Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Ελλάδα / Με ονόματα-έκπληξη η επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση

Με ονόματα-έκπληξη η επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ανοιχτή πρόσκληση προς τους πολίτες να συμμετάσχουν στον διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, να προτείνουν και να συζητήσουν για τις αναγκαίες αλλαγές κατ’ αρχάς στις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί η σημερινή απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να επιταχύνει τη διαδικασία με την ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής Διαλόγου.

Μετά το πρώτο «σήμα» στις 25 Ιούλη από την εκδήλωση στο προαύλιο της Βουλής, ο πρωθυπουργός προχωρά στο επόμενο βήμα για την έναρξη του διαλόγου ανακοινώνοντας τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της Επιτροπής Διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», στη σημερινή συνάντηση (στις 12.30 το μεσημέρι) ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής και τα μέλη της επιτροπής που εκτός απροόπτου είναι: επικεφαλής ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης (καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) φωτο, Νίκος Μουζέλης (ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο London School of Economics), Πέτρος Παραράς (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας), Ναπολέων Μαραβέγιας (καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπηρεσιακός υπουργός Μάιος-Ιούνιος 2012 με πρόταση του ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Γκόλιας (πρύτανης ΕΜΠ), Τάσος Τζήκας (πρόεδρος ΔΕΘ), Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Ιατρικής Σχολής), Γιώργος Κιμούλης (ο γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής) και πιθανότατα ο Κ. Μίχαλος (πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών).

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η 9μελής επιτροπή μπορεί να γίνει 11μελής, αφού μέχρι τις τελευταίες ώρες συζητούνταν η συμμετοχή στην επιτροπή δύο κορυφαίων στελεχών της αυτοδιοίκησης που προέρχονται από δύο διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Η σύνθεση της επιστημονικής επιτροπής θα ανακοινωθεί άμεσα, ενώ πληροφορίες λένε ότι ο κ. Μιχάλης Σταθόπουλος, που είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δεν αποκλείει τη συμμετοχή του αλλά αναμένει τις προτάσεις για τη σύνθεση της ομάδας.
Τάσος Τζήκας
Τάσος Τζήκας

Σε κάθε περίπτωση, τα θέματα που θα προκαλέσουν ευρύτερες συζητήσεις και ζυμώσεις αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας. Το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται στην αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου, που θα αποδέχεται μεν την Ορθοδοξία ως επικρατούσα θρησκεία αλλά όχι ενάντια στις άλλες θρησκείες.

Εκδήλωση
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση του περασμένου Ιουλίου, ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει χαρακτηριστικά για το εν λόγω θέμα: «Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας». Είναι πασιφανές ότι οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο προσεχές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως βέβαια και άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα.
Γιώργος Κιμούλης
Γιώργος Κιμούλης

Ο πρώτος άξονας στον οποίο αναφέρθηκε τότε ο πρωθυπουργός αφορούσε, ως δέσμη αλληλοσυνδεόμενων μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, τη συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής και την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας. Την υποχρέωση δηλαδή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης να συνοδεύεται και από πρόταση για νέο πρωθυπουργό.

«Πράγμα που εξυπηρετεί τον σκοπό της κυβερνητικής σταθερότητας. Προτείνουμε τη δυνατότητα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο, μόνο αν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων της Βουλής στο πρόσωπό του σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες. Αν αποβούν άκαρπες, τότε η τρίτη ψηφοφορία θα ανήκει στο εκλογικό σώμα, που θα αποφασίζει την εκλογή του Προέδρου με καθολική ψηφοφορία που θα διεξάγεται ανάμεσα στους δύο πλειοψηφήσαντες υποψηφίους της τελευταίας ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο» τόνιζε ο κ. Τσίπρας, προτείνοντας επίσης «την υποχρέωση πρωθυπουργός, εκτός φυσικά των υπηρεσιακών, να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός από τον λαό, δηλαδή μόνο εν ενεργεία βουλευτής», τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, την ενίσχυση του κράτους δικαίου, τη ρητή απαγόρευση άρσης του δημοσίου ελέγχου των αγαθών του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας, τη σαφή και αποτελεσματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως του μοναδικού μέσου για τον προσδιορισμό του μισθού καθώς και τη συνταγματική κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας της διαιτησίας κ.ά.

ΕΘΝΟΣΦώφη Γιωτάκη

Δες επίσης

Παντελής Πατέλος: Ο αγώνας για δικαιοσύνη ενός πυρόπληκτου που ζει 11 χρόνια σε κοντέινερ – «Έχουμε εξαντληθεί» – ΒΙΝΤΕΟ

Η ιστορία του πυρόπληκτου Παντελή Πατέλου, αποτυπώνει μια συνεχιζόμενη μάχη με τις συνέπειες της αμέλειας ...

Αφήστε μια απάντηση