Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Τοπικά / Μικέλης Χατζηγάκης: «5 προτάσεις για την ανάπτυξη και την δημιουργία δουλειών»

Μικέλης Χατζηγάκης: «5 προτάσεις για την ανάπτυξη και την δημιουργία δουλειών»

Η ανάπτυξη της οικονομίας είναι το κυρίως ζητούμενο στην Ελλάδα της κρίσης. Εκτός από την δραστική μείωση των φόρων, το οποίο θεωρείται εκ των ουκ άνευ, ο οικονομολόγος Μικέλης Χατζηγάκης θεωρώντας βασικό στοιχείο της πολιτικής του παρουσίας τον θετικό και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο παραθέτει πέντε προτάσεις κλειδιά για την ενίσχυση της οικονομίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας:

Απλοποίηση και σταθερότητα φορολογικού πλαισίου: Η πρόταση έχει δύο σκέλη. Το πρώτο είναι να απλοποιηθεί ο φορολογικός κώδικας, και το δεύτερο να υπάρξει φορολογική σταθερότητα για διάστημα 10 ετών, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί με νόμο αυξημένης τυπικής ισχύος, έτσι ώστε οι Ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις να έχουν πλήρη ορατότητα και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών και θα βοηθήσει τη χώρα μας να αποκτήσει ένα διεθνώς ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο, το οποίο μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων, θα δημιουργήσει νέες δουλειές για τους πολίτες. Σήμερα, δυστυχώς, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Το φορολογικό αλλάζει με κάθε υπουργό και γεννάει δυσκολίες και τεράστια ζητήματα εμπιστοσύνης στην οικονομία, με αποτέλεσμα να χάνονται δουλειές από την Ελλάδα.

· Κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα: Στο υπάρχον αναδενιαμητικό σύστημα που υποστηρίζει ο κύριος Τσίπρας ο δρόμος προς την πιθανή βιωσιμότητα είναι να συνεχίζει να πετσοκόβει συντάξεις και να αυξάνει τα όρια ηλικίας. Αλλά, σύμφωνα με τους σημερινούς αριθμούς, ακόμα και αν πραγματοποιηθούν περαιτέρω μειώσεις συντάξεων δεν θα καταφέρουν να καταστήσουν το ασφαλιστικό βιώσιμό. Άρα το πρόβλημα είναι δομικό. Συνεπώς, δομική πρέπει να είναι και η λύση του. Προτείνεται, λοιπόν, η μετάβαση σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα (capital funded) με το κράτος να εγγυάται μια κατώτατη σύνταξη. Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα έχει το πλεονέκτημα ότι δεν επηρεάζεται ούτε από την υπογεννητικότητα ούτε από την μαζική συνταξιοδότηση των μεταπολεμικών γενεών.

· Στοχευμένα προγράμματα για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας: Η πρόταση έχει 3 πυλώνες. Ο πρώτος είναι η δημιουργία ειδικού σώματος (coaches) απο την κυβέρνηση που θα βοηθάει τους νέους να βρουν την κατεύθυνση που τους ταιριάζει αλλά και να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες για την δουλειά που επιζητούν. Δεύτερος πυλώνας είναι η αύξηση επιδοτήσεων (καθώς σήμερα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα) για εξάμηνα σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους ανέργους. Τρίτος πυλώνας είναι η δημιουργία συνολικής και σύγχρονης διαδικτυακής πλατφόρμας που θα παρέχει συνολική και έγκαιρη πληροφόρηση για δουλειές τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

· Στήριξη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις: Η υποστήριξη στην μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι κλειδί καθώς αυτές αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Προτείνεται η αλλαγή του Νόμου 4307/2014 για την στήριξη της επιχειρηματικότητας. Για παράδειγμα, οι διαγραφές χρεών στις επιχειρήσεις να γίνονται όχι μόνο από τις τράπεζες αλλά και από το δημόσιο. Οι μικροί και οι μεσαίοι επιχειρηματίες χρειάζονται μια δεύτερη ευκαιρία για να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους και να προσλάβουν νέους εργαζόμενους. Επίσης, το ποσό των διαγραφών που θα λαμβάνει ο οφειλέτης με την ένταξη του στον Νόμο δεν θα φορολογείται ως έκτακτο κέρδος. Το μεγάλο στοίχημα με αυτές τις αλλαγές είναι ότι θα ξεμπλοκάρει επενδύσεις για έναν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες με την σειρά τους θα γεννήσουν δουλειές.

· Απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επενδύσεων: Σε μια χώρα που οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, χρειάζονται παραπάνω από 6 μήνες για να βγάλει κάποιος άδεια για να ιδρύσει μια επιχείρηση. Συνεπώς, χρειάζεται απλοποίηση των διαδικασιών (π.χ. μέσω ηλεκτρονικοποιήσης) που θα διευκολύνει νέες επιχειρήσεις να γεννηθούν και να δώσουν δουλειές σε Έλληνες πολίτες.

Δες επίσης

Απεβίωσε 64χρονος Τρικαλινός

“Εφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών ο Χαράλαμπος Κατσίκας. Η κηδεία του θα ...