Όπως γνωστοποίησε, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την απόφαση, δεν παραδίδει την έδρα του.
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη -από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ- να παραπέμψει τον βουλευτή στην Επιτροπή με το ερώτημα της διαγραφής έγινε γνωστή το Σάββατο το απόγευμα. Ωστόσο, δεν ήταν μια απόφαση που ελήφθη εν θερμώ, καθώς τους τελευταίους μήνες μια σειρά δημόσιων τοποθετήσεων του βουλευτή είχαν πυροδοτήσει συζητήσεις αλλά και αντιδράσεις.
Σαλμάς: Οι πρώτες δηλώσεις μετά τη διαγραφή
«Αν με διαγράφει ο κύριος Μητσοτάκης γιατί αντέδρασα για τις περιουσίες που χάνονται για τα κόκκινα δάνεια, επειδή αντιτάχθηκα στην woke ατζέντα για τα ομόφυλα, επειδή του ζήτησα να ελέγξει τα καρτέλ στην ακρίβεια, τότε είναι τιμή μου. Αν όμως το κάνει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο. Αν χρησιμοποιείται ως πρόφαση το ότι ανέδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε εταιρεία, τότε να δηλώσω και να θυμίσω ότι ο έλεγχος των βουλευτών και η απεριόριστη ελευθερία λόγου είναι συνταγματικό δικαίωμα και δεν είναι λόγος διαγραφής», είπε αρχικά και σε ερώτηση αν θα παραδώσει την έδρα τόνισε με νόημα: «Νομίζετε πως πρέπει να σταματήσω να αγωνίζομαι για τους πολλούς;».
Το παρασκήνιο της απόφασης
Τους τελευταίους μήνες το κλίμα για τον Μάριο Σαλμά είχε βαρύνει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ενώ πηγές της ΝΔ μιλούσαν χθες για διαγραφή του και από το κόμμα. Πάντως, οι τελευταίες εξελίξεις δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία.
Το ποτήρι είχε αρχίσει να γεμίζει τον Ιούνιο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όπου ο Μάριος Σαλμάς είχε κάνει μια αιχμηρή ομιλία ζητώντας πρωτοβουλίες για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Μάλιστα η τοποθέτηση αυτή είχε προκαλέσει την άμεση απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πήρε τον λόγο επισημαίνοντας «δεν δέχομαι υπόνοιες ότι είμαστε με τους λίγους, δεν πήραμε το 41% επειδή ήμασταν με τους λίγους»
Η σταγόνα πάντως που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όσα είπε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας για φωτογραφικούς διαγωνισμούς σε αρχαιολογικούς χώρους και σε κυλικεία, θέμα για το οποίο του είχε απαντήσει στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες είχε επανέλθει με νέες αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα και σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις.
«Γενικά η κριτική είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη στη Νέα Δημοκρατία. Αντιθέτως, η επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών για ζητήματα που έχουν απαντηθεί αναλυτικά από την αρμόδια Υπουργό στη Βουλή, είναι ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και τον τρόπο λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας μας» σημείωναν γαλάζιες πηγές. Προσέθεταν «επιπλέον, όταν κάποιος αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη».
ethnos