Τις αλλαγές στον σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος από πλευράς Ε.Ε.. αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, από το φθινόπωρο, θα αφορά μόνο εμβόλια της τεχνολογίας mRNA που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, de facto, οδεύουμε σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech, όπως τόνισε ο Μαργαρίτης Σχνοιάς μιλώντας τη Δευτέρα (26.04.2021) στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Τα εμβόλια αυτά, συνέχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους, μιλώντας για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και 900 εκατ. δόσεις το 2023.
Ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι όσοι εμβολιαστήκαν νωρίς θα χρειαστεί να κάνουν μια επιπλέον δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλιο mRNA, ενώ η ΕΕ θα εξαντλήσει όλες τις δόσεις των εμβολίων που έχει αγοράσει.
Μήνυση κατά της AstraZeneca καταθέτει η ΕΕ
Μήνυση κατά της AstraZeneca καταθέτει η ΕΕ. Η μήνυση δεν έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αλλά με τις καθυστερήσεις από τις συμφωνηθείσες παραδόσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της AstraZeneca επειδή η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.
«Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε και από τις 27 χώρες μέλη.
Όπως έγραψε στο twitter η κα Κυριακίδου, η προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η μεταφορά δόσεων των εμβολίων κατά του κορονοϊού για να προστατευθεί η υγεία στην ΕΕ.
Γι’ αυτό όπως τονίζει και η Κομισιόν αποφάσισε με όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ να ξεκινήσει τις νομικές διαδικασίες ενάντια στην AstraZeneca.