Νέα μέτρα ανακούφισης για τις επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο μειώνεται κατά 80% το ενοίκιο που θα πρέπει να δώσουν. «Εάν μια επιχείρηση πληρώνει 1.000 ευρώ ενοίκιο για τους δύο μήνες θα πληρώσει 200», εξήγησε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα αναρωτήθηκε: «Κι αυτό είναι αντικειμενικό μέτρο, είναι για το μεγάλο κεφάλαιο».
Επίσης, από το βήμα της Βουλής εξήγγειλε ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο5 θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ. Ουσιαστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μείωση ενοικίου κατά 80% για τις κλειστές επιχειρήσεις λόγω του κορονοϊού, με ταυτόχρονη αποζημίωση των ιδιοκτητών από το κράτος σε ποσοστό 60%.
Στο μεταξύ, προανήγγειλε ότι αύριο αναμένεται να γίνει γνωστή μια ακόμη σημαντική επένδυση από εταιρεία που ασχολείται με την ηλεκτροκίνηση, μετά τις σχετικές επενδύσεις από εταιρείες όπως η Pfizer. «Λίγη υπομονή», ζήτησε ο πρωθυπουργός που επέλεξε να μην επεκταθεί περαιτέρω.
Επανερχόμενος, στα οικονομικά δεδομένα υπενθύμισε ότι η χώρα πριν από την επίθεση του κορονοϊού η ανάπτυξη είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και άνοιξε ο δρόμος για τον ευνοϊκό δανεισμό. «Σας ακούγαμε μήνες ολόκληρους να μιλάτε για ύφεση Μητσοτάκη επικαλούμενος προσωρινά στοιχεία και να ισχυριστείτε ότι η ύφεση είχε προηγηθεί της πανδημίας. Σήμερα που τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν δεν είχατε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη για όσα λέγατε κ. Τσίπρα», είπε και κατέθεσε στα πρακτικά έναν πίνακα που αποδεικνύει ότι η χώρα δανείστηκε 16 δις ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.
Αναφερόμενος στα στα οικονομικά στοιχεία της χώρας, αφού κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει με τους επιχειρηματίες για να τους ρωτήσει αν είναι ευχαριστημένοι με την επιστρεπτέα προκαταβολή, υπενθύμισε ότι η προστασία της συνοχής των πολιτών έγινε χωρίς κανένα νέο φόρο. Για πρώτη φορά μια έκτακτη κατάσταση δεν προκάλεσε επιβολή πρόσθετων βαρών στους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά και παράλληλα τόνισε ότι αντιθέτως έγιναν πράξη οι δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις. «Προχώρησε η μείωση και τελικά όπως δεσμευτήκαμε η κατάργηση ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά. Επίσης, προχώρησε η μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα, καθώς και η μείωση κατά 4 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών όπως είχαμε υποσχεθεί και όπως δεν ψηφίσατε», είπε και προσέθεσε ότι με αυτά τα μέτρα αποφεύχθηκε η έκρηξη της ανεργίας. «Ποτέ δεν κρύψαμε ότι η προτεραιότητά μας ήταν να θωρακιστεί η απασχόληση», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Σε λίγες μέρες οι υπογραφές για αγορά 18 αεροσκαφών Rafale
Την υπογραφή της σύμβασης με τη Γαλλία για την αγορά 18 αεροσκαφών Rafale ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί του προϋπολογισμού. Μάλιστα, αυτό αναμένεται να γίνει «εντός λίγων ημερών» ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ενημερώσει σχετικά τα κόμματα. Ο πρωθυπουργός, αφότου ενημέρωσε για τη αγορά των αεροσκαφών, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για το «παρών» που αναμένεται να ψηφίσει στις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Μίλησε για πατριωτισμό με ξένα κόλλυβα και αναρωτήθηκε εάν εντός του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν άλλες δυνάμεις ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκριτικό παρών». «Είστε απόντες από το εθνικό μέτωπο», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Ξεκινώντας την ομιλία του, αναφορικά με τον προϋπολογισμό, σχολίασε ότι το 2021 ουσιαστικά ενσωματώνει δύο χρονιές σε μια. «Στο πρώτο τρίμηνο και ελπίζουμε να σταματήσουμε εκεί, επεκτείνουμε τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που λάβαμε το 2020. Σε όλη τη χρονιά προωθούμε μεταρρυθμίσεις για δυναμική τροχιά ανάπτυξης», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι ο υπό ψήφιση προυπολογισμός συντάχθηκε υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Σύμφωνα με τον ίδιο, «απαντά σε τρέχοντα ζητήματα», ωστόσο παραμένει μια δυναμική εξίσωση με πολλούς αγνώστους.
Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε, η κυβέρνηση έχει δώσει 24 δισ ευρώ που διοχετεύτηκαν σε 3 κεντρικές προτεραιότητες, που είναι η θωράκιση του ΕΣΥ, η φροντίδα εργαζομένων και ανέργων και η διαφύλαξη βιωσιμότητας επιχειρήσεων. Ειδικότερα, σχετικά με τις πρωτοβουλίες για την στήριξη της κοινωνίας υπενθιμησε ότι το κράτος ανέλαβε τις αμοιβές όσων βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας, ενώ καθολικός εργοδότης της χώρας και του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, καλύπτονται, όπως είπε, οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται και τα ενοίκια επιδοτούνται. «Στο πρώτο μέτωπο οι έκτακτες δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν κατά 25% – 780 εκατ. ευρώ περισσότερα», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
Προανήγγειλε νέα μεγάλη επένδυση στη χώρα
Στο μεταξύ, προανήγγειλε ότι την Τετάρτη (16/12) αναμένεται να γίνει γνωστή μια ακόμη σημαντική επένδυση από εταιρεία που ασχολείται με την ηλεκτροκίνηση, μετά τις σχετικές επενδύσεις από εταιρείες όπως η Pfizer. «Λίγη υπομονή», ζήτησε ο πρωθυπουργός που επέλεξε να μην επεκταθεί περαιτέρω. Επανερχόμενος, στα οικονομικά δεδομένα υπενθύμισε ότι η χώρα πριν από την επίθεση του κορωνοϊού η ανάπτυξη είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και άνοιξε ο δρόμος για τον ευνοϊκό δανεισμό.
«Σας ακούγαμε μήνες ολόκληρους να μιλάτε για ύφεση Μητσοτάκη επικαλούμενος προσωρινά στοιχεία και να ισχυριστείτε ότι η ύφεση είχε προηγηθεί της πανδημίας. Σήμερα που τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν δεν είχατε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη για όσα λέγατε κ. Τσίπρα», είπε και κατέθεσε στα πρακτικά έναν πίνακα που αποδεικνύει ότι η χώρα δανείστηκε 16 δις ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.
Αναφερόμενος στα στα οικονομικά στοιχεία της χώρας, αφού κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να μιλήσει με τους επιχειρηματίες για να τους ρωτήσει αν είναι ευχαριστημένοι με την επιστρεπτέα προκαταβολή, υπενθύμισε ότι η προστασία της συνοχής των πολιτών έγινε χωρίς κανένα νέο φόρο. Για πρώτη φορά μια έκτακτη κατάσταση δεν προκάλεσε επιβολή πρόσθετων βαρών στους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά και παράλληλα τόνισε ότι αντιθέτως έγιναν πράξη οι δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις.
«Προχώρησε η μείωση και τελικά όπως δεσμευτήκαμε η κατάργηση ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά. Επίσης, προχώρησε η μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα, καθώς και η μείωση κατά 4 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών όπως είχαμε υποσχεθεί και όπως δεν ψηφίσατε», είπε και προσέθεσε ότι με αυτά τα μέτρα αποφεύχθηκε η έκρηξη της ανεργίας. «Ποτέ δεν κρύψαμε ότι η προτεραιότητά μας ήταν να θωρακιστεί η απασχόληση», συνέχισε ο πρωθυπουργός.