Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Μελιτζάνες φούρνου με τρία τυριά -Το απόλυτα μαμαδίστικο comfort food

Μελιτζάνες φούρνου με τρία τυριά -Το απόλυτα μαμαδίστικο comfort food

Είναι ευρέως γνωστό πως η μελιτζάνα είναι μία από τις μεγάλες πρωταγωνίστριες της ελληνικής γαστρονομίας.

Στη χώρα μας συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε το αγαπημένο ζαρζαβατικό σε διάφορες παραλλαγές, και μάλιστα πολλές από τις αγαπημένες συνταγές με μελιτζάνα γίνονται στον φούρνο.

Το λεγόμενο «ογκρατέν» είναι ένας τρόπος μαγειρέματος φαγητών στον φούρνο, που συνδυάζει συνήθως κάποιο λαχανικό και τυρί της επιλογής μας.

Συγκεκριμένα, η συνταγή που βρήκαμε στη ιστοσελίδα xrysoskoufaki.gr για μελιτζάνες ογκρατέν είναι το απόλυτο comfort food -λαχταριστές, ζεστές, και ζουμερές, με γεύσεις και τα αρώματα που δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Πέραν της πλούσιας γεύσης, η διαδικασία μαγειρέματος είναι απλούστατη -προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε.

Υλικά

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες
  • 3 μεγάλες ντομάτες
  • ελαιόλαδο
  • αποξηραμένο βασιλικό
  • θυμάρι
  • ρίγανη
  • δεντρολίβανο
  • αλάτι πιπέρι
  • 140 γρ. σπανάκι
  • 4 κουταλιές της σούπας ρικότα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 200 γρ. μοτσαρέλλα
  • 50 γρ. παρμεζάνα
  • 1 βαζάκι σάλτσα ντομάτας

Εκτέλεση

  • Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος. Βάζουμε νερό σ ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε 1 κουταλιά αλάτι και βάζουμε μέσα τις φέτες. Τις αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
  • Κόβουμε τις ντομάτες ροδέλες και τις αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε λαδόκολλα σ ένα ταψί το λαδώνουμε και τοποθετούμε στρώσεις στρώσεις τις μελιτζάνες αφού τις έχουμε λαδώσει και πασπαλίσει με τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 200° C .
  • Ψιλοκόβουμε το σπανάκι το βάζουμε σ ένα μπολ και προσθέτουμε το τυρί, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
  • Κόβουμε τη μοτσαρέλλα κομματάκια. Λαδώνουμε ένα πυρρίμαχο σκεύος και τοποθετούμε τις μελιτζάνες μισές μέσα στο πυρέξ και μισές έξω ώστε στο τέλος να σκεπάσουμε το φαγητό.
  • Καλύπτουμε και τον πάτο. Βάζουμε τη μισή γέμιση απ’ το σπανάκι, καλύπτουμε με ντομάτες βάζουμε τη μοτσαρέλλα και από πάνω μελιτζάνες.
  • Βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση, ρίχνουμε 2-3 κουταλιές απ’τη σάλτσα και καλύπτουμε με τις υπόλοιπες ντομάτες και μελιτζάνες.
  • Ρίχνουμε λίγη ακόμα σάλτσα και καλύπτουμε με τις μελιτζάνες που εξέχουν απ’ το πυρρίμαχο σκεύος.
  • Απλώνουμε λίγη ακόμα σάλτσα λίγο λαδάκι και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 200° C .
  • Βγάζουμε απ το φούρνο αφήνουμε να σταθεί λίγο κόβουμε και σερβίρουμε!!!

 

 

 

iefimerida

Δες επίσης

Atelier Papaioannou: Μια ιστορία για την παραδοσιακή ψαροφαγία

Ένας νέος γαστρονομικός προορισμός άνοιξε χθες για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κέντρο της ...