Λαχταριστή και γρήγορη συνταγή για τυρόπιτα από τον Γιάννη Λουκάκο με 5 τυριά, γιαούρτι και χωριάτικο φύλλο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Υλικά
Για την πίτα
- 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
- 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο γέμιση
Για τη γέμιση
- 500 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη
- 350 γρ. τυρί ένταμ, τριμμένο
- 100 γρ. κασέρι, τριμμένο
- 100 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
- 90 γρ. κρέμα γάλακτος
- 260 γρ. γιαούρτι
- 4 τμχ. αυγά
- 2 τμχ. κρόκο αυγού
- 10 γρ. αλάτι
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το βουτυρώνουμε και τοποθετούμε από πάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο βουτυρώνοντας τα ένα-ένα. Στην επιφάνεια του τρίτου φύλλου στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και διπλώνουμε μέσα τις άκρες των φύλλων. Απλώνουμε από πάνω, 4 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα και σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν μέσα.
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε με βούτυρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα στους 160°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 45 λεπτά περίπου.
athensmagazine.gr