Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά:
-
2 kg χοιρινό μπούτι ή σπάλα ή καρέ κομμένο σε μερίδες
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι
-
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
-
2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε χοντρές φέτες
-
1 σκελ. σκόρδο
-
1 ώριμη ντομάτα
-
1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
Για το αρωματικό μπουκέτο
-
1 κλων. θυμάρι
-
1 δαφνόφυλλο
-
4-5 κόκκους μπαχάρι
-
4-5 κόκκους πιπέρι
Για τα φρούτα
-
12 δαμάσκηνα
-
12 βερίκοκα
-
2 μήλα
-
2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
Εκτέλεση:
Βάζουμε πρώτα όλα τα υλικά για το μπουκέτο σε τουλπάνι και το δένουμε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το χοιρινό απ’ όλες τις πλευρές.
Τα κομμάτια που ροδίζουμε τα ρίχνουμε σε γάστρα.
Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 3-4 λεπτά και τα προσθέτουμε κι αυτά στη γάστρα.
Σβήνουμε τα υπολείμματα του τηγανιού με το κρασί, τρίβουμε τη βάση του και τα ρίχνουμε στα υπόλοιπα υλικά.
Χαράζουμε σταυρωτά την ντομάτα, τη ρίχνουμε μέσα κι ολοκληρώνουμε με το αρωματικό μπουκέτο, αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε καλά τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C-200°C, για περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε κυδωνάτα.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και ροδίζουμε τα μήλα για 4-5 λεπτά.
Τα προσθέτουμε στη γάστρα μαζί με τα αποξηραμένα φρούτα.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 30 λεπτά μέχρι να μελώσουν τα μήλα και να φουσκώσουν τα φρούτα.