Φλάσκες ή τσακώνικες με τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις, σπανιότερα λευκές ή πράσινες σαν της Σαντορίνης, της Τήνου και άλλων κυκλαδονησιών, οι μελιτζάνες δίνουν το παρών στο καθημερινό και κυριακάτικο τραπέζι. Άλλοτε συνδυασμένες με κρέας, άλλοτε «παντρεμένες» μόνο με την ντομάτα, το κρεμμύδι και τα τυριάπου τόσο αγαπούν, άλλοτε σερβιρισμένες επιπλέον και με γιαούρτι κι άλλοτε συνοδευμένες με ρύζι ή ζυμαρικά, οι μελιτζάνες έχουν χίλιους δυο τρόπους να πρωταγωνιστούν στη θερινή διατροφή.
Μη σου τύχει πικρή μελιτζάνα
Συγκαταλέγονται στα πιο αγαπημένα λαχανικά (αν και στην πραγματικότητα είναι φρούτο) του καλοκαιριού. Αν τύχει όμως και η μελιτζάνα είναι πικρή, υπονομεύει το γευστικό αποτέλεσμα των δημιουργιών μας και απογοητεύει τους συνδαιτυμόνες από την πρώτη μπουκιά. Αυτό συμβαίνει συχνότερα με τις φλάσκες μελιτζάνες, δηλαδή τις στρογγυλές μοβ, και όχι τόσο με τις τσακώνικες, δηλαδή εκείνες με το ανοιχτό μοβ χρώμα. Ένα ξεπίκρισμα πάντως καλού-κακού πριν προχωρήσουμε στο μαγείρεμα της μελιτζάνας, θα μας γλιτώσει από δυσάρεστες εκπλήξεις στη συνέχεια. Και δεν είναι κάτι δύσκολο, όπως θα διαπιστώσετε.
Η διαδικασία του ξεπικρίσματος της μελιτζάνας
Για να ξεπικρίσουμε, λοιπόν, τις μελιτζάνες:
1. Πρώτα τις κόβουμε σύμφωνα με τη συνταγή μας (σε φέτες, σε ροδέλες ή απλώς τις χαράζουμε καλά).
2. Τις πασπαλίζουμε με αλάτι (προτείνεται χοντρό, αλλά και το κλασικό του μαγειρέματος κάνει μια χαρά δουλειά) και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για 30 λεπτά με 1 ώρα, έτσι ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
3. Στη συνέχεια ξεπλένουμε τις μελιτζάνες με νερό, τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για λίγο να στραγγίξουν και τέλος τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Συνταγή για μελιτζάνες γεμιστές με στραπατσάδα
Οι ζουμερές καλοκαιρινές ντομάτες απογειώνουν γευστικά τα αυγά της στραπατσάδας που γίνεται γέμιση για τσακώνικες μελιτζάνες σ’ αυτό το πλούσιο σε γεύση, χορταστικό, κι εύκολο στην παρασκευή πιάτο από την Άρτεμη Χάλαρη και το eatme/Εθνος.
Υλικά: 1½ κιλό ώριμες ντομάτες (χοντροτριμμένες ή ψιλοκομμένες), 4 μεγάλες τσακώνικες μελιτζάνες, 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1 κίτρινη πιπεριά, ψιλοκομμένη, 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη, 80 ml ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ρίγανη, 6 αυγά χτυπημένα, 200 γρ. ξινομυζήθρα ή φέτα, θρυμματισμένη, αλάτι, πιπέρι, λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
Εκτέλεση: Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, οριζοντίως, τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό και μετά από 10 λεπτά τις στραγγίζουμε. Τις τηγανίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ή τις ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και μετά από 1 λεπτό και την τριμμένη ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και τη ρίγανη και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράζει, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει. Κρατάμε το ένα τέταρτο της σάλτσας και ανακατεύουμε τα χτυπημένα αυγά με την υπόλοιπη, συνεχίζοντας το μαγείρεμα μέχρι να πήξει η στραπατσάδα, προσέχοντας όμως να μη στεγνώσει εντελώς. Βάζουμε σε μια πιατέλα τη σάλτσα που φυλάξαμε και αραδιάζουμε πάνω της τις μελιτζάνες. Δημιουργούμε μια κοιλότητα στην κομμένη πλευρά τους και τη γεμίζουμε με τη στραπατσάδα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της μελιτζάνας με την ξινομυζήθρα ή τη φέτα, προσθέτουμε λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού και σερβίρουμε.
Συνταγή για μελιτζάνες με σκορδάτα ντοματίνια και φέτα
Καλοκαιρινό πιάτο που μπορεί να παίξει το ρόλο συνοδευτικού, να σερβιριστεί με ρύζι ή ζυμαρικά ή να καταναλωθεί ως μεζές όπως είναι. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.
Συνταγή για ζυμαρικά αλά Νόρμα
Η pasta alla Norma είναι παραδοσιακή συνταγή της Κατάνια, στη Σικελία, με μελιτζάνες. Φημολογείται ότι πήρε το όνομά της από τη «Νόρμα» του Vincenzo Bellini, όταν ο Σικελός ποιητής Nino Martoglio, ενθουσιασμένος από τη γεύση των ζυμαρικών του, αναφώνησε «Norma!», παραβάλλοντάς τα με την αγαπημένη του όπερα. Δείτε πώς θα τη φτιάξετε πατώντας εδώ.
Συνταγή για μελιτζάνες λαδερές στην κατσαρόλα
Υλικά: 1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες, 2/3 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο, 2-3 κουταλιές της σούπας ντοματοχυμό συμπυκνωμένο, 600 γρ. ντομάτες ή ντοματάκια φρέσκα, ξεφλουδισμένα, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένα, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες, 1 κύβος λαχανικών, 2 κουταλιές της σούπας βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, λίγο αλεύρι
Εκτέλεση: Καθαρίζετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε ροδέλες, τις πασπαλίζετε με αλάτι και τις βάζετε σε σουρωτήρι να ξεπικρίσουν. Τις αφήνετε 20’ και κατόπιν τις ξεπλένετε σε απορροφητικό χαρτί. Τις αλευρώνετε πολύ ελαφρά. Ζεσταίνετε σε αντικολλητικό τηγάνι ελαιόλαδο και τηγανίζετε τις μελιτζάνες λίγες λίγες (θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το μισό περίπου ελαιόλαδο). Μόλις αρχίσουν να ροδίζουν και από τις δύο πλευρές, τις βγάζετε και τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε αντικολλητική κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τις μελιτζάνες και κατόπιν την ντομάτα ή τα ντοματάκια, τον ντοματοχυμό, τον κύβο λαχανικών και το αλατοπίπερο και βράζετε το φαγητό 25’-30’ μέχρι να ρουφήξει τα υγρά του. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το μαϊντανό ή το βασιλικό. Σερβίρετε με φέτα ή κεφαλογραβιέρα (προαιρετικά).
Συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια
Μερακλίδικο και μπελαλίδικο φαγητό που χρειάζεται το χρόνο του, καλή διάθεση και μεράκι, αλλά που θα σε αποζημιώνει με τη νοστιμιά και την εμφάνισή του. Να διαλέξετε μελιτζάνες τροφαντές, χωρίς χτυπήματα, για να μην ταλαιπωρηθείτε στο γέμισμα. Δείτε τη συνταγή του παραδοσιακού πιάτου πατώντας εδώ.
Πηγή: ethnos.gr