Το απόλυτο καλοκαιρινό γλυκό ψυγείου με φράουλες από τον Άκη Πετρετζίκη. Πεντανόστιμο και δροσιστικό!
Για την γκανάς
- 570 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 360 γρ. κουβερτούρα λευκή
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την κρέμα πατισερί
- 270 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 λίτρο γάλα πλήρες
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 6 κρόκους, από μεσαία αβγά
- 1 πρέζες αλάτι
- 100 γρ. κορν φλάουρ
- 100 γρ. βούτυρο
Για τη σύνθεση
- 500 γρ. φράουλες
Για το σερβίρισμα
- άχνη ζάχαρη
- δυόσμο
Εκτέλεση
Για την γκανάς
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και την αφήνουμε στην άκρη.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα. Αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα και έπειτα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για να λιώσει καλά.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται στην γκανάς για να μην κάνει κρούστα.
Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να κρυώσει καλά.
Για την κρέμα πατισερί
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε τη μισή ζάχαρη, τα 900 γρ. γάλα, τη βανίλια, και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Βάζουμε σε ένα μπολ την υπόλοιπη ζάχαρη, τους κρόκους, αλάτι, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το κορν φλάουρ, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Μεταφέρουμε πολύ αργά το μείγμα της κατσαρόλας στο μπολ με τους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός.
Μεταφέρουμε ξανά όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσει το μείγμα και να πάρει μια βράση.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει.
Μεταφέρουμε την κρέμα πατιρεσί σε ένα πυρίμαχο σκεύος 32×22 εκ. και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα.
Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να κρυώσει καλά.
Για τη σύνθεση
Μεταφέρουμε την κρύα γκανάς στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για 1-2 λεπτά μέχρι να σφίξει και να γίνει σαν μους.
Απλώνουμε τη μους στο πυρίμαχο σκεύος, με μια μαρίζ, πάνω από την κρέμα πατισερί.
Κόβουμε τις φράουλες σε κομμάτια και τις απλώνουμε πάνω από γλυκό.
Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και δυόσμο.
athensmagazine.gr