Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Μοναδικό και εύκολο χοιρινό με φρούτα στη γάστρα

Μοναδικό και εύκολο χοιρινό με φρούτα στη γάστρα

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά:

  • 2 kg χοιρινό μπούτι ή σπάλα ή καρέ κομμένο σε μερίδες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 ώριμη ντομάτα
  • 1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί

Για το αρωματικό μπουκέτο

  • 1 κλων. θυμάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 4-5 κόκκους πιπέρι

Για τα φρούτα

  • 12 δαμάσκηνα
  • 12 βερίκοκα
  • 2 μήλα
  • 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος

Εκτέλεση:

Βάζουμε πρώτα όλα τα υλικά για το μπουκέτο σε τουλπάνι και το δένουμε.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το χοιρινό απ’ όλες τις πλευρές.

Τα κομμάτια που ροδίζουμε τα ρίχνουμε σε γάστρα.

Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 3-4 λεπτά και τα προσθέτουμε κι αυτά στη γάστρα.

Σβήνουμε τα υπολείμματα του τηγανιού με το κρασί, τρίβουμε τη βάση του και τα ρίχνουμε στα υπόλοιπα υλικά.

Χαράζουμε σταυρωτά την ντομάτα, τη ρίχνουμε μέσα κι ολοκληρώνουμε με το αρωματικό μπουκέτο, αλάτι και πιπέρι.

Σκεπάζουμε καλά τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C-200°C, για περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε κυδωνάτα.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και ροδίζουμε τα μήλα για 4-5 λεπτά.

Τα προσθέτουμε στη γάστρα μαζί με τα αποξηραμένα φρούτα.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 30 λεπτά μέχρι να μελώσουν τα μήλα και να φουσκώσουν τα φρούτα.

argiro.gr

Δες επίσης

Πώς να αποθηκεύετε τους ξηρούς καρπούς για να μην χαλάσουν γρήγορα

Εάν αποθηκεύετε τους ξηρούς καρπούς σας στο ντουλάπι της κουζίνας σας, τότε πρέπει να γνωρίζετε ...