Μπιφτέκια. Ένα φαγητό αγαπημένο του σπιτιού αλλά και της ταβέρνας. Η φήμη για πολλές ταβέρνες, μάλιστα, εξαρτάται αποκλειστικά από το μπιφτέκι τους. Υπάρχουν, φυσικά, μυστικά στη συνταγή και τεχνική στο ψήσιμο, που κάνει το μπιφτέκι τους ξακουστό. Και κάπως έτσι για πολλούς, το ζητούμενο, είναι να φτιάξουν και στο σπίτι ένα μπιφτέκι που να θυμίζει ταβέρνα. Με συνταγή ταβέρνας.
Και αυτό υπόσχεται η παρακάτω συνταγή:
Υλικά
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσια ελιά
- η ψύχα από μισό κιλό ψωμί, μπαγιάτικο
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 1 κουταλιά ξύδι
- λίγη ρίγανη
- λίγο μαϊντανό
- λίγο λάδι
- αλάτι, πιπέρι
- λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Μουσκεύουμε την ψίχα του ψωμιού, το οποίο απαραίτητα πρέπει να είναι μπαγιάτικο.
- Στραγγίζουμε το ψωμί, το προσθέτουμε στη λεκανίτσα που έχουμε τοποθετήσει τον κιμά μας.
- Kόβουμε στο multi το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε στο μείγμα μας το κρεμμύδι και όλα τα άλλα υλικά, τη ρίγανη, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό (προσοχή μόνο τα φυλλαράκια), το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι και τη μια κουταλιά ξύδι
- Ζυμώνουμε τον κιμά μας και πλάθουμε τα μπιφτέκια μας, σε μεσαίο μέγεθος, ούτε μικρά, ούτε μεγάλα.
- Για αποτέλεσμα ταβέρνας, που είναι και το ζητούμενο, ψήνουμε στο σχαροτήγανο, το οποίο έχουμε προθερμάνει πριν βάλουμε το μπιφτέκι μας και έχουμε περάσει με ένα πινελο με λάδι. Ψήνουμε για10 λεπτά, γυρνώντας το μπιφτέκι μας συνεχώς.
- Σερβίρουμε με ό,τι συνοδευτικό επιθυμούμε και μπόλικο λεμόνι.
athensmagazine.gr