Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Μέλι: Τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία και πότε δεν είναι ασφαλές

Μέλι: Τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία και πότε δεν είναι ασφαλές

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας σήμερα, 20 Μαΐου, και καλό είναι να θυμηθούμε τι μας προσφέρει

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας σήμερα, 20 Μαΐου, και καλό είναι να θυμηθούμε τι μας προσφέρει. Και δεν είναι μόνο το μέλι. Όπως ανέφερε στο μήνυμά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην σημασία που έχει η μέλισσα στη ζωή μας. Και δεν είναι μόνο το μέλι, το εκλεκτό αυτό προϊόν που μας προσφέρουν. Όντας ο σημαντικότερος επικονιαστής παγκοσμίως, ο ρόλος της τόσο στην ισορροπία των οικοσυστημάτων όσο και στην επισιτιστική ασφάλεια είναι τεράστιος. Χωρίς αυτή, η παγκόσμια παραγωγή φρούτων και λαχανικών θα ήταν μειωμένη έως και 90%. Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, αυτή η προσφορά έχει ιδιαίτερη αξία».

Μέλι, ένας θησαυρός υγείας και δύναμης

Παρά τη σημαντικότατη, όμως, συμβολή της στον πλανήτη και την ανθρωπότητα, η μέλισσα είναι παρούσα σε κάθε σπίτι, ειδικά στη χώρα μας, με το μέλι της: έναν γαστρονομικό θησαυρό, με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Το μέλι περιέχει κυρίως σάκχαρα, καθώς και ένα μείγμα αμινοξέων, βιταμινών, μετάλλων, σιδήρου, ψευδάργυρου και αντιοξειδωτικών.

Εκτός από τη χρήση του ως φυσικό γλυκαντικό, χρησιμοποιείται και ως αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό και αντιβακτηριακό.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συνήθως μέλι από το στόμα για την αντιμετώπιση του βήχα και τοπικά για τη θεραπεία εγκαυμάτων και καλύτερη επούλωση των πληγών.

Πού βοηθά το μέλι σύμφωνα με την έρευνα

Καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα αντιοξειδωτικά στο μέλι μπορεί να σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Βήχας. Μελέτες δείχνουν ότι το μέλι ευκαλύπτου, το μέλι εσπεριδοειδών και το μέλι από χειλανθή (βλ. θυμαρίσιο) μπορούν να λειτουργήσουν ως αξιόπιστο κατασταλτικό του βήχα για ορισμένα άτομα με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και οξύ νυχτερινό βήχα.

Γαστρεντερική νόσος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως η διάρροια που σχετίζεται με τη γαστρεντερίτιδα. Το μέλι μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό ως μέρος της θεραπείας ενυδάτωσης από το στόμα.

Νευρολογικές παθήσεις. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να έχει αντικαταθλιπτικά και αντισπασμωδικά οφέλη, καθώς και ότι μπορεί να καταπραΰνει το άγχος. Μελέτες έχουν δείξει, επίσης, ότι βοηθά και στην πρόληψη διαταραχών της μνήμης.

Φροντίδα πληγών. Η τοπική χρήση μελιού ιατρικού τύπου έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην επούλωση των πληγών, ιδιαίτερα στα εγκαύματα.

Τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν επειδή δεν υπάρχουν τυποποιημένες μέθοδοι παραγωγής μελιού ή επαλήθευσης της ποιότητάς του.

Σύμφωνα πάντα με τη Mayo Clinic, το μέλι είναι γενικά ασφαλές για ενήλικες και παιδιά ηλικίας άνω του 1 έτους. Μπορεί να είναι χρήσιμο στη θεραπεία εγκαυμάτων, βήχα και πιθανώς άλλων καταστάσεων.

Ασφάλεια και παρενέργειες

Το μέλι είναι πιθανότατα ασφαλές για χρήση ως φυσικό γλυκαντικό, κατασταλτικό του βήχα και για τοπική χρήση σε μικρές πληγές.

Πρέπει να αποφεύγεται, ωστόσο, ακόμη και σε απειροελάχιστη ποσότητα, σε μωρά κάτω του 1 έτους. Το μέλι μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια, αλλά σοβαρή, πάθηση του γαστρεντερικού (βρεφική αλλαντίαση) που προκαλείται από την έκθεση σε σπόρια του βακτηριδίου Clostridium botulinum. Τα βακτηρίδια μπορούν να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν στα έντερα του μωρού, παράγοντας μια επικίνδυνη τοξίνη.

Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι ή αλλεργικοί σε συγκεκριμένα συστατικά του μελιού, αλλά κυρίως στη γύρη. Αν και σπάνιες, οι αλλεργίες στη γύρη των μελισσών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές, και μερικές φορές θανατηφόρες, ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αλληλεπιδράσεις

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πώς το μέλι μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα.

iatropedia/Φωτογραφία: iStock

 

Δες επίσης

Υψηλή χοληστερόλη: 6 ασυνήθιστα σημάδια στα πόδια που υποδεικνύουν πρόβλημα

Η υψηλή χοληστερόλη είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως “σιωπηλή δολοφόνος” καθώς μπορεί να αυξήσει ...