Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Με μέτρα «ακορντεόν» έως το Πάσχα -Ποια θα γίνουν πιο αυστηρά, ποια θα χαλαρώσουν πρώτα

Με μέτρα «ακορντεόν» έως το Πάσχα -Ποια θα γίνουν πιο αυστηρά, ποια θα χαλαρώσουν πρώτα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Τετάρτης, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το lockdown στην Αττική, έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας πως «βλέπουμε το τέλος του τούνελ» και πως το εφετινό Πάσχα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά -μέχρι τότε όμως η χώρα θα κινείται με μέτρα «ακορντεόν».

Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση θα κινηθεί στη λογική της βεντάλιας των μέτρων ή αλλιώς μέτρα «ακορντεόν» ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο.

Την Τρίτη το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του το είπε ξεκάθαρα: «Δεν θα κρυφτώ. Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από εμάς εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Η Πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί. Στόχος είναι να συναντηθούμε με εκείνη τη στιγμή ακμαίοι και δυνατοί. Και ένα μεγάλο βήμα σε αυτή τη διαδρομή της ελπίδας είναι να πετύχουν τα μέτρα που θα ισχύουν από μεθαύριο. Θα τα τηρήσουμε και θα νικήσουμε».

Το στοίχημα με τα νέα μέτρα
«Γνωρίζουμε ότι αυτή η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο γρήγορα», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι τις πιο πολλές φορές τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν ουσιαστικά. Πρέπει να περάσουμε και από αυτή τη δοκιμασία. Εύχομαι να είναι σύντομη. Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ. Βλέπουμε το τέλος του τούνελ. Προτίμησα να πάρω αυτά τα μέτρα για να απαλλαγούμε από αυτά μια ώρα αρχύτερα».

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπήρξε κατάχρηση στα SMS και επανέλαβε την έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα. Τώρα ωστόσο ξέρουμε πώς θα κάνουμε ελέγχους, είπε και προειδοποίησε για την αυστηροποίηση ελέγχων στην εφαρμογή της τηλεργασίας. «Αν δεν τηρούνται τα ποσοστά τηλεργασίας, θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις. Η αστυνόμευση έχει τα όριά της», δήλωσε ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΪ.

 

Η λογική της βεντάλιας και των μέτρων «ακορντεόν»
Ηδη η Αττική από σήμερα στις 6 το πρωί βρίσκεται σε lockdown με κλειστά τα σχολεία, με το λιανεμπόριο να έχει κατεβάσει ρολά και φυσικά την εστίαση να παραμένει ακόμα κλειστή. Παράλληλα οι κάτοικοι προσαρμόζονται στο ωράριο του περιορισμού των μετακινήσεων τις καθημερινές από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας και τα Σαββατοκύριακα από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί της επομένης. Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν έως τις 28 Φεβρουαρίου και τότε θα επαναξιολογηθεί από τους ειδικούς η επιδημιολογική κατάσταση. Στην περίπτωση που υπάρξει βελτίωση με λιγότερα καθημερινά νέα κρούσματα και μειωθεί η η πίεση στο Σύστημα Υγείας, τότε η «βεντάλια» θα ανοίξει και θα αρθούν κάποιοι από τους περιορισμούς.

Σε αντίθετη περίπτωση, το «ακορντεόν» των μέτρων θα ανοίξει και θα ληφθούν αποφάσεις για πιο αυστηρά μέτρα, καθώς, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός, η ανθρώπινη ζωή είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Πώς θα προχωρήσει η χαλάρωση των μέτρων όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες
Ενδεχομένως ένα από τα πρώτα μέτρα που θα χαλαρώσει θα είναι η αλλαγή του ωραρίου στις μετακινήσεις το Σαββατοκύριακο από τις 6 το απόγευμα, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ολα πάντως θα κριθούν μετά τις 28 Φεβρουαρίου. Ακόμα και η επιστροφή της αγοράς στο click away. Στη λογική της βεντάλιας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τα μέτρα για τον κορωνοϊό θα γίνονται πιο αυστηρά ή πιο χαλαρά ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά και με την πορεία των εμβολιασμών. Ηδη πάντως αυξάνονται οι ηλικιακές ομάδες που θα εμβολιαστούν το επόμενο διάστημα.

Αυστηροποίηση αν χρειαστεί -Τρία μέτρα στο συρτάρι
Ενδεικτικό είναι πως η κυβέρνηση έχει plan B με τρία μέτρα αν δεν μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει άλλα τρία μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην περίπτωση που δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα στην Αττική.

Το πρώτο είναι η αναστολή λειτουργίας περισσότερων ΚΑΔ του ιδιωτικού τομέα, στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου με την αναστολή λειτουργίας περισσότερων κλάδων της οικονομίας. Το δεύτερο είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Αττική από τις 6 το απόγευμα και τις καθημερινές. Το τρίτο είναι η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν ότι αν υπάρξει αυστηρή τήρηση των μέτρων δεν θα χρειαστεί να πάμε σε μεγαλύτερους περιορισμούς και η επιδημιολογική καμπύλη θα επιπεδωθεί. Το μεγάλο στοίχημα, όπως το περιέγραψε χθες ο κ. Μητσοτάκης, είναι να φτάσουμε μέχρι το τέλος της άνοιξης με τους πιο ευάλωτους πολίτες να έχουν θωρακιστεί με το εμβόλιο και την οικονομική και κοινωνική ζωή να έχουν επανέλθει σταδιακά σε ένα επίπεδο κανονικότητας.

Καθηγητής Γκίκας: Πιθανή η παράταση του lockdown στην Αττική -Συζητήσεις στην Επιτροπή για διπλή μάσκα
Στην κυβέρνηση πάντως είναι έτοιμοι, εφόσον χρειαστεί, να προχωρήσουν και σε παράταση των μέτρων τον Μάρτιο. Την ίδια στιγμή υπάρχουν απόψεις ειδικών που ήδη μιλούν για παράταση του lockdown. Στην εκτίμηση ότι δεν θα φτάσουν οι 2,5 εβδομάδες lockdown στην Αττική για να βελτιώσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες προχώρησε ο Αχ. Γκίκας, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής του υπ. Υγείας. «Μπορεί και μάλλον θα χρειαστεί παράταση, μπορεί να χρειαστεί να ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε και τα μέτρα που έχουμε πάρει και τα επιδημιολογικά μέτρα, τις λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Υπέρ της επέκτασης του lockdown τάχθηκε και ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας ότι χρειάζονται τέσσερις εβδομάδες lockdown για να υπάρξει αποτέλεσμα, λέγοντας χαρακτηριστικά «καλύτερα να στεναχωρηθείτε στο σαλόνι σας παρά να βρεθείτε στην εντατική».

Σαρηγιάννης: Από τον Απρίλιο άνοιγμα εστίασης, τέλη Μαΐου κανονικό άνοιγμα της οικονομίας
Υπέρ των μέτρων «ακορντεόν» τάχθηκε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Είναι απαραίτητο το lockdown. Θα ήθελα το ποσοστό τηλεργασίας να ανέβει στο 70% και να το κρατήσουμε και σε βάθος χρόνου. Όχι μόνο για το lockdown. Χρειάζονται έλεγχοι και εταιρική ευθύνη», είπε μεταξύ άλλων ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο δελτίο του Star.

Σε ερώτηση για το αν είναι επαρκής ο χρόνος του lockdown μέχρι το τέλος του μήνα, ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε: «Είναι επαρκής ο χρόνος αν τα εφαρμόσουμε τα μέτρα, για να πετύχουμε αποσυμπίεση της διασποράς και στα νοσοκομεία μας στην Αττική. Μετά, θα πρέπει να συνεχίζουμε να διαχειριζόμαστε την πανδημία, αλλά τότε θα είμαστε σε καλύτερες συνθήκες… Αν θέλουμε ένα κάποιου είδους καλό Πάσχα».

Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, με το τωρινό lockdown μπορεί κανείς να διαχειριστεί την κατάσταση, ακόμα και χωρίς ένα είδος «ακορντεόν» αργότερα. Και μάλιστα, αν όλα πάνε καλά, να περιλαμβάνει και ένα άνοιγμα της εστίασης από τον Απρίλιο κι έπειτα. Σε ερώτηση για το πότε «βλέπει» ένα κανονικό άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας, χωρίς «ακορντεόν», ο ίδιος απάντησε: «Από το τέλος Μαΐου και έπειτα, αυτό είναι εφικτό».
Πηγή: iefimerida.gr

Δες επίσης

Ηράκλειο: «Δεν μοιάζω με τον Τζόκερ;», ρώτησε γελώντας τους αστυνομικούς ο Γάλλος που σκότωσε την 36χρονη Ράνια

Αποτροπιασμό προκαλεί η συμπεριφορά του 33χρονου Γάλλου, του δράστη της δολοφονίας της αδικοχαμένης Ράνιας, η οποία ξεψύχησε ...