Ξεκάθαρα μηνύματα για την αξία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, έρχονται απευθείας μέσα από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος “η Σωτηρία”.
Δραματική είναι η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων και νοσηλευομένων στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων όλης της χώρας, όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες. Ένα “τρομακτικό γεγονός” όπως το χαρακτηρίζει η ίδια η διευθύντρια της ΜΕΘ του “Σωτηρία” Αντωνία Κουτσούκου, καθώς όπως λέει, κάποιοι από αυτούς δεν πάσχουν καν από χρόνια νοσήματα.
Μία ακόμη πιο σημαντική πληροφορία, ωστόσο σύμφωνα με την ίδια, είναι πως κανένας από τους ασθενείς που έχουν βρεθεί στη ΜΕΘ δεν είχε εμβολιαστεί ούτε καν με τη πρώτη δόση του εμβολίου. Ανάμεσά τους -δυστυχώς- και γιατροί.
Παρά το σημαντικό γεγονός της μείωσης κατά 15% των διασωληνωμένων ασθενών κατά την τελευταία εβδομάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που καταλήγουν στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
Το γεγονός επισήμανε και κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της περασμένης Παρασκευής (4/6) η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου:
«Οι δύο στους τρεις είναι άνω των 55 ετών και λόγω ηλικίας κινδυνεύει η ζωή τους. Στην πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.
“Μετρημένοι στα δάχτυλα οι εμβολιασμένοι που διασωληνώθηκαν – Όλοι ανάρρωσαν γρήγορα”
Μιλώντας με συναδέλφους της από άλλες Μονάδες Εντατικής του λεκανοπεδίου, η Διευθύντρια της ΜΕΘ του “Σωτηρία” πληροφορήθηκε ότι ελάχιστοι άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις χρειάστηκε να νοσηλευθούν και όλοι εξήλθαν από το νοσοκομείο πολύ γρήγορα.
“Έκαναν όχι βαριά νόσο, δηλαδή. Λίγα περιστατικά ήταν, μετρημένα στα δάκτυλα. Είναι αυτή η ηλικία που είχαμε κατ’ εξοχήν στο τρίτο κύμα, δηλαδή 50 με 60 ετών”, συμπληρώνει.
Είναι γνωστό από παλιά στους επιστήμονες, ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες δεν αναπτύσσουν μεγάλη αντισωματική απάντηση, όταν εμβολιάζονται. Ωστόσο, ακόμη κι όταν δεν προστατεύονται σε υψηλά ποσοστά από τη μόλυνση, προστατεύονται πολύ αποτελεσματικά από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο.
“Το τι ανοσία κάνουν οι μεγαλύτερες ηλικίες το ξέρουμε κι από τα προηγούμενα εμβόλια. Δεν αναπτύσσουν πολλά αντισώματα. Είναι γνωστό αυτό.
Αλλά απ’ ότι φαίνεται, δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι μεγάλοι παρ’ ότι εμβολιάστηκαν νοσούν βαριά αν κολλήσουν. Απόδειξη είναι, ότι στο τρίτο κύμα είχαμε νεότερους”, σημειώνει συγκεκριμένα η Καθηγήτρια κα. Κουτσούκου.
Κουτσούκου: 40 – 50 ετών διασωληνωμένοι και χωρίς υποκείμενα νοσήματα – Ανάμεσά τους και ανεμβολίαστοι γιατροί
Η πτώση του μέσου όρου της ηλικίας των διασωληνωμένων έχει προβληματίσει τους επιστήμονες. Πολλοί ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40 έως 50 ετών, ενώ κάποιοι από αυτούς δεν έχουν καν προδιαθεσικούς παράγοντες για βαριά νόσο.
Μία εξήγηση μπορεί να είναι ότι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν αργότερα από τους μεγαλύτερους, οπότε ήταν απλώς “άτυχοι”. Ανάμεσά τους, ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι που δεν είχαν την πρόθεση να εμβολιαστούν.
“ Όλοι οι δικοί μας ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι και είμαστε σχεδόν πλήρεις. Έχουμε ένα κρεβάτι κενό από τα 17”, σημειώνει η κα. Κουτσούκου. “Οι άνθρωποι αυτοί, όταν τους ρωτάμε μας λένε “δεν πρόλαβα”. Ωστόσο, εμείς είχαμε και γιατρούς διασωληνωμένους με τη δικαιολογία “δεν πρόλαβα”. Τι δεν πρόλαβα; Οι γιατροί εμβολιαστήκαμε απ’ την αρχή.
Απλά ξέρετε, όταν ο άλλος είναι άρρωστος δεν μπορείς να κάνεις αυτή τη συζήτηση. Απλά πληροφορίες παίρνεις. Γιατί έχεις μπροστά σου τον ασθενή, τον πάσχοντα. Δεν έχεις τον γιατρό τον ανεμβολίαστο. Είναι λεπτό το θέμα”, τονίζει η Εντατικολόγος.
Μεταστροφή
Η εμπειρία της Εντατικής οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε μια δραματική μεταστροφή όλων των θεωριών, που μέχρι σήμερα πίστευαν για τον κορονοϊό και τα εμβόλια.
“Δηλώνουν μεταστροφή. Και οι ίδιοι οι ασθενείς και οι συγγενείς ασθενών που ήρθαν στο γραφείο μου και μου είπαν “εμείς δεν το πιστεύαμε, αλλά τώρα λέμε σε όλους να εμβολιαστούν”, επισημαίνει η κα. Αντωνία Κουτσούκου.
Γιατί αρρωσταίνουν βαριά νέοι άνθρωποι χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες;
Οι ασθενείς σε μικρές ηλικίες με βαριά νόσο, ενώ δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, αποτελούν ένα ιατρικό μυστήριο, αλλά και μεγάλη ευθύνη για τους γιατρούς των Εντατικών.
“Χωρίς υποκείμενα νοσήματα να έχεις π.χ. ασθενή 35 ετών στην Μονάδα, είναι τρομακτικό. Γιατί είναι μεγάλο άγχος, το καταλαβαίνετε. Ένας άνθρωπος 35 ετών στην εποχή μας είναι ένας πολύ νέος άνθρωπος. Χωρίς υποκείμενα νοσήματα να φτάνει στη Μονάδα λόγω κορονοϊού, είναι μεγάλο άγχος”, σημειώνει η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας.
Μία υπόνοια που έχουν οι επιστήμονες -η οποία δεν έχει αποδειχθεί από μελέτες προς το παρόν- είναι η παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών, που ενδέχεται να είναι περισσότερο λοιμογόνα. Μια άλλη πιο απλή εξήγηση, ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη κινητικότητα των νέων κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος.
Η Διευθύντρια της ΜΕΘ του “Σωτηρία” εξηγεί συγκεκριμένα: “Αυτό που βιώσαμε στο τρίτο κύμα με τις νεότερες ηλικίες έχει δύο πιθανές εξηγήσεις: Ή οι μεγάλοι εμβολιάστηκαν και τρόμαξαν και κλείστηκαν στο σπίτι, ή είναι πιο νοσογόνος ο ιός, όταν έχει μεταλλαχθεί.
Οι νεότεροι, βέβαια, κυκλοφόρησαν περισσότερο στο τελευταίο κύμα και δεν τηρούσαν τους κανόνες όπως στο πρώτο και το δεύτερο. Στο τρίτο κύμα για τους νέους ήταν “δήθεν καταντίνα”, σημειώνει η ίδια.
Όσο για τον νεαρότερο ασθενή που βρέθηκε στη ΜΕΘ του “Σωτηρία”: “Ήταν ένας νεαρός 22 ετών, ο οποίος πήγε πολύ καλά, ευτυχώς, ευτυχώς!” απαντά ανακουφισμένη η κα. Κουτσούκου.
Iatropedia.gr