απόφαση.
Το φαινόμενο αυτό δεν παρουσιάζεται μόνο φέτος, αλλά άρχισε να εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια στην αρχή της σχολικής χρονιάς, αφού υπάρχουν περιπτώσεις γονέων που είναι σε διαμάχη με τους σε διάσταση ή διαζευγμένους συζύγους και φορτώνουν στους εκπαιδευτικούς επιπλέον προβλήματα από το εκπαιδευτικό τους έργο.
Σύμφωνα με περιστατικά που έχουν γίνει κατά καιρούς, γονείς που διαμαρτύρονται, άλλες φορές απειλούν τους δασκάλους, ζητώντας τους να μη δίνουν τη βαθμολογία στον άλλο γονέα, ή να δημιουργούν ζήτημα για μετεγγραφή σε άλλο σχολείο που ζητήθηκε από τον άνθρωπο που δεν είχε την επιμέλεια του παιδιού, χωρίς, ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί να το γνωρίζουν.
Στόχος των δασκάλων και των νηπιαγωγών, είναι να χειρίζονται τέτοιες καταστάσεις με ευγένεια, ηρεμία και προσπαθώντας να κατευνάσουν τα πάθη ανάμεσα στις δύο πλευρές, για το καλό του παιδιού.
Ο εισαγγελέας υπηρεσίας, συμβουλεύει με τη σειρά του τους εκπαιδευτικούς, να ακολουθούν τη νόμιμη διαδικασία και αν δύο γονείς δεν μπορούν να συνεννοηθούν, να υπερισχύει ο γονέας στον οποίο έχει δοθεί η επιμέλεια του παιδιού με δικαστική απόφαση.
Για την περίπτωση που έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα, αλλά δεν έχουν εκδικαστεί και το τοπίο είναι θολό μέχρι να βγει η απόφαση, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να συμβουλέψουν τους ενδιαφερόμενους να ζητήσουν νομική βοήθεια από δικηγόρο, για να δουν τι ορίζει ο νόμος, έχοντας πάντα ως γνώμονα τη μη διατάραξη της ψυχικής ηρεμίας του παιδιού.
Πηγή: magnesianews.gr