Έκλεισε οριστικά η συζήτηση για εκλογές πριν από το Πάσχα, καθώς ο κυβερνητικός σχεδιασμός χαράσσεται από την αρχή μετά από την τραγωδία στα Τέμπη. Το κλίμα παραμένει εξαιρετικά βαρύ και είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις για τα αίτια που οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα, με θύματα κυρίως νέους ανθρώπους.
Μία σειρά ερωτημάτων ζητούν απάντηση και δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, πριν προχωρήσει η έρευνα και φωτιστούν όλες οι πτυχές του δυστυχήματος. Με τον πρωθυπουργό να κλείνει, χθες, με έμμεσο τρόπο τα σενάρια για εκλογές πριν το Πάσχα, λέγοντας πως υπάρχει πλούσιο νομοθετικό έργο τις επόμενες εβδομάδες καθώς θα πάρουν τον δρόμο για την Βουλή περίπου 10 νομοσχέδια.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετράνε τον πολιτικό αντίκτυπο των όσων αποκαλύφθηκαν μετά την τραγωδία για τις παθογένειες του συστήματος, καθώς σταδιακά έρχονται και στο φως οι πρώτες δημοσκοπήσεις. Μέσα σε αυτό το ρευστό πολιτικά σκηνικό τα βασικά θέματα στα οποία εστιάζει το κυβερνών κόμμα είναι τα εξής:
– Τι θα ψηφίσουν οι νέοι. Οι 20ρηδες είναι ένα κοινό στο οποίο η Νέα Δημοκρατία είχε και στο παρελθόν αντιμετωπίσει δυσκολίες στην προσπάθεια προσέγγισης. Μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη υπάρχει ένα κλίμα οργής σε ένα μεγάλο κομμάτι των νέων, οι οποίοι έχουν και δυναμική παρουσία στα συλλαλητήρια. Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι σε ποιο βαθμό η generation Z θα φτάσει μέχρι τις κάλπες (καθώς οι νέοι έχουν συνήθως υψηλά ποσοστά αποχής) αλλά και προς τα που θα στραφούν.
– Τι θα πράξουν οι μετριοπαθείς κεντρώοι ψηφοφόροι. Είναι ένα κοινό που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως το Μέγαρο Μαξίμου και το οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσε να προσεγγίσει με ένα αφήγημα σταθερότητας και με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα. Ωστόσο, το τραγικό δυστύχημα τραυμάτισε την εικόνα της κυβέρνησης και δεν μπορεί να γίνουν ακόμα με ασφάλεια προβλέψεις για αν το συγκεκριμένο ακροατήριο θα εξετάσει άλλες επιλογές (π.χ. κάποιο άλλο κόμμα, αποχή).
– Αν θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό αντικυβερνητικό μέτωπο, σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή. Στο γαλάζιο στρατόπεδο βλέπουν πως μετά το δυστύχημα στα Τέμπη έχει υπάρξει μια βουβή οργή σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και μένει να φανεί αν αυτό θα εκφραστεί και στην κάλπη. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που υπάρξει αύξηση της αντισυστημικής ψήφου, αυτό κυρίως θα ενισχύσει τα μικρότερα κόμματα. Παράλληλα μένει να φανεί αν αυτό το κλίμα του θυμού για τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων θα οδηγήσει και σε ένα νέο κύκλο μαζικών κινητοποιήσεων.
Τέλος, υπάρχει και ένα ακόμα θέμα που πυροδοτεί εσωκομματικές συζητήσεις στη Νέα Δημοκρατία και αυτό δεν είναι άλλο από την υποψηφιότητα του τέως υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου πρόσφατα σημείωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος εκ νέου ο Κ. Καραμανλής αλλά η συζήτηση δεν έκλεισε και έχουν ενδιαφέρον οι φωνές που ακούγονται και από ορισμένους γαλάζιους βουλευτές.
Η αρχή έγινε από τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, ο οποίος είπε: «δεν θα του πω εγώ, τι θα κάνει. Ο κόσμος είναι πάντοτε υπέρτατος κριτής», προσθέτοντας πως το 2008 «κατηγορήθηκα αδίκως για μια αθλιότητα» και «το 2009 είπα στον Καραμανλή ότι δεν θα κατέβω υποψήφιος». Ανέφερε ακόμα πως «υπάρχουν στιγμές στην πολιτική που κραυγάζεις και δεν σε ακούει κανείς και στιγμές που ψιθυρίζεις και σε ακούνε όλοι». Να σημειωθεί, πάντως, πως λίγο αργότερα πηγή από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή σημείωνε πως οι δηλώσεις του Θ. Ρουσόπουλου, που αφορούν τον τέως υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, δεν ήταν σε γνώση του και εκφράζουν τον κ. Ρουσόπουλο προσωπικώς.
Στο θέμα της υποψηφιότητας του τέως υπουργού Κώστα Καραμανλή αναφέρθηκε χθες και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, που επεσήμανε πως αν ήταν ο ίδιος σε ανάλογη θέση δεν θα μπορούσε συναισθηματικά και ψυχολογικά να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία. Επισημαίνοντας πάντως πως ο Κ. Καραμανλής έχει δικαίωμα να θέσει τον εαυτό του στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
Από την αρχή χαράσσεται η κυβερνητική στρατηγική
Επανασχεδιάζει την στρατηγική με την οποία θα φτάσει μέχρι τις εκλογές η κυβέρνηση, καθώς μετά το δυστύχημα στα Τέμπη δεν μπορεί να προτάξει μία θετική ατζέντα. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε πως η Νέα Δημοκρατία θα πήγαινε στις εκλογές, μιλώντας για μεταρρυθμίσεις και καλλιεργώντας ένα θετικό οικονομικό αφήγημα. Ωστόσο, η τραγωδία έφερε στο φως παθογένειες του συστήματος, που δεν είχαν αντιμετωπιστεί και είναι εμφανές πως οι πολίτες ζητούν απαντήσεις.
Στη χθεσινή του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στο τραγικό δυστύχημα, λέγοντας πως «αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεν μπορούμε, δεν θέλουμε, δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μία σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων» Παράλληλα, βέβαια, τόνισε «όλοι φταίμε. Κι ας το ομολογήσουμε με θάρρος. Από κυβερνήσεις και διοικήσεις που επί χρόνια κατάντησαν ένα κρίσιμο έργο γεφύρι της Άρτας μέχρι κάποιες συντεχνίες που ταυτόχρονα εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση του προσωπικού των τρένων μας».
Το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση θα συνεχίσουν να μιλάνε για παθογένειες του συστήματος που δεν έχουν αντιμετωπιστεί για πολλά χρόνια και θα τονίζουν πως θα διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Ωστόσο, στο γαλάζιο στρατόπεδο αναγνωρίζεται πως έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και επομένως θα πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις στους πολίτες για το έγινε μέσα σε αυτό το διάστημα.
ethnos