Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Μετακίνηση 6: Μέχρι πόσο μακριά από το σπίτι μας δεν τρώμε πρόστιμο – Τι λέει η αστυνομία

Μετακίνηση 6: Μέχρι πόσο μακριά από το σπίτι μας δεν τρώμε πρόστιμο – Τι λέει η αστυνομία

Κατάχρηση κωδικού για σωματική άσκηση διαπιστώνεται σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στο Παλαιό Φάληρο και στην παραλία της Θεσσαλονίκης, από την ημέρα που τα sms στο 13033 μπήκαν ξανά στη ζωή μας.

Η πράξη νομοθετικού περιεχόμενου κάνει λόγο για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα-τηρώντας την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου μέχρι τις 9 μ.μ. ενώ επιτρέπει και μετά τις 9 μ.μ. την κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας και πάλι την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Κατάχρηση κωδικού για σωματική άσκηση: Δεν είναι ξεκάθαρο αν πρέπει να κινούνται εντός του Δήμου και κοντά στον τόπο κατοικίας

Δεν ορίζει, ωστόσο, πουθενά ρητά ότι οι πολίτες πρέπει να κινούνται εντός του δήμου τους και κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται ασάφειες και αλαλούμ μεταξύ των υπηρεσιών για το τι ισχύει και τι όχι και κατ΄ επέκταση για το πότε θα πέφτουν καμπάνες, αφήνοντας το στην διακριτική ευχέρεια των αστυνομικών.

Στην διακριτική ευχέρεια του Αστυνομικού για την επιβολή προστίμου

«Είναι στην διακριτική ευχέρεια του Αστυνομικού. Είναι ζήτημα που έχει να κάνει με το πνεύμα του νόμου και με το γράμμα του νόμου. Αν κάτι είναι γραμμένο ρητά στο νόμο δεν υπάρχουν περιθώρια όταν διαπιστώνονται παραβάσεις για την επιβολή προστίμου ή όχι» ανέφεραν πηγές των Αρχών στο ethnos.gr. Όπως εξηγούν οι αρχές αν και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς επανειλημμένα έχει τονίσει, προφορικώς, ότι οι μετακινήσεις με κωδικό 6 πρέπει να περιορίζονται στον οικείο ή όμορο δήμο, αυτό δεν έχει αποτυπωθεί και σε νόμο. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζουν ότι «δυστυχώς ένας νόμος ή ένα νομικό κείμενο δεν μπορεί να καλύπτει και να αποτυπώνει όλες τις περιπτώσεις. Και αν υπάρχει και κάποια αδικία, υπάρχει και η διαδικασία της ένστασης».

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν αναφέρει περιοχές, αλλά το έχει πει ο Νίκος Χαρδαλιάς

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου και διευθυντή Διεθνών Σχέσεων της Πολιτικής Προστασίας Σπύρο Γεωργίου, πληκτρολογώντας τον κωδικό μετακίνησης 6 επιτρέπεται κάποιος να βγάλει το σκύλο του βόλτα ή να αθληθεί γύρω από το σπίτι του παρόλο που η ΚΥΑ δεν ορίζει ξεκάθαρα ότι γίνεται κοντά στην κατοικία του πολίτη και υπάρχει μια ασάφεια. «Το να βγάλει, όμως, κάποιος το σκύλο βόλτα από την Κηφισιά στη Γλυφάδα υπάρχει ένα θέμα. Θα του κόψει πρόστιμο η Αστυνομία» είπε στο ethnos.gr ο κ. Γεωργίου και πρόσθεσε:«Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν αναφέρει περιοχές. Το χει πει, ωστόσο, σε συνεντεύξεις του επανειλημμένα στο παρελθόν ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Και το θέμα είναι να αποδείξεις για ποιο λόγο πήγες για περπάτημα και έχεις αλλάξει τρεις δήμους. Αν είναι κάποιος για παράδειγμα από το Χαλάνδρι και βρεθεί στο Παλαιό Φάληρο για σωματική άσκηση και έχει βάλει τον κωδικό 6 και τον δουν να κάνει βόλτα στην παραλία κανονικά η Αστυνομία πρέπει να του κόψει πρόστιμο. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ για να μην μετακινείται ο κόσμος και για να μπορεί να περιοριστεί η διασπορά. Αν αρχίσουν όλοι και μετακινούνται βάζοντας τον κωδικό 6, πηγαίνοντας από ένα δήμο σε ένα άλλο δήμο αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο είχε τεθεί θέμα για κάποια αθλήματα που δεν μπορείς να τα κάνεις στο δήμο σου. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις αν υπάρχει επαρκής επεξήγηση για ποιο λόγο πας και το κάνεις επιτρέπεται η μετακίνηση.

 Ο κωδικός μετακίνησης 6 αφορά για βόλτα με κατοικίδιο και άθληση γύρω από τις κατοικίες των πολιτών

Ο κωδικός μετακίνησης 6 αφορά για βόλτα γύρω από τις κατοικίες των πολιτών. «Δεν αλλάζω δήμο και πάω από την Καλαμαριά στο κέντρο αλλά κινούμαι κοντά στην κατοικία. Αν έχεις δηλώσει μια διεύθυνση και είναι η πλατεία Αριστοτέλους και βρεθείς στο Κορδελιό αυτό σημαίνει ότι δεν είσαι κοντά στην κατοικία σου.

Περιμετρικά της κατοικίας σου πρέπει να είναι και η κίνηση με τα κατοικίδια σύμφωνα με τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπο Στεργιάδη. «Γι αυτό και στο μήνυμα που στέλνεις αναφέρεις και τη διεύθυνση της κατοικίας σου. Όλα αυτά γίνονται για αυτό το λόγο. Επειδή βρισκόμαστε σε μια περίοδο καραντίνας, περιοριστικών μέτρων για να αποφευχθεί η διάδοση. Αλλιώς θα ήταν και για τους κυνηγούς ελεύθερο. Γι αυτό το λόγο δεν επιτρέπεται και το κυνήγι γιατί πρέπει να μετακινηθούν από δήμο σε δήμο οι κυνηγοί» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει απαγόρευση σε ό,τι αφορά την χιλιομετρική απόσταση

«Δεν υπάρχει απαγόρευση σε ότι αφορά την χιλιομετρική απόσταση από τον τόπο κατοικίας για τη διεξαγωγή της δραστηριότητας. Αυτό ισχύει για όλους τους κωδικούς. Δεν υπάρχει ρητά ο περιορισμός για μετακίνηση περιμετρικά του σπιτιού. Το μόνο που ορίζει είναι το ωράριο που επιτρέπεται η κυκλοφορία. Σε ποιες ώρες υπάρχει αυτή η εξαίρεση και για ποιες δουλειές και από κει και πέρα για να μετακινείσαι έξω από το σπίτι σου πρέπει να στέλνεις κωδικό ο οποίος να είναι επαληθεύσιμος» τόνισε από την πλευρά του ο Πέτρος Παπαφίλης, διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, αν κάποιος μένει στον Εύοσμο και κατεβάσει το σκύλο του στο Λευκό Πύργο δεν είναι λογικό αλλά δεν απαγορεύεται κιόλας. Αντίστοιχα αν κάποιος μένει Καλαμαριά, δεν υπάρχει απαγόρευση να πάει να τρέξει στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο συμβαίνει και με τον κωδικό 2. Μπορεί κάποιος να είναι κάτοικος κέντρου και να βρεθεί σε σούπερ μάρκετ στη Θέρμη. «Δεν υπάρχει απαγόρευση γιατί μπορεί να ισχυριστεί ότι ψωνίζει από ένα συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ. Μπορεί να έχουν ειπωθεί προφορικά διάφορα πράγματα αλλά στο νόμο δεν έχει αποτυπωθεί τίποτα τέτοιο. Έτσι αν κάποιος έχει τις τυπικές προϋποθέσεις μπορεί να κάνει ουσιαστικά κατάχρηση».

Μέχρι 25.000 πολίτες χωρούν στην παραλία της Θεσσαλονίκης στο 8ωρο

Στην παραλία της Θεσσαλονίκης και τις μεγάλες πλατείες δεν υπάρχει συνωστισμός, τόνισε ο κ. Παπαφίλης. Καθημερινά από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης επιβάλλονται το τελευταίο διάστημα περισσότερα από 100 πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοτικής αστυνομίας, οι παραβάσεις είναι λίγες, τόσο σε επίπεδο καταστημάτων, όσο και σε επίπεδο μεμονωμένων πολιτών. «Έχουμε λίγες παραβάσεις και σε επίπεδο καταστημάτων και σε επίπεδο μεμονωμένων πολιτών. Έχει κουραστεί ο κόσμος με το να αλλάζει τακτικά η καθημερινότητά του ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στην παραλία της Θεσσαλονίκης, τηρώντας τις αποστάσεις μπορούν να χωρέσουν χωρίς να προκαλείται συνωστισμός 25.000 άνθρωποι το 8ωρο.

Δεν έχουν διαπιστωθεί μέχρι στιγμής μετακινήσεις πολιτών από μακρινούς δήμους στο κέντρο της Αθήνας, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6. «Δεν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις. Αν βρεθεί κάποιος που δεν είναι από όμορο δήμο βεβαιώνουμε πρόστιμα, αλλά δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής. Οι πιο πολλές περιπτώσεις είναι αυτές που στερούνται μετακίνησης ή δεν έχουν μάσκα» ανέφεραν στο ethnos.gr πηγές της δημοτικής Αστυνομίας Αθήνας. Σύμφωνα με την υπηρεσία στο δεύτερο κύμα από 8 Νοεμβρίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί 58.000 ελέγχους και έχουν βεβαιωθεί 1.900 πρόστιμα. «Και μάσκα φορούν οι πολίτες και βεβαιώσεις έχουν μαζί τους» προσθέτουν.

 Όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής πηγαίνει στην παραλία του Φαλήρου

Την ίδια ώρα αρκετοί είναι οι δήμοι με παραλιακό μέτωπο σε όλη τη χώρα που γεμίζουν με κόσμο κάθε φορά που ανεβαίνει η θερμοκρασία, ιδίως τα Σαββατοκύριακα. Μάρτυρας εικόνων συνωστισμού από δημότες άλλων δήμων της Αττικής υπήρξε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, ειδικά την πρώτη περίοδο της καραντίνας. «Είναι μια πραγματικότητα το είχαμε δει και από την πρώτη καραντίνα.

Η προσωρινή μετακίνηση για άσκηση ήταν κοντά στο σπίτι και είχε καταντήσει όλο το Λεκανοπέδιο να έρχεται στην παραλία του Φαλήρου. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση αλλά τώρα μιλάμε για έκτακτες καταστάσεις. Άρα όφειλε να πηγαίνει ο καθένας κοντά στο σπίτι του. Γιατί όταν έρχεται όλη η Αθήνα εδώ ή η μισή Αθήνα ή όσο έρχεται στερεί τον ζωτικό χώρο από τους ντόπιους» δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Φωστηρόπουλος.

Η κατάσταση έχει βελτιωθεί στη δεύτερη καραντίνα

Η κατάσταση έχει βελτιωθεί στο δεύτερο κύμα της πανδημίας όπως είπε ο δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου. «Στην προηγούμενη καραντίνα είχε κλείσει και το Νιάρχος και η μαρίνα του Φλοίσβου με αποτέλεσμα να συνωστίζεται όλος ο κόσμος στο παραλιακό μέτωπο του Φαλήρου που έμενε ανοιχτό.

Τώρα είμαστε καλύτερα. Η φιλοσοφία του Φαλήρου είναι να έχει ανοιχτές παραλίες και πάρκα για όλο τον κόσμο για να το απολαμβάνει. Δεν γίνεται ο κάθε πολίτης να έχει από πίσω του έναν αστυνομικό για να κάνει το αυτονόητο. Ζητάμε να πράττει ο καθένας με βάση την κοινωνική ευθύνη και την κοινωνική συνείδηση. Αυτό που λέμε και δεν το έχουμε κάνει κτήμα μας».

 

 Newsitamea.gr

  

Δες επίσης

Σήμερα η κηδεία της 41χρονης Γαρυφαλλιάς που ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον σύντροφό της στην Πάτρα

Σήμερα το μεσημέρι (16/11) συγγενείς και φίλοι θα αποχαιρετήσουν την 41χρονη Γαρυφαλλιά που έχασε την ...